Mudah didapati, ini adalah 7 makanan yang sihat untuk jantung

, Jakarta - Dunia muzik Indonesia bersedih lagi. Dionisius Prasetyo, juga dikenal sebagai Didi Kempot, meninggal dunia pada hari Selasa (5/5). Sejauh berita, hospital yang menanganinya mengatakan bahawa ketika dia dibawa ke hospital, Didi tidak sedarkan diri dan mengalami serangan jantung.

Terdapat banyak jenis penyakit jantung dan dianggap sebagai pembunuh senyap . Penyakit jantung boleh berlaku pada saluran darah jantung, irama jantung, injap jantung, hingga gangguan disebabkan oleh faktor pencetus yang lain. Ini membuat jantung tidak dapat berfungsi dengan baik, iaitu mengedarkan darah yang penuh dengan oksigen ke seluruh tubuh.

Baca juga: Didi Kempot Meninggal Dari Pembunuh Senyap?

Makanan Sihat untuk Jantung

Penyakit jantung menyebabkan penghidap mengalami gejala gangguan fungsi jantung. Umumnya, pengidap penyakit jantung akan merasakan beberapa gejala yang biasa, seperti sakit dada, jantung berdegup lebih cepat atau lebih perlahan, sesak nafas, keletihan, tangan dan kaki yang sejuk, pening, dan kulit yang berubah menjadi kebiruan.

Penyakit jantung adalah penyakit yang sangat berbahaya. Pelbagai komplikasi boleh berlaku kerana masalah kesihatan di jantung, seperti: strok , kegagalan jantung, serangan jantung, hingga serangan jantung. Diagnosis awal pastinya dapat memudahkan rawatan dijalankan. Jangan ragu untuk segera meminta doktor melalui permohonannya jika anda mengalami beberapa gejala masalah jantung.

Pelbagai langkah pencegahan dapat diambil untuk menjaga kesihatan jantung. Bermula dari melakukan senaman secara teratur dan menguruskan diet yang sihat. Anda boleh mencegah penyakit jantung dengan memakan makanan yang menyihatkan jantung, seperti:

1. Salmon

Salmon adalah salah satu jenis ikan yang boleh dimakan untuk menjaga kesihatan jantung. Melancarkan dari halaman Kesihatan Kandungan asid omega 3 dalam salmon berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan mengelakkan pembekuan darah yang mengganggu aliran darah. Selain itu, kandungan asid omega 3 juga mampu menurunkan kadar trigliserida dalam darah yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

2. Tahu

Lancarkan Garis Kesihatan , ketahui untuk menjadi makanan yang sihat untuk mencegah penyakit jantung. Kandungan kacang soya dalam tahu boleh mengurangkan risiko masalah jantung. Selain itu, tahu juga mengandungi saponin, sebatian yang menjaga kesihatan jantung secara keseluruhan.

Baca juga: Cegah Penyakit Jantung dengan Mengonsumsi Makanan Ini

3. Sayuran Hijau

Sudah tentu, pelbagai jenis sayur-sayuran hijau akan senang dicari. Pelbagai jenis sayur-sayuran hijau, seperti bayam, sawi, dan juga selada adalah beberapa jenis sayur-sayuran hijau yang baik untuk dimakan kerana ia membantu menjaga kesihatan jantung.

Ini kerana sayur-sayuran hijau mempunyai kalori, serat dan juga rendah lemak. Bukan hanya itu, kandungan folat dan kalium yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau juga sangat baik untuk fungsi jantung.

4. Tomato

Tomato mempunyai faedah yang baik untuk kesihatan jantung. Ini disebabkan oleh kandungan kalium dalam tomato. Lancarkan Web MD Walaupun kandungan kalium tidak dapat mengatasi penyakit jantung yang telah terjadi, dengan memenuhi keperluan kalium dalam tubuh dapat mencegah penyakit jantung dengan menurunkan kadar kolesterol.

5. Alpukat

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Avocado mengandungi betasitosterol yang menjaga kesihatan jantung. Ini kerana kandungan betasitosterol dalam alpukat dapat membantu anda menguruskan kadar kolesterol dalam badan.

6. Oatmeal

Tidak ada yang salah dengan menukar menu makanan ringan anda dengan makan oatmeal. Selain dapat membuat Anda merasa kenyang lebih lama, oatmeal juga mengandung serat yang baik untuk menurunkan kadar kolesterol. Keadaan ini pastinya dapat mengelakkan anda dari pelbagai gangguan jantung.

7. Yogurt

Bukan hanya untuk menjaga kesihatan tulang, yogurt juga dapat dikonsumsi untuk menjaga kesehatan jantung. Yogurt mengandungi kalium dan kalsium di dalamnya. Tidak ada salahnya makan yogurt dengan campuran buah segar lain sehingga manfaat yang dirasakan lebih optimum.

Baca juga: Waspada, ini adalah jenis penyakit jantung pada usia muda

Itulah jenis makanan sihat untuk jantung. Di samping itu, anda harus kerap memeriksa kesihatan jantung anda di hospital pilihan anda supaya anda dapat mengesan masalah lebih awal. Jangan lupa melakukan senaman secara berkala untuk menyokong kesihatan badan secara keseluruhan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Alpukat Bagus untuk Anda
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Kalium Membantu Jantung Anda
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Tahu, dan Adakah Ia Baik untuk Anda?
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Makanan Terbaik untuk Hati Anda

Recent Posts