4 Makanan kaya Kalsium yang Baik untuk Ibu Hamil

, Jakarta - Kalsium untuk wanita hamil adalah pengambilan yang sangat penting. Oleh itu, penting untuk selalu memenuhi pengambilan nutrien yang satu ini, salah satunya adalah dengan makan makanan tertentu. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang kaya dengan kalsium, jadi ia baik untuk dimakan semasa kehamilan.

Agar penyerapan maksimum, pengambilan makanan yang mengandung kalsium harus disertai dengan penerapan gaya hidup yang sihat, mengatur diet, dan mengambil suplemen atau multivitamin. Kalsium mempunyai peranan yang sangat penting dalam kehamilan, bermula dari pertumbuhan tulang dan gigi janin, membantu jantung, saraf, dan otot janin untuk berkembang dengan baik.

Baca juga: 7 Makanan untuk Pertumbuhan Tulang Janin

Makanan Kaya dengan Kalsium

Pengambilan kalsium yang mencukupi untuk wanita hamil adalah perkara penting yang harus dilakukan. Bukan hanya baik untuk perkembangan janin, pengambilan kalsium juga dapat membantu mengurangkan risiko hipertensi dan preeklamsia pada calon ibu. Malangnya, kalsium tidak dapat dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, jadi ia perlu diperoleh melalui pengambilan makanan atau makanan tambahan.

Terdapat beberapa jenis makanan yang kaya dengan kandungan kalsium untuk wanita hamil, termasuk:

1. Susu

Susu dan produknya yang diproses adalah makanan yang kaya dengan kalsium dan selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Calon ibu juga boleh mengambil produk tenusu, seperti keju, yogurt, atau ais krim untuk memenuhi keperluan kalsium.

2. Sayuran Hijau

Pengambilan kalsium untuk ibu hamil juga dapat diperoleh dari sayur-sayuran hijau. Terdapat beberapa jenis sayur-sayuran yang boleh dimakan semasa mengandung, termasuk pakcoy dan brokoli.

Baca juga: Adakah wanita hamil mesti minum susu ibu

3. Makanan Laut

Beberapa jenis makanan laut makanan laut juga boleh dimakan untuk membantu memenuhi pengambilan kalsium semasa kehamilan. Ibu boleh mencuba makan udang, salmon, atau jenis ikan lain makanan laut sebaliknya disyorkan oleh doktor.

4. Kacang

Hidangan yang dibuat dari kacang, seperti tahu juga boleh menjadi pilihan makanan untuk memenuhi pengambilan kalsium bagi wanita hamil. Selain itu, jenis kacang seperti badam, biji bijan, atau kacang buncis juga boleh dimakan.

Kekurangan kalsium adalah keadaan yang harus dielakkan oleh ibu hamil. Sekiranya ini berlaku, keperluan kalsium semasa kehamilan akan diambil dari tulang ibu. Semakin lama, ia dapat meningkatkan risiko osteoporosis atau gangguan tulang lain pada ibu. Selain makanan, wanita hamil juga dapat memenuhi keperluan kalsium mereka dengan mengambil makanan tambahan khas.

Untuk memudahkannya, ibu boleh membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Barang keperluan lain semasa kehamilan juga boleh dibeli dengan hanya satu aplikasi. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Secara amnya, wanita hamil memerlukan pengambilan kalsium sebanyak 1,500 miligram sehari. Tetapi harus diingat, pengambilan nutrien yang satu ini tidak boleh berlebihan. Wanita hamil tidak boleh mengambil lebih daripada 2,500 miligram kalsium sehari. Sebabnya, terlalu banyak kalsium sebenarnya boleh mencetuskan kembung, sembelit, berdebar-debar jantung, gangguan irama jantung, hingga batu ginjal pada wanita hamil.

Baca juga: Selain Susu, Inilah 10 Sumber Makanan Kalsium

Pengambilan kalsium yang terlalu banyak juga dapat mengelakkan tubuh menyerap mineral lain yang juga diperlukan semasa kehamilan, seperti zink dan zat besi. Selain makan makanan, pengambilan makanan tambahan khas juga dapat dilakukan untuk memenuhi pengambilan kalsium bagi ibu hamil. Untuk sentiasa selamat, pastikan untuk selalu membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu, terutama mengenai jenis suplemen, dos, dan peraturan pengambilan suplemen semasa kehamilan.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kalsium dalam Kehamilan.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Kalsium dalam diet kehamilan anda.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Keperluan Kalsium Semasa Kehamilan.
Benjolan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kalsium Sangat Penting Semasa Kehamilan.

Recent Posts