4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka

Jakarta Merawat kulit wajah boleh dilakukan dengan cara semula jadi. Selain selamat, rawatan wajah secara semula jadi juga tidak membuat anda perlu berbelanja secara mendalam. Cara mendapatkan kulit wajah yang sihat, anda boleh menggunakan minyak zaitun.

Manfaat minyak zaitun diketahui baik untuk wajah, kerana kandungan asid oleik dan vitamin E mampu menyuburkan kulit untuk mengelakkan pelbagai kerosakan. Jangan percaya? Inilah kelebihan minyak zaitun untuk wajah, iaitu:

1.Menghilangkan Parut Jerawat

Parut jerawat yang menghitam pasti mengganggu penampilan wajah. Penyelesaiannya tidak harus menggunakan teknologi laser, tetapi minyak zaitun saja sudah cukup.

Kelebihan minyak zaitun dengan kandungan vitamin E yang tinggi di dalamnya mampu menghilangkan parut jerawat di wajah anda. Cara menggunakannya, bersihkan muka anda terlebih dahulu, kemudian sapukan minyak zaitun di wajah di mana terdapat bekas jerawat. Tunggu beberapa minit sehingga minyak kering. Selepas itu, bilas menggunakan air bersih.

Baca juga: Wow, ternyata meminum minyak zaitun itu sihat!

2.Mengangkat Kotoran Muka

Aktiviti luar menjadikan wajah mudah terkontaminasi oleh habuk dan kotoran. Sekiranya anda mengabaikannya, kedua-dua zarah ini akan menyumbat liang dan menyebabkan timbulnya jerawat.

Untuk itu, sangat digalakkan membersihkan wajah dengan minyak zaitun sebelum tidur. Minyak zaitun mampu menghilangkan lebih banyak kotoran daripada menggunakan pembersih biasa.

3.Meremajakan Kulit

Pada usia 35 tahun ke atas, biasanya keanjalan kulit akan menurun. Oleh itu, kulit kelihatan longgar. Namun, ini dapat diminimumkan dengan kelebihan minyak zaitun yang dapat meremajakan kulit dari luar ke tahap maksimum. Cara termudah untuk menggunakannya adalah dengan menggunakan minyak zaitun sebelum melakukan aktiviti dan sebelum tidur pada waktu malam. Lakukan secara berkala setiap hari, rasakan wajah anda ketat dan anjal!

Baca juga: Kenali Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Tubuh

4. Mengurangkan Keradangan pada Kulit

Minyak zaitun mengandungi vitamin E yang cukup tinggi di dalamnya. Dilaporkan dari halaman Oregon State University, vitamin E digunakan sebagai anti-radang pada kulit setelah terdedah kepada cahaya matahari. Bukan hanya itu, vitamin E juga dapat digunakan untuk mengurangkan pembengkakan kulit yang disebabkan oleh radang kulit.

Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai masalah kesihatan kulit yang anda alami untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: 7 Cara Menghilangkan Kedutan

Kebaikan Minyak Zaitun yang Tidak Terhad untuk Kulit

Bukan hanya untuk kulit wajah, minyak zaitun dapat digunakan untuk menjaga kesihatan jantung. Kajian itu, yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, membandingkan kesan diet Mediterranean yang kaya dengan minyak zaitun dengan diet rendah lemak rendah karbohidrat dalam mengurangkan kerosakan dan disfungsi dinding endotel.

Endotelium adalah lapisan sel yang melapisi dinding dalaman arteri dan membantu darah beredar dengan lebih lancar. Fungsi arteri yang bertambah baik menjadikan kesihatan jantung lebih terjaga.

Selain itu, khasiat minyak zaitun juga dapat mengekalkan rambut yang sihat. Minyak zaitun dapat mengurangkan keguguran rambut kerana kandungan vitamin E yang tinggi. Bagi anda yang mempunyai masalah keguguran rambut, tidak ada salahnya mencuba menggunakan minyak zaitun sebagai rawatan rambut sehingga anda mengelakkan kebotakan pramatang.

Rujukan:
Minyak Zaitun Kali. Diakses 2019. Minyak Zaitun Menjaga Hati Muda
Gila Gaya. Diakses 2019. 22 Manfaat Terbaik Minyak Zaitun untuk Kulit, Rambut dan Kesihatan
Universiti Negeri Oregon. Diakses pada tahun 2019. Vitamin E dan Kesihatan Kulit

Recent Posts