Punca Esofagus Kering dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Kerongkong yang kering dan gatal bukan hanya tidak selesa, tetapi juga boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Biasanya, tekak kering adalah tanda sesuatu yang kecil, seperti kekeringan di udara atau udara sejuk. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda kekurangan minum yang boleh menyebabkan dehidrasi.

Bukan hanya itu, kerongkong kering dan gatal juga boleh terjadi akibat serangan bakteria atau virus, seperti virus yang menyebabkan selesema. Sebenarnya, terdapat banyak sebab untuk tekak gatal dan kering. Sebab yang berbeza, cara yang berbeza untuk merawatnya. Untuk jelas, ketahui apa penyebab kerongkong kering dan bagaimana merawatnya dalam artikel ini!

Baca juga: Ketahui Kesan Suntikan Putih dengan Vitamin C

Pelbagai Pencetus Esofagus Kering

Terdapat keadaan yang boleh menyebabkan kerongkong kering dan gatal, termasuk:

  1. Kekeringan

Dehidrasi aka kekurangan cecair di dalam badan berlaku kerana badan kekurangan pengambilan air. Selain mencetuskan tubuh yang lemah yang merupakan gejala utama dehidrasi, tidak minum air yang cukup juga dapat menyebabkan esofagus terasa kering dan gatal. Sekiranya kerongkong kering berlaku kerana sebab ini, cara mengatasinya adalah dengan minum air secukupnya. Orang dewasa disarankan minum sekurang-kurangnya 2 liter air atau kira-kira 8 gelas dalam satu hari.

Baca juga: 5 Manfaat Rahsia Vitamin C untuk Badan dan Kulit

  1. Gangguan Tidur

Sekiranya kerongkong kering muncul pada waktu pagi, itu mungkin merupakan tanda bahawa anda menghadapi masalah untuk tidur. Secara amnya, kerongkong kering muncul kerana kebiasaan tidur dengan mulut terbuka. Dalam keadaan ini, cecair di mulut atau air liur menjadi kering, menyebabkan gejala gatal-gatal dan kekeringan di kerongkongan. Berdengkur juga merupakan salah satu gangguan tidur yang boleh mencetuskan keadaan ini. Kerongkongan kering dengan alasan ini dapat diatasi dengan menghilangkan gangguan tidur terlebih dahulu.

  1. Selsema

Kerongkongan kering juga boleh berlaku kerana jangkitan virus yang menyebabkan selsema. Sebenarnya, kerongkong kering dan gatal sering menjadi gejala biasa penyakit ini. Selain itu, selsema juga ditandai dengan gejala berupa demam sederhana hingga tinggi, menggigil badan, hidung berair, alias hidung berair, hingga batuk dan bersin. Mengatasi kerongkong kering kerana selesema dapat dilakukan dengan minum air suam, cukup istirahat, dan minum ubat jika diperlukan.

  1. Selesema

Selain selesema, serangan virus pada badan juga boleh menyebabkan seseorang mengalami selesema. Salah satu gejala penyakit ini adalah tekak kering. Selain itu, selesema juga memicu demam, batuk, lendir, sakit otot, sakit kepala, keletihan, dan cirit-birit. Kerongkong kering kerana keadaan ini dapat diatasi dengan minum banyak air suam, seperti teh suam. Sekiranya selesema bertambah teruk dan mengganggu anda, segera pergi ke hospital.

  1. GERD

Peningkatan asid perut atau penyakit gastroesophageal reflux (GERD) juga boleh mencetuskan esofagus kering. Esofagus kering kerana asid perut dirawat dengan merawat atau meneutralkan keadaan gastrik. Mencegah kenaikan asid perut dapat dilakukan dengan memakan makanan yang sihat, mengelakkan makanan atau minuman yang dapat memicu kenaikan asid perut, dan berhenti merokok.

Baca juga: Diet Jenis Darah dan Kebaikannya

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai punca kerongkong kering dan bagaimana mengatasinya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Doktor boleh dihubungi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara begitu juga Berbual.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Kerongkong Kering, dan Bagaimana Ia Dirawat?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sampai ke Bahagian Bawah Tenggorokan Petang Anda.
CDC. Diperoleh pada tahun 2020. Strep Throat: Semua yang Anda Perlu Tahu.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Mengalami Sakit Tenggorokan Dari Tidur Dengan Tingkap Anda Terbuka?

Recent Posts