Ketahui Kesan Sampingan Penggunaan Aspirin Berlebihan

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan ubat yang disebut aspirin? Aspirin termasuk dalam ubat penipisan darah atau untuk mencegah pembekuan darah. Oleh itu, aspirin umumnya digunakan pada orang yang menghidap diabetes strok , penyakit jantung koronari, serangan jantung, hingga penyakit arteri periferal.

Walau bagaimanapun, aspirin bukan hanya masalah pembekuan darah. Ubat ini boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan demam. Perlu ditekankan, aspirin tidak digalakkan dimakan oleh kanak-kanak. Sebabnya, ubat ini boleh mencetuskan masalah perubatan yang serius pada kanak-kanak.

Nah, persoalannya adalah, apakah kesan sampingan aspirin jika dikonsumsi secara berlebihan?

Baca juga: Inilah bahaya jika anda mengambil dos ubat yang salah

1. Sindrom Reye

Aspirin tidak digalakkan dimakan oleh kanak-kanak. Sebabnya, ubat ini boleh mencetuskan sindrom Reye yang boleh menyebabkan pembengkakan hati dan otak. Hati-hati, sindrom Reye adalah keadaan yang boleh membawa maut pada kanak-kanak.

Oleh itu, cuba tanya doktor secara langsung sebelum memberi aspirin kepada anak-anak. awak boleh . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Menurut National Institutes of Health (NIH), sindrom Reye adalah kerosakan otak dan fungsi hati secara tiba-tiba (akut). Sindrom Reye tidak diketahui sebabnya. Walau bagaimanapun, sindrom ini biasanya berlaku pada kanak-kanak yang diberi aspirin ketika mereka menghidap cacar air atau selesema.

Nasib baik, kes sindrom Reye menjadi sangat jarang berlaku sekarang. Sebabnya, aspirin tidak lagi disyorkan untuk digunakan secara rutin pada kanak-kanak. Masih menurut NIH, jangan sekali-kali memberi aspirin kepada anak-anak kecuali jika diberitahu oleh doktor.

Juga, elakkan aspirin selama beberapa minggu setelah anak anda mendapat vaksin varicella (cacar air). Perkara yang perlu diingat, ubat-ubatan bebas yang lain, seperti Pepto-Bismol dan bahan-bahan dengan minyak hijau musim sejuk ( minyak hijau musim sejuk ) juga mengandungi sebatian aspirin yang disebut salisilat. Oleh itu, jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang demam atau demam.

Baca juga: Sebab Aspirin Boleh Menyebabkan Sindrom Reye pada Kanak-kanak

2. Kesan Sampingan Maut

Aspirin adalah salah satu ubat yang boleh diperoleh tanpa preskripsi doktor. Jadi, tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa aspirin dianggap selamat. Sebenarnya, pengambilan aspirin yang berlebihan boleh mencetuskan overdosis. Overdosis Aspirin adalah keadaan kecemasan perubatan kerana kesannya boleh membawa maut.

Jadi, bagaimana anda mengelakkan pengambilan dos berlebihan? Nah, aspirin boleh didapati dalam pelbagai dos miligram (mg), iaitu:

 • 81 mg (sering disebut aspirin dosis rendah)
 • 325 mg
 • 500 mg (kekuatan tambahan / kekuatan tambahan )

Sekiranya anda tidak mempunyai keadaan kesihatan yang sudah ada, anda tidak dibenarkan mengambil lebih dari 4,000 mg sehari. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah hati atau ginjal atau keadaan perubatan lain, tanyakan kepada doktor anda berapa banyak dos yang boleh anda ambil.

Oleh kerana aspirin mempunyai kebolehan anti pembekuan, beberapa doktor mungkin mengesyorkan mengambil aspirin 81 atau 325 mg sehari, jika pesakit mempunyai atau berisiko mengalami keadaan tertentu.

Sekiranya anda mengalami kesakitan atau demam, anda boleh minum satu hingga dua pil pada dos 325 atau 500 mg setiap empat hingga enam jam. Walaupun begitu, jangan keterlaluan semasa memakannya kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain.

3. Sejumlah Kesan Sampingan Lain

Selain sindrom Reye dan boleh mengancam nyawa, terdapat banyak kesan sampingan aspirin yang perlu diperhatikan. Menurut NIH, kesan sampingan aspirin boleh merangkumi:

 • Mual.
 • Gag.
 • Sakit perut.
 • Pedih ulu hati atau sensasi terbakar dan terbakar di dada.

Oleh itu, segera tanyakan kepada doktor anda sekiranya keadaan di atas bertambah buruk atau tidak menjadi lebih baik. Selain itu, terdapat juga kesan sampingan aspirin yang serius, iaitu:

 • Ruam gatal.
 • Ruam.
 • Bengkak mata, muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Mengi atau kesukaran bernafas.
 • Serak.
 • Denyutan jantung menjadi cepat.
 • Nafas pantas.
 • Kulit sejuk dan lembap.
 • Berdering di telinga.
 • Hilang pendengaran.
 • Muntah darah.
 • Muntah yang kelihatan seperti kopi.
 • Darah merah terang di dalam najis.
 • Najis berwarna hitam atau lembap.

Baca juga: 3 Faktor Yang Meningkatkan Risiko Ketagihan Dadah Semula Jadi

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesan sampingan di atas. Dalam beberapa kes, aspirin juga boleh menyebabkan kesan sampingan lain yang belum disebutkan di atas.

Oleh itu, untuk mengelakkan kesan sampingan dan overdosis yang berbahaya, cuba tanya doktor anda sebelum mengambil ubat ini. Kenapa anda boleh membeli ubat atau vitamin untuk menangani keluhan kesihatan, menggunakan aplikasi tersebut jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Reye syndrome
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Aspirin
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mengambil Aspirin Terlalu Banyak

Recent Posts