Cara Menggunakan Salap Kortikosteroid untuk Mengatasi Masalah Kulit

, Jakarta - Masalah kulit seperti radang tentu terasa tidak selesa. Nasib baik, masalah kulit dapat diatasi dengan menggunakan krim atau salap kortikosteroid. Salap kortikosteroid berkesan untuk merawat banyak keadaan kulit yang meradang, termasuk dermatitis atopik, psoriasis, seborrhea, dan dermatitis kontak.

Walaupun mempunyai reputasi salep kortikosteroid yang sangat baik, masih penting untuk mengetahui bahawa mereka mempunyai kesan sampingan yang ketara. Penggunaan salap kortikosteroid berpandu membantu memaksimumkan manfaatnya sambil mengurangkan risiko kesan sampingan. Jadi, bagaimana menggunakan salap kortikosteroid untuk merawat masalah kulit?

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Jangkitan Kulit Berdasarkan Sebabnya

Cara Menggunakan Salap Kortikosteroid dengan Selamat untuk Masalah Kulit

Salap kortikosteroid adalah cara mudah untuk merawat kulit yang bermasalah dan yang paling mudah dijangkau untuk kulit. Salap ini dianggap sebagai rawatan utama untuk banyak keadaan dermatologi, kerana boleh digunakan secara langsung ke kawasan yang terjejas dan mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit berbanding dengan ubat kortikosteroid oral.

Walaupun salap kortikosteroid dapat berfungsi dengan baik, rawatan kadang-kadang boleh panjang dan memerlukan ketekunan untuk memastikan seseorang menggunakannya tepat pada waktunya dan seperti yang diarahkan. Inilah cara menggunakan salap kortikosteroid dengan selamat untuk merawat masalah kulit:

  • Sapukan salap hanya pada kulit yang bermasalah. Jangan sekali-kali menggunakannya sebagai pelembap badan penuh.
  • Sapukan salap selama kira-kira tiga minit selepas setiap mandi pada kulit yang sedikit lembap atau separa kering.
  • Sekiranya doktor menetapkan jenis salap lain, beri rehat kira-kira 30 minit sebelum salap berikutnya.
  • Jangan gunakan salap kortikosteroid secara berterusan dalam jangka masa panjang.

Secara amnya, salap ini disyorkan untuk digunakan selama 5 hari atau beberapa minggu sehingga gejala masalah kulit dapat diatasi. Sekiranya masalah kulit tidak mereda, hubungi doktor melalui aplikasi . Doktor akan menaikkan dos menjadi lebih tinggi dari sebelumnya.

Baca juga: Ketahui 4 Jenis Jangkitan Kulit yang Disebabkan oleh Bakteria

Bagaimana Salap Kortikosteroid Berfungsi?

Salap kortikosteroid dapat mengurangkan keradangan kulit melalui beberapa mekanisme tindakan yang berbeza:

  • Salap kortikosteroid menyekat reaksi kimia yang menyebabkan keradangan. Steroid adalah hormon semula jadi yang dilepaskan ke aliran darah setiap kali tubuh mengalami tekanan, penyakit, atau trauma. Apabila dilepaskan, molekul steroid berinteraksi dengan nukleus sel untuk menghasilkan protein yang disebut lipocortin. Protein ini menyekat pengeluaran pusat kimia tindak balas keradangan yang disebut asid arakidonik. Dengan cara itu, badan mengalami keradangan yang lebih kurang.
  • Ubat ini mengubah cara sel imun berfungsi. Sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan dengan serangkaian sel pertahanan yang dimaksudkan untuk meneutralkan bahan asing seperti virus atau bakteria. Apabila ini berlaku, sel-sel imun melepaskan toksin ke dalam badan untuk meningkatkan keradangan. Kortikosteroid berfungsi dengan menyekat tindakan ini dan mencegah kerosakan tisu yang boleh menyebabkan keradangan berlebihan.
  • Ubat kortikosteroid topikal menyekat saluran darah. Keradangan dicirikan oleh pelebaran saluran darah di sekitar lokasi trauma atau jangkitan. Inilah sebabnya mengapa kulit yang cedera biasanya berwarna merah, hangat, dan bengkak. Ubat kortikosteroid topikal berfungsi dengan menyekat kapilari dan mengurangkan pembengkakan dan kesakitan di kawasan kulit yang bermasalah.

Baca juga: Rawatan di Rumah untuk Merawat Jangkitan Kulit Kecil

Semasa menggunakan salap kortikosteroid, kemungkinan rawatan yang berjaya berkaitan langsung dengan seberapa teliti dan teliti anda mengikuti arahan. Sekiranya arahan mengatakan salap digunakan tiga kali sehari selama 14 hari, maka lakukan seperti yang diarahkan.

Jangan berhenti menggunakan salap hanya kerana gejala luaran masalah kulit telah hilang atau meningkatkan kekerapan penggunaan produk. Sekiranya perlu, gunakan peringatan atau penggera dari telefon anda untuk memastikan anda tetap berada di landasan.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Cara Menggunakan Steroid Topikal dengan Selamat
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Memahami Bagaimana Steroid Topikal Berfungsi

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found