Bukan Hanya Tumbuh, Ini adalah 5 Makanan Pembajaan Sperma

, Jakarta - Sebilangan besar daripada anda mungkin sudah mengetahui bahawa sperma berguna untuk menyuburkan telur wanita. Tetapi, tahukah anda bahawa jumlah sperma yang rendah dan kualiti yang buruk dapat mengganggu persenyawaan telur?

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan penurunan pengeluaran dan kualiti sperma. Antaranya ialah tabiat merokok, menggunakan dadah, minum alkohol, kegemukan, memakai seluar yang terlalu ketat, tekanan, berbasikal terlalu lama, makan pola yang salah, dan sering memakan makanan yang mengandungi bahan kimia seperti racun perosak.

Makanan Pembajaan Sperma

Untuk menghasilkan sperma yang berkualiti dan proses persenyawaan dapat berjalan dengan optimum, anda disarankan untuk memakan makanan yang membaja sperma. Jadi, apakah jenis makanan yang menyuburkan sperma yang dapat membantu lelaki menghasilkan sperma yang berkualiti?

  1. Makanan yang Mengandungi Antioksidan Tinggi

Antioksidan dipercayai dapat meningkatkan pergerakan sperma dan mencegahnya rosak. Makanan yang mengandungi antioksidan tinggi dan disyorkan untuk dimakan termasuk sayur-sayuran hijau (bayam, selada, dan brokoli), wortel, kacang, ubi jalar, teh, dan makanan yang terbuat dari biji-bijian seperti anggur dan beri (strawberi dan beri). Raspberi) .

  1. Makanan yang Mengandungi Selenium

Makan makanan yang mengandungi selenium dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan sperma yang sihat. Selenium terbaik boleh didapati dalam kacang brazil, tuna, sardin, udang, daging lembu, hati sapi, ayam, beras merah, telur, bayam dan oatmeal .

  1. Makanan yang Mengandungi Asid Folik

Asid folik juga dikenali sebagai vitamin B9. Sekiranya anda kekurangan vitamin ini, anda cenderung sukar menghasilkan sperma yang berkualiti. Nutrien ini dapat diperoleh dari buah sitrus (lemon, jeruk mandarin, dan kapur), kacang-kacangan, sayur-sayuran hijau, dan bijirin.

  1. Makanan yang Mengandungi Zink

Keperluan yang mencukupi zink dapat mencegah kemandulan (kemandulan) kerana pembekuan sperma. Makanan yang mengandungi zink termasuk ayam, daging lembu, tiram, terung, ketam, dan udang karang.

  1. Makanan yang Mengandungi Asid Lemak Omega-3

Asid lemak omega-3 dapat meningkatkan jumlah sperma dan aliran darah ke alat kelamin. Lelaki yang makan banyak makanan ini cenderung mempunyai kualiti sperma yang lebih baik jika dibandingkan dengan lelaki yang kurang memakannya. Makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 termasuk walnut, ketam, salmon, ayam, dan ikan berlemak.

Selain memakan lima makanan di atas, anda juga dapat meningkatkan pengeluaran dan kualiti sperma dengan berolahraga secara teratur, berehat secukupnya, dan menghindari tekanan. Sekiranya anda mempunyai aduan yang berkaitan dengan kualiti sperma, anda disarankan untuk berbincang dengan pakar Andrologi mengenai aplikasi tersebut . Anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Suara / Panggilan video melalui perkhidmatan Hubungi Doktor . Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga: Adakah benar bahawa kehamilan ditentukan oleh jumlah sperma?

Recent Posts