Kanak-kanak Suka Menari, Inilah Kelebihannya

, Jakarta - Melibatkan pergerakan dan muzik fizikal, menari adalah aktiviti yang menyeronokkan bagi banyak orang. Jika dilihat dari sudut kesihatan, menari adalah alternatif untuk aktiviti fizikal yang menjadikan tubuh sihat, kuat, dan bebas dari tekanan. Jadi, adakah faedah ini juga dapat diperoleh oleh kanak-kanak yang suka menari?

Sudah tentu saya boleh. Menari boleh menjadi cara untuk menyalurkan tenaga hebat yang dimiliki oleh anak-anak, terutama mereka yang sangat aktif secara fizikal. Pada masa ini, anda juga dapat dengan mudah mencari studio yang membuka kelas tarian untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Baca juga: Trik Mencari Bakat dalam Anak Kecil Anda

Kebaikannya Sekiranya Anak Anda Suka Menari

Terdapat banyak jenis tarian di dunia, yang boleh menjadi pilihan untuk kanak-kanak lakukan. Bermula dari ballet, hip-hop, jazz, ballroom dance, tap dance, modern dance, zumba, dan banyak lagi.

Menari bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga membawa banyak faedah untuk tubuh. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Meningkatkan Kelenturan Badan

Kelenturan badan adalah penting, agar risiko kecederaan dapat diminimumkan. Ia boleh dipraktikkan dengan menari. Kelas menari juga akan merangkumi pemanasan panjang yang terdiri daripada banyak regangan badan.

2. Meningkatkan Ingatan

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New England mendedahkan, menari meningkatkan daya ingatan dan fungsi kognitif. Sebenarnya, tabiat baik ini juga dapat mengurangkan risiko penuaan kerana usia.

3. Mengurangkan Tekanan dan Meningkatkan Mood

Kajian terkawal penyelidik diterbitkan dalam Jurnal Gerontologi Gunaan mendapati bahawa menari pasangan dan iringan muzik dapat membantu mengurangkan tekanan. Ini kerana menari dapat meningkatkan semangat.

Di samping itu, menari juga dapat membuat mood atau mood meningkat. Seperti sukan apa pun, menari dapat membantu tubuh anda menghasilkan antidepresan semula jadi, seperti endorfin, dengan cara yang menyeronokkan. Beberapa jenis tarian juga dipersembahkan secara berpasangan, jadi ini juga berguna untuk mengeratkan hubungan dengan orang lain.

Baca juga: Suka Menyanyi di Bilik Mandi? Inilah Kelebihannya

4. Latih Tubi Imbangan

Selain kelenturan, menari juga dapat melatih keseimbangan badan. Ini tentu bermanfaat untuk mengurangkan risiko kecederaan ketika melakukan sukan atau aktiviti fizikal yang lain. Manfaat ini dapat diperoleh oleh anak-anak yang gemar menari, terutama tarian yang melibatkan keseimbangan dengan satu kaki, berehat di hujung jari kaki, atau mempertahankan posisi yang menuntut banyak keseimbangan.

5. Membentuk Otot Badan

Semasa menari, kelajuan pergerakan badan mesti sesuai dengan irama muzik yang menyertainya. Ini tentu akan menghabiskan banyak tenaga. Itulah sebabnya menari boleh menjadi pilihan sukan yang menyeronokkan, untuk membina otot-otot badan. Itulah sebabnya apabila anda melihat seorang penari profesional, tubuhnya mesti kencang dan seimbang. Bolehkah anda bayangkan jika anda pernah terlibat dalam menari sejak kecil, bukan?

Baca juga: Mendengarkan Muzik Dapat Meringankan Tekanan, Inilah Faktanya

6. Kurangkan Berat Badan

Menari boleh menjadi penyelesaian bagi kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan. Terutama jika kanak-kanak itu sangat suka menari. Tanpa menyedarinya, gerakan tarian yang dilakukan dapat membakar lemak di badan, tanpa perlu merasakan diet yang menyedihkan.

Oleh itu, jika anak anda berminat untuk menari, cubalah membawanya ke kelas menari. Ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan fizikal dan mental anak-anak, serta meningkatkan kemahiran sosial anak-anak, kerana di kelas tarian, tentu saja, mereka akan bertemu dengan banyak rakan.

Selain menyokong minat anak-anak untuk menari, juga penting untuk selalu memperhatikan kesihatan anak-anak. Pastikan anak anda makan makanan berkhasiat seimbang setiap hari untuk kekal sihat. Sekiranya kanak-kanak itu sakit, segera muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 9 Faedah Kesihatan Tarian.
Panduan Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Faedah Kesihatan Tarian.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Menari sebagai Latihan.
Sukan Rek. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Tarian untuk Kanak-kanak.

Recent Posts