Cara Menurunkan Kolesterol Tinggi Tanpa Perlu Mengambil Ubat

, Jakarta - Untuk menurunkan kolesterol dalam tubuh, Anda tidak perlu minum ubat. Kerana, ada banyak cara lain untuk menurunkan kolesterol yang boleh anda cuba. Inilah beberapa cara.

Berjuang Melalui Makanan

Cara menurunkan kolesterol tanpa ubat sebenarnya tidak rumit. Kita boleh memilih cara termudah, iaitu dengan makan makanan yang membuang kolesterol secara berkala. Nah, inilah contoh:

  1. Alpukat

Hasil kajian dari Penn State University menunjukkan bahawa orang yang makan alpukat setiap hari mempunyai kadar kolesterol yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak memakannya.

  1. Probiotik

Belajar dalam bidang Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika menyatakan, wanita yang kerap makan yogurt dengan probiotik selama lebih dari 12 minggu, kadar kolesterolnya menurun dengan ketara.

  1. Oatmeal

Cara menurunkan kolesterol juga boleh dilakukan melalui pengambilan oatmeal. Bubur gandum ini kaya dengan serat larut yang dapat menurunkan kadar kolesterol LDL. Serat larut juga terdapat pada epal, pir, dan buah prun. Jenis serat ini dipercayai dapat mengurangkan penyerapan kolesterol dalam pencernaan anda.

Baca juga: Program Diet Untuk Mengurangkan Kolesterol

  1. Teh hijau

Teh ini kaya dengan sebatian penting yang dapat membantu anda mengatasi masalah kesihatan. Menurut kajian, secawan teh hijau yang baru diseduh cukup berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL.

5. Jus Anggur

Jus ini boleh menjadi cara untuk menurunkan kolesterol tanpa ubat. Jus anggur mengandungi antioksidan, seperti piceatannol dan resveratrol . Bukan hanya itu, anggur juga mengandungi flavonoid yang bertindak sebagai antioksidan. Nah, untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan, cubalah minum jus anggur sekurang-kurangnya sekali sehari secara berkala.

6. Brokoli

Sayuran ini kaya dengan serat yang boleh bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan. Selain itu, brokoli juga dapat membantu tubuh dalam proses detoksifikasi secara semula jadi.

Diet Rendah Lemak

Cara menurunkan kolesterol tanpa ubat tidak cukup dengan makanan penghilang kolesterol sahaja. Program penurun kolesterol ini perlu disokong oleh diet rendah lemak. Lemak itu sendiri terbahagi kepada tiga.

Pertama, lemak tak jenuh tunggal ( tak jenuh tunggal lemak tak jenuh ganda ( tak tepu , dan akhirnya lemak tepu ( tepu ).

Orang yang mempunyai kolesterol tinggi harus mengelakkan makanan dengan kandungan lemak tepu. Contohnya, otak, kuning telur, dan otak daging lembu. Walaupun makanan lemak tak jenuh tunggal, mesti dimakan dalam jumlah yang terhad. Ketam dan udang, misalnya.

Jadi, apa yang anda boleh makan? Ambil lemak tak jenuh ganda yang anda dapati dari ikan laut. Contohnya, tuna atau makarel kerana mengandungi minyak tak jenuh ganda dan omega-3, yang baik untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi. Menurut kajian, kedua-dua bahan ini dapat meningkatkan tahap HDL dan menurunkan LDL.

Baca juga: Makan Malam Sihat Untuk Orang Yang Mengandung Kolesterol

Jangan Lupa Sukan

Latihan juga boleh menjadi cara untuk menurunkan kolesterol tanpa ubat. Biasanya, doktor akan menasihati seseorang untuk melakukan senaman secara berkala sebelum mengambil ubat.

Bukan itu sahaja, orang gemuk juga harus menurunkan berat badan terlebih dahulu. Bagi mereka yang mempunyai kadar trigliserida yang tinggi (sejenis lemak yang dibawa dalam aliran darah), juga perlu untuk mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat.

Jadi, apa yang berkaitan dengan senaman dengan kolesterol tinggi? Nah, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Arteriosklerosis, Trombosis, dan Biologi Vaskular, mengatakan bahawa senaman dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL).

Perkara yang sama juga dijumpai oleh pakar di Lipid dalam Kesihatan dan Penyakit. Menurut penyelidik, wanita yang melakukan senaman secara berkala mempunyai tahap HDL yang jauh lebih tinggi daripada wanita dengan gaya hidup yang tidak aktif tidak aktif (tidak aktif secara fizikal).

Namun, dalam memilih jenis sukan anda mesti berhati-hati. Kerana, orang dengan kolesterol tinggi memiliki penumpukan plak di saluran darah mereka. Nah, senaman yang berat dapat menjadikan plak ini terlepas dan terbawa oleh aliran darah. Kesannya boleh menyumbat saluran darah, malah membuatnya pecah. Ingin mengetahui akibatnya?

Sekiranya pecah berlaku di otak, ia boleh menyebabkan strok, sementara di jantung boleh menyebabkan serangan jantung . Oleh itu, berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda untuk memilih senaman yang betul.

Ingin mengetahui cara lain untuk menurunkan kolesterol? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts