Latihan terlalu sukar, berhati-hati dengan sindrom tekanan tibial medial

, Jakarta - Senaman baik untuk kesihatan tubuh. Apabila dilakukan secara teratur, latihan dapat memberikan banyak manfaat, termasuk meningkatkan stamina, menjaga kecergasan fizikal, dan mencegah berbagai penyakit. Namun, apa-apa yang dilakukan secara berlebihan sebenarnya akan memberi kesan buruk, termasuk sukan. Jadi, berhati-hatilah bagi anda yang sering bersenam terlalu keras, kerana ada bahaya sindrom tekanan tibial medial yang mengintai.

Apa itu Sindrom Tekanan Medial Tibial?

Sindrom tekanan tibial medial (MTSS) yang juga dikenali sebagai " belat shin Adalah kecederaan tekanan berulang yang menyebabkan kesakitan di pinggir bahagian dalam tulang kering. Reaksi tekanan dari tibia dan otot-otot di sekitar ini berlaku kerana badan belum pulih sepenuhnya dari pengecutan dan kecederaan otot tibial yang pernah berlaku berkali-kali sebelum ini. Sindrom tekanan tibial medial paling sering dialami oleh atlet atau orang yang sering melakukan aktiviti fizikal yang memerlukan banyak berlari dan melompat. Dari semua kecederaan yang dialami pelari, 13-17 persen dari mereka disebabkan oleh sindrom tekanan tibial medial diulang. Penari aerobik juga mempunyai risiko 22 peratus untuk mengalami MTSS. Sementara itu, anggota tentera yang menjalani latihan asas mempunyai risiko kecederaan MTSS 4-8 peratus.

Simptom sindrom tekanan tibial medial sakit di bahagian bawah kaki antara lutut dan pergelangan kaki. Untuk lebih tepat, kecederaan sindrom tekanan tibial medial terletak di tengah hingga ketiga bahagian bawah tibia arteri atau lateral (tulang shin), yang lebih besar dari dua tulang kaki bawah.

Walaupun kebanyakan kes sindrom tekanan tibial medial tidak terlalu serius, tetapi jika tidak dirawat dengan baik, MTSS juga berpotensi berkembang menjadi komplikasi yang lebih serius dan menyebabkan kelumpuhan.

Sebab Sindrom Tekanan Medial Tibial

Punca sebenar kecederaan sindrom tekanan tibial medial masih tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kecederaan MTSS sering dikaitkan dengan tekanan yang terlalu tinggi pada bahagian bawah kaki kerana kelainan biomekanik. Ini mengakibatkan tekanan yang lebih besar diberikan pada tibia atau tulang kering. Meningkatkan intensiti atau kekerapan bersenam secara tiba-tiba menjadikan otot yang tidak bersedia mengalami tekanan dan akhirnya mengalami kecederaan. Tekanan berulang ini dikaitkan dengan berlakunya sindrom tekanan tibial medial . Ketidakseimbangan otot, otot kaki bawah (termasuk otot) gastrocnemius , soleus , dan plantar lemah dan tegar dapat meningkatkan kemungkinan MTSS.

Sementara sakit yang timbul di kawasan shin, berpunca dari gangguan serat Sharpey memaut medial soleus fascia melalui periosteum tibial di mana ia dimasukkan ke dalam tulang. Apabila tekanan otot berulang, kesannya adalah eksentrik soleus akan mengalami keletihan dan menjadikan tibial lebih bengkok hingga akhirnya menyebabkan keadaan sindrom tekanan tibial medial . Keadaan MTSS ini boleh menjadi lebih teruk ketika melakukan aktiviti, seperti berjalan di jalan menanjak dan menuruni bukit dan di kawasan yang tidak rata atau di permukaan yang keras. Menggunakan kasut yang salah semasa bersenam juga boleh menyebabkan kecederaan sindrom tekanan tibial medial.

Cara Mendiagnosis Sindrom Tekanan Medial Tibial

Untuk mendiagnosis sindrom tekanan tibial medial , doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh. Doktor ortopedik akan mengurut perlahan bahagian bawah kaki, tepat di kawasan shin. Orang yang mengalami MTSS biasanya akan merasa sakit, malah mengalami bengkak di kawasan yang menyakitkan.

Selain pemeriksaan fizikal, radiografi dan imbasan tulang juga diperlukan untuk membezakan antara: sindrom tekanan tibial medial dan keadaan sakit kaki kronik yang lain. Kecederaan kaki bawah, seperti sindrom tekanan tibial medial , patah tekanan, sindrom petak, dan saraf terjepit semuanya mempunyai simptom yang serupa, menyukarkan doktor membuat diagnosis akhir. Walau bagaimanapun, diagnosis yang tepat sangat penting untuk menentukan kaedah rawatan yang paling sesuai.

Cara Mengendalikan Sindrom Tekanan Medial Tibial

Kecederaan sindrom tekanan tibial medial boleh dirawat sendiri dengan melakukan rawatan di rumah. Bagi anda yang mengalami MTSS dinasihatkan untuk berehat dengan banyak dan kerap menekan kaki bawah dengan ais yang dibungkus tuala. Pek rehat dan ais bermanfaat untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan. Pastikan kesakitan atau bengkak telah hilang sepenuhnya sebelum kembali ke aktiviti. Selepas rasa sakit mereda, anda boleh melakukan senaman ringan untuk menguatkan otot-otot kaki dan pinggul bawah.

Selepas itu, anda juga disarankan untuk kembali ke aktiviti secara beransur-ansur dengan tahap intensiti rendah terlebih dahulu. Selepas beberapa minggu, anda akan dapat berfungsi dengan normal. Tetapi jika kesakitan kembali, turunkan tahap aktiviti anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom tekanan tibial medial , hanya bertanya kepada pakar melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Sebab Anda Memerlukan Kasut Berkualiti untuk Berjoging
  • Elakkan kecederaan, pemanasan sebelum dan selepas larian ini
  • Ketahui Kecederaan Sprain Yang Sering Dialami oleh Pemain Bola Sepak

Recent Posts