7 buah ini bermanfaat untuk pencernaan yang sihat

, Jakarta - Pencernaan mempunyai peranan penting untuk kesihatan. Kerana, tugas utama organ pencernaan adalah menyerap nutrien dan menghilangkan sisa dari tubuh. Kemunculan masalah pencernaan seperti kembung, kram, gas, sakit perut, cirit-birit dan sembelit boleh disebabkan oleh banyak perkara, sering disebabkan oleh diet yang tidak sihat.

Serat dan probiotik adalah dua bahan yang sangat terkenal dengan khasiatnya untuk meningkatkan pencernaan. Buah-buahan berikut diketahui kaya dengan serat dan nutrien lain yang dapat menyuburkan pencernaan, iaitu:

Baca juga: Buah-buahan untuk Kulit Cerah

1. Epal

Epal kaya dengan pektin, yang merupakan sejenis serat larut. Apabila pektin melalui usus kecil, nutrien ini kemudian dipecah oleh bakteria baik yang hidup di usus besar.

Proses ini meningkatkan jumlah najis, jadi anda akan mengelakkan masalah sembelit dan cirit-birit. Melancarkan dari garis kesihatan, Pektin pada epal terbukti dapat mengurangkan risiko jangkitan usus, serta keradangan usus besar.

2. betik

Pepaya adalah buah khas daerah tropis, seperti di Indonesia. Selain tekstur lembut dan rasanya yang manis, betik mengandung enzim pencernaan yang disebut papain. Papain membantu proses pencernaan dengan memecahkan serat protein. Papain juga dapat melegakan gejala sindrom iritasi usus, seperti sembelit dan kembung.

3. Bit

Beetroot atau jika di Indonesia dikenal sebagai terung Belanda, termasuk buah dengan kandungan serat yang baik. Satu cawan atau kira-kira 136 gram bit mengandungi 3.4 gram serat. Serat ini memberi makan bakteria baik di usus besar dan mampu meningkatkan jumlah najis. Beberapa cara popular untuk memakan bit termasuk panggang, campuran salad, acar, atau hanya dijus.

4. Alpukat

Alpukat adalah makanan super yang dipenuhi serat dan nutrien penting, seperti kalium. Kalium membantu meningkatkan fungsi pencernaan yang sihat dan rendah fruktosa. Ia mempunyai kandungan fruktosa rendah, jadi cenderung menyebabkan gas.

Baca juga: Ini adalah Buah Terbaik untuk Jantung yang Sihat

5. Aprikot

Dilaporkan dari Perubatan Hopkins, Aprikot sarat dengan vitamin C yang penting untuk meningkatkan imuniti dan kesihatan kulit. Selain itu, aprikot juga mempunyai kandungan serat yang tinggi yang dapat mengekalkan kehidupan bakteria baik di usus besar. Bukan hanya mencegah sembelit dan meningkatkan kesihatan usus besar, tetapi makan aprikot meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

6. Kiwi

Makan buah kiwi dapat membantu fungsi pencernaan yang lebih baik. Ini semua berkat enzim yang disebut actinidin yang meningkatkan pencernaan protein. Kiwi juga diketahui mempunyai kesan pencahar ringan kerana kandungan seratnya yang tinggi.

7. Pisang

Pisang adalah buah yang murah dan senang dijumpai di mana sahaja. Selain mudah didapatkan, pisang terkenal dengan kandungan seratnya yang tinggi yang tentunya menyihatkan usus, sehingga mempercepat proses pencernaan.

Di samping itu, pisang mempunyai kesan antasid yang melindungi perut daripada bisul dan menghilangkan bakteria yang menyebabkan ulser perut. Antasid ini juga baik untuk mengurangkan pedih ulu hati kerana asid perut.

Baca juga: 5 Tabiat Salah Semasa Makan Buah

Sekiranya anda menghadapi masalah pencernaan, anda boleh mencuba memakan buah-buahan di atas untuk mengatasinya. Tetapi jika ia tidak bertambah baik, tanyakan kepada doktor di aplikasinya untuk mengetahui pilihan rawatan selamat yang lain. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 19 Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Pencernaan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah makanan terbaik untuk membantu pencernaan ?.
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. 5 Makanan untuk Meningkatkan Pencernaan Anda.

Recent Posts