Ketahui Seluk-beluk Mengenai Selesema Kucing di Kucing Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Cat selsema atau selesema kucing seperti selesema manusia. Cat selsema boleh menyebabkan hidung berair dan mata serta sakit tekak pada kucing. Gejala yang mungkin dirasakan adalah sakit pada otot dan sendi, sariawan, menggelecek bersin, kehilangan suara, dan demam.

Cat selsema Ia biasanya tidak serius pada kucing dewasa, walaupun boleh menyakitkan. Semua kucing yang mempunyai simptom cat selesema harus mendapatkan rawatan daripada doktor haiwan. Keadaan ini boleh menjadi serius atau membawa maut apabila berlaku pada anak kucing dan kucing dewasa yang mempunyai penyakit serius yang lain.

Baca juga: Adakah mengandung? Waspadalah terhadap Ancaman Toxoplasma

Punca Selsema Kucing pada Kucing Haiwan Peliharaan

Kebimbangan yang biasa berlaku cat selesema adalah risiko kerosakan mata yang berpanjangan, bahkan pada haiwan yang nampaknya mengalami cat selesema cahaya. Dalam keadaan ini, bisul atau luka mata sering dijumpai, terutama pada anak kucing. Ulser mata boleh berkembang menjadi masalah kesihatan yang serius dan bahkan boleh menyebabkan kehilangan mata.

Sekiranya kucing peliharaan atau anak kucing anda kelihatan sakit atau matanya tertutup sebahagian, segera hubungi doktor haiwan melalui aplikasi , jika perlu untuk pemeriksaan lanjut.

Cat selsema biasanya disebabkan oleh salah satu daripada dua jenis virus, iaitu Feline Viral Rhinotracheitis Virus atau Feline Calicivirus, atau kadang-kadang jenis bakteria tertentu. Setelah dijangkiti, kucing akan mengeluarkan zarah virus di hidung dan mata serta air liur. Walaupun kucing yang sakit adalah sumber jangkitan terbesar, beberapa kucing yang sihat juga boleh menjadi pembawa virus.

Walaupun kucing yang sihat tidak menderita cat selesema , tetapi mereka dapat melepaskan zarah virus dan menjangkiti kucing lain. Zarah-zarah itu dapat bertahan hingga seminggu di persekitaran, jadi kucing bahkan tidak perlu bertemu kucing lain untuk menangkap penyakit ini.

Penyakit ini mudah merebak melalui sentuhan dengan mangkuk makanan atau mainan kucing yang dijangkiti. Atau juga pada pakaian orang setelah menyentuh kucing yang dijangkiti. Cat selsema boleh didiagnosis dengan mengambil sampel dan mencari virus.

Baca juga : Bolehkah Saya Mempunyai Kucing Semasa Mengandung? Cari Jawapannya Di Sini

Merawat Selesema Kucing pada Kucing Haiwan Peliharaan

Sebenarnya tidak ada ubat antivirus yang berkesan dan biasa digunakan. Antibiotik, vitamin yang meningkatkan kekebalan tubuh, dan wap nebulizer boleh diberikan untuk membantu rawatan. Sama seperti selesema manusia, begitu virus merosakkan lapisan hidung dan saluran udara yang halus, jangkitan bakteria boleh masuk dan menyebabkan komplikasi seperti radang paru-paru.

  • Sediakan Makanan Berkhasiat dan Air Minum yang mencukupi

Merawat kucing peliharaan yang sedang mengalami cat selesema sangat penting untuk dilakukan. Gejala kesesakan hidung dan sariawan boleh menyebabkan kucing berhenti makan dan minum. Ini boleh menyebabkan dehidrasi, yang berbahaya bagi anak kucing. Berikan kucing dan makanan berkhasiat dalam jumlah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan badannya.

  • Bersihkan Mata, Badan dan Hidung Kucing

Apabila anda demam, badan, mata dan hidung kucing anda akan menjadi kotor atau berlendir. Adalah idea yang baik untuk menjaga kebersihan setiap bahagian badan kucing. Mata dan hidung kucing yang mempunyai selsema biasanya keluar kerana keradangan. Lap mata atau hidung yang terkumpul dengan kapas yang dicelupkan ke dalam air garam suam.

  • Elakkan Mandi Kucing

Walaupun anda harus menjaga kebersihan kucing anda ketika dia demam, elakkan memandikannya. Tubuh kucing dengan selesema harus tetap hangat. Sekiranya dimandikan ia akan memburukkan lagi selesema.

Baca juga: Bahaya Goresan Kucing Yang Perlu Diperhatikan

  • Biarkan Kucing Rehat Cukup

Kucing memerlukan rehat yang cukup, terutamanya ketika mereka demam. Dengan berehat secukupnya, kucing anda dapat pulih dan pulih dengan cepat.

  • Keringkan Kucing

Pengeringan akan membantu menghangatkan badan kucing. Tidak lama, anda boleh mengeringkan kucing kesayangan anda selama 10-15 minit pada waktu pagi sekitar jam 8-9.

Itu sahaja yang perlu anda ketahui cat selesema pada kucing peliharaan. Pastikan kucing peliharaan anda dijaga dengan sihat agar tidak mudah sakit.

Rujukan:
Palang Biru. Diakses pada tahun 2020. Flu Paint
Purine. Diakses pada tahun 2020. Selsema Kucing: Gejala, Rawatan & Kesan Jangka Panjang
PDSA. Diakses tahun 2020. Cat selsema

Recent Posts