Ini adalah fakta mengenai metabolisme tubuh manusia

, Jakarta - Anda mungkin pernah mendengar tentang metabolisme, terutama peranannya dalam menurunkan berat badan. Namun, adakah anda tahu apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan metabolisme, apa fungsinya, dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan tubuh?

Metabolisme merujuk kepada proses biokimia yang berlaku di dalam tubuh semua makhluk hidup, termasuk manusia, agar dapat bertahan. Proses biokimia ini membolehkan manusia tumbuh, membiak, memperbaiki kerosakan dan bertindak balas terhadap persekitarannya. Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Apa itu Metabolisme?

Metabolisme adalah proses di mana tubuh mengubah makanan dan minuman yang dimakannya menjadi tenaga. Semasa proses kompleks ini, kalori dalam makanan dan minuman digabungkan dengan oksigen untuk membebaskan tenaga yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi.

Tubuh memerlukan tenaga untuk dapat melakukan segala-galanya, dari bergerak, berfikir, hingga berkembang. Semasa anda berehat, badan anda memerlukan tenaga untuk bernafas, mengedarkan darah, menyesuaikan tahap hormon dan membesar dan memperbaiki sel.

Protein khas dalam badan mengawal reaksi kimia metabolisme. Ribuan reaksi metabolik berlaku pada masa yang sama, semuanya diatur oleh badan, untuk memastikan sel anda sihat dan berfungsi.

Bagaimana Metabolisme Berfungsi?

Selepas anda mengambil makanan atau minuman, sistem pencernaan menggunakan enzim untuk:

  • Memecahkan protein menjadi asid amino.
  • Menukar lemak menjadi asid lemak.
  • Menukar karbohidrat menjadi gula sederhana, seperti glukosa.

Tubuh boleh menggunakan gula, asam amino, dan asid lemak sebagai sumber tenaga apabila diperlukan. Sebatian itu diserap ke dalam darah yang membawanya ke sel.

Setelah memasuki sel, enzim lain bertindak mempercepat atau mengatur reaksi kimia yang terlibat dengan 'metabolisme' sebatian ini. Selama proses tersebut, tenaga dari sebatian ini dapat dilepaskan untuk digunakan oleh tubuh atau disimpan dalam tisu badan, terutama hati, otot, dan lemak tubuh.

Metabolisme adalah tindakan penyeimbangan yang melibatkan dua jenis aktiviti yang berlaku pada masa yang sama:

  • Anabolisme

Anabolisme juga disebut metabolisme konstruktif, kerana berfungsi membangun tisu badan dan menyimpan tenaga. Metabolisme ini menyokong pertumbuhan sel baru, menjaga tisu badan dan menyimpan tenaga untuk digunakan di masa hadapan. Dalam anabolisme, molekul kecil berubah menjadi molekul karbohidrat, protein dan lemak yang lebih besar dan kompleks.

  • katabolisme

Katabolisme juga disebut metabolisme yang merosakkan, kerana berfungsi untuk memusnahkan tisu badan dan simpanan tenaga untuk mendapatkan lebih banyak bahan bakar untuk fungsi tubuh. Melalui proses ini, sel memecah molekul besar (kebanyakannya karbohidrat dan lemak) untuk membebaskan tenaga. Katabolisme berfungsi untuk menyediakan bahan bakar untuk anabolisme, memanaskan badan, dan membolehkan otot berkontraksi dan badan bergerak.

Baca juga: Hati-hati, tabiat ini dapat melambatkan metabolisme badan

Apa yang Mengawal Metabolisme?

Beberapa hormon sistem endokrin membantu mengawal kadar dan arah metabolisme. Tiroksin, hormon yang dibuat dan dilepaskan oleh kelenjar tiroid, memainkan peranan penting dalam menentukan seberapa cepat atau lambat reaksi kimia metabolik dalam tubuh seseorang.

Kelenjar lain, pankreas mengeluarkan hormon yang membantu menentukan sama ada aktiviti metabolik utama badan pada waktu tertentu adalah anabolik atau katabolik. Sebagai contoh, aktiviti anabolik biasanya berlaku lebih banyak selepas anda makan.

Ini kerana makan meningkatkan kadar glukosa darah, yang merupakan bahan bakar terpenting dalam badan. Pankreas merasakan peningkatan kadar glukosa ini, sehingga melepaskan hormon insulin yang memberi isyarat kepada sel untuk meningkatkan aktiviti anaboliknya.

Metabolisme adalah proses kimia yang kompleks, jadi tidak hairanlah jika orang sering memikirkannya dalam erti kata yang paling sederhana, sesuatu yang mempengaruhi seberapa mudah badan memperoleh dan menurunkan berat badan. Ini tidak salah, kerana kadar metabolisme basal seseorang adalah salah satu faktor yang menentukan jumlah kalori yang dibakar seseorang dalam sehari.

Kadar metabolisme basal atau kadar metabolisme asas (BMR) adalah ukuran kadar di mana tubuh seseorang membakar tenaga dalam bentuk kalori ketika berehat. BMR dapat memainkan peranan dalam kecenderungan seseorang untuk menambah berat badan. Contohnya, orang yang mempunyai BMR rendah (yang membakar lebih sedikit kalori ketika tidur) cenderung mendapat lebih banyak lemak badan dari masa ke masa berbanding orang yang mempunyai BMR biasa.

Baca juga: 4 Tabiat Pagi untuk Metabolisme Lebih Cepat

Itu adalah fakta mengenai metabolisme tubuh manusia yang perlu anda ketahui. Agar metabolisme anda berfungsi dengan optimum, anda digalakkan untuk makan makanan sihat dan bersenam secara teratur. Anda juga dapat memenuhi nutrien yang diperlukan dengan mengambil makanan tambahan vitamin. Beli makanan tambahan di hanya. Tanpa perlu keluar rumah, anda boleh memesan ubat dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Metabolisme.

Recent Posts