3 Cara Mengatasi Mual Semasa Menstruasi

, Jakarta - Mual adalah salah satu keluhan wanita yang sering berlaku semasa haid. Ini sebenarnya normal semasa haid kerana wanita mengalami perubahan hormon dan kimia dalam badan mereka.

Walaupun biasanya bukan masalah yang serius, loya semasa haid pasti dapat membuat anda merasa sangat tidak selesa ketika melakukan aktiviti sepanjang hari. Namun, jangan risau. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi loya semasa haid. Mari cari di sini!

Baca juga: Kenali Tanda Perbezaan PMS atau Kehamilan

Punca Mual Semasa Menstruasi

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan mual semasa haid. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa mual yang berbeza-beza. Oleh itu, penting untuk memperhatikan gejala lain yang menyertai mual. Berikut adalah penyebab mual yang paling biasa semasa haid:

1. Senggugut

Senggugut, atau kekejangan haid yang menyakitkan adalah penyebab mual yang paling biasa semasa haid. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh kekejangan di perut bawah, pinggul, paha, dan punggung. Kadang-kadang, kekejangan boleh menjadi cukup teruk untuk membuat anda mual.

2. Sindrom Pramenstruasi (PMS)

PMS adalah gejala fizikal dan emosi yang muncul 1-2 minggu sebelum haid. Gejala boleh berlanjutan sehingga waktu haid, tetapi biasanya hilang setelah beberapa hari. Pakar percaya bahawa PMS disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa kitaran haid. Selain mual, gejala yang juga dapat muncul akibat PMS termasuk sakit payudara, kembung, sakit kepala, dan sakit belakang.

3. Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD)

PMDD adalah bentuk PMS yang lebih teruk. Gejala serupa, tetapi cukup teruk untuk mengganggu aktiviti harian anda.

Sama seperti PMS, PMDD juga dikaitkan dengan perubahan hormon semasa kitaran haid. Walau bagaimanapun, dalam PMDD, perubahan hormon menyebabkan tahap rendah serotonin, bahan kimia semula jadi di otak. Ketidakseimbangan ini boleh menyebabkan perubahan emosi yang kuat.

PMDD menyebabkan simptom fizikal yang sama dengan PMS, termasuk kekejangan dan loya.

4 Endometriosis

Endometrium adalah tisu yang melapisi rahim anda. Tisu membengkak, menangis, dan bocor semasa haid. Apabila tisu serupa tumbuh di luar rahim, keadaan ini disebut endometriosis.

Sama seperti endometrium, tisu ini menebal dan berdarah semasa haid. Namun, kerana tidak dapat keluar dari badan seperti tisu di rahim, ia mengembang dan menyebabkan rasa sakit. Kesakitan endometriosis boleh menjadi sangat teruk sehingga menyebabkan mual. Apabila tisu tumbuh di dekat usus, ia boleh menyebabkan mual dan muntah semasa haid.

5. Penyakit Keradangan Pelvis

Penyakit radang panggul adalah jangkitan pada saluran pembiakan bahagian atas. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh jangkitan kelamin pada vagina yang merebak ke rahim, ovari, dan saluran tuba.

Penyakit radang pelvis sering tidak menimbulkan gejala. Namun, jika anda mempunyai simptom, gejala penyakit radang panggul termasuk sakit perut bawah, sakit pelvis, haid tidak teratur, keputihan yang tidak normal, sakit ketika kencing dan melakukan hubungan seks. Mual juga boleh berlaku sekiranya jangkitannya teruk.

Baca juga: 7 Tanda Bahaya Sakit Menstruasi

Cara Mengatasi Mual Semasa Menstruasi

Bergantung pada penyebabnya, doktor anda mungkin dapat memberikan ubat berikut untuk merawat loya haid:

1. Ubat Anti-Radang Nonsteroid (NSAID)

Ini adalah ubat yang sering digunakan untuk merawat sakit haid. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan prostaglandin (bahan seperti hormon yang mencetuskan kontraksi otot rahim) yang akhirnya dapat melegakan kekejangan dan loya. Contoh ubat anti-radang nonsteroid yang biasa digunakan termasuk ibuprofen, naproxen, dan aspirin.

2. Kontraseptif oral

Kontraseptif oral atau pil kawalan kelahiran diformulasikan untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, ubat ini juga berguna untuk mengawal perubahan hormon semasa kitaran haid anda, sehingga dapat membantu melegakan beberapa gejala emosi dan fizikal, termasuk mual semasa haid.

3. Antibiotik

Sekiranya loya semasa haid yang anda alami disebabkan oleh penyakit radang pelvis, anda perlu mengambil antibiotik. Doktor anda boleh menetapkan antibiotik khusus untuk jangkitan anda.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, beberapa ubat rumah berikut juga dapat mengatasi rasa mual semasa haid:

  • Halia. Ubat tradisional ini dapat mengatasi rasa mual dan kekejangan haid dengan mengatur prostaglandin di dalam badan anda. Cuba minum teh halia atau makan gula-gula halia.
  • Gula-gula. Ekstrak pudina juga dapat membantu mengurangkan prostaglandin, sehingga melegakan mual. Ramai wanita menggunakan aromaterapi pudina atau minum teh pudina untuk melegakan loya haid.
  • Kayu manis. Rempah ini mengandungi sebatian yang dikenali sebagai eugenol yang menekan prostaglandin, sehingga mengurangkan pendarahan haid, mual, dan sakit.
  • Kawalan Pernafasan. Latihan pernafasan dalam dapat membantu merehatkan otot dan melegakan loya.

Baca juga: Cara Mudah Melegakan Mual dengan Bahan di Rumah

Itulah cara mengatasi loya semasa haid yang boleh anda cuba lakukan. Walaupun loya semasa haid adalah normal, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor jika mual atau muntah berterusan atau disertai dengan gejala yang membimbangkan. Sekarang, anda boleh berjumpa doktor dengan mudah dengan membuat janji temu di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Adakah Mual Meringankan dalam Tempoh Anda?

Recent Posts