Sebelum Menggunakan, Ketahui Lebih Lanjut Pil Minus Kelahiran Plus

, Jakarta - Pil kontraseptif atau yang lebih sering kita ketahui sebagai pil kawalan kelahiran, adalah pil harian yang mengandungi hormon untuk mengubah cara tubuh berfungsi dan mencegah kehamilan. Hormon adalah bahan kimia yang mengawal dan berfungsi organ tubuh.

Mengenal pil kawalan kelahiran dan bagaimana ia berfungsi

Pil kawalan kelahiran adalah gabungan hormon estrogen dan progesteron untuk mencegah ovulasi. Ovulasi adalah pembebasan telur selama kitaran bulanan. Seorang wanita tidak boleh hamil jika tidak ovulasi, kerana tidak ada telur yang dapat disenyawakan.

Pil ini juga berfungsi untuk menebalkan lendir di sekitar leher rahim, yang akan menyukarkan sperma memasuki rahim dan mencapai telur yang dilepaskan. Hormon dalam pil kawalan kelahiran kadang-kadang juga boleh memberi kesan pada rahim, sehingga lebih sukar bagi telur untuk melekat pada dinding rahim. Dalam kes ini, pil kawalan kelahiran memainkan peranan penting dalam mengawal ovari dan rahim.

Baca juga: Petua Memilih Kontraseptif untuk Wanita

Kelebihan Menggunakan Pil Kawalan Lahir

Sebagai kaedah kontraseptif, berikut adalah kelebihan menggunakan pil kawalan kelahiran:

 • Ia dapat melindungi anda 24 jam, jadi anda tidak perlu risau lagi tentang kehamilan semasa melakukan hubungan seks.

 • Pil kawalan kelahiran cukup berkesan. Tahap kejayaan pil kawalan kelahiran dalam mencegah kehamilan boleh mencapai 99 peratus jika anda selalu mengambilnya seperti yang diarahkan.

 • Pil kawalan kelahiran mudah dihentikan. Sekiranya anda ingin hamil, anda hanya perlu berhenti minum pil kawalan kelahiran, maka kitaran akan kembali normal, sehingga anda boleh hamil lagi.

Baca juga: Seberapa Berkesannya Kondom?

Selain mencegah kehamilan, berikut adalah manfaat kesihatan pil kawalan kelahiran:

 • Melegakan jerawat.

 • Mencegah osteoporosis.

 • Kekejangan dan kesakitan semasa haid menjadi lebih ringan.

 • Tidak akan mengganggu aktiviti seksual.

 • Mengurangkan risiko barah ovari, rahim dan usus besar.

 • Melindungi daripada penyakit radang pelvis (PCOS). PCOS adalah jangkitan pada organ pembiakan wanita, seperti rahim, serviks, ovari, atau tiub fallopi.

 • Menguruskan gejala sindrom ovari polikistik (PCOS). PCOS adalah penyakit yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon pada wanita

 • Kitaran haid lebih kerap. Pil kawalan kelahiran menyebabkan kitaran haid berlaku secara berkala. Ini sangat berguna bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang terlalu cepat atau terlalu jarang.

 • Tidak menjejaskan kesuburan, walaupun mungkin memerlukan 2-3 bulan untuk hamil setelah menghentikan pil jika dibandingkan dengan mereka yang tidak menggunakan pil kawalan kelahiran sebagai alat kontrasepsi.

 • Melegakan hirsutisme. Estrogen dan progestin dalam pil menekan perkembangan hormon seks lelaki (androgen dan testosteron) yang menyebabkan rambut muka dan badan tumbuh, terutama pada dagu, dada, dan perut.

Kekurangan pil kawalan kelahiran

Sebilangan besar wanita mengalami kesan sampingan ringan dan sementara, seperti sakit kepala, mual, nyeri payudara, pendarahan antara haid, dan perubahan mood selama tiga bulan pertama. Berikut adalah kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang lain:

 • keputihan. Sebilangan wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran akan mengalami keputihan. Ini dapat meningkatkan atau mengurangkan pelinciran faraj dan mempengaruhi dorongan seks. Gejala keputihan biasanya tidak berbahaya dan berlangsung dalam masa yang singkat.

 • Meningkatkan atau mengurangkan dorongan seks. Pil kawalan kelahiran mengandungi estrogen dan progesteron, jadi pengambilannya boleh mempengaruhi nafsu seks. Bagi sesetengah orang, pil kawalan kelahiran dapat mengurangkan gairah, sementara yang lain dapat meningkatkan dorongan seks.

 • Pertambahan berat badan. Sehingga kini, tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa pengambilan pil kawalan kelahiran dapat membuat anda bertambah berat badan. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran menyatakan bahawa mereka mengalami edema (bengkak akibat pengekalan cecair di dalam badan) di payudara dan pinggul. Estrogen dalam pil kawalan kelahiran juga boleh mempengaruhi sel-sel lemak. Kesan yang berlaku menjadikan sel-sel lemak menjadi lebih besar daripada ukuran sebelumnya, tetapi tidak menjadikan sel-sel membiak.

Baca juga: Cara Menggunakan Kontraseptif yang Betul

Itulah penjelasan mengenai positif dan negatif pil kawalan kelahiran. Anda boleh berbincang secara langsung melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video dengan doktor pakar di . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pil Kawalan Lahir: Adakah Itu Sesuai untuk Anda?

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pil Kawalan Kelahiran.

Recent Posts