Ciri-ciri BAB Biasa pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

, Jakarta - Keadaan kesihatan Si Kecil tentu sangat penting bagi setiap ibu bapa. Sudah tentu, ibu merasakan bahawa dia harus memberikan yang terbaik agar dia membesar dengan sihat dan kuat setiap hari. Walaupun begitu, beberapa perkara dapat dilihat untuk menilai kesihatan anak. Salah satunya adalah memastikan kesihatan anak-anak dengan mengenali ciri-ciri pergerakan usus normal (BAB) pada kanak-kanak.

Memang ini tidak selesa untuk dilakukan oleh beberapa orang, walaupun hanya membicarakannya. Perkara yang mesti diketahui ialah secara umum terdapat beberapa ciri pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak yang dapat diperhatikan. Ciri-ciri pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak dapat dilihat dari beberapa faktor termasuk warna dan seberapa kerap ia dilakukan. Ketahui lebih lanjut di sini!

Baca juga: Jenis Najis Berdasarkan Keadaan Badan

Beberapa Ciri-ciri Buang Air Biasa Kanak-kanak untuk Menjamin Kesihatan Mereka

Semasa membuang air besar, setiap orang mesti menghasilkan tinja yang dihasilkan oleh makanan yang kebanyakan tidak dicerna. Bukan hanya itu, produk buangan badan ini juga boleh mengandungi protein, bakteria, garam, dan bahan lain yang dihasilkan dan tidak diserap oleh usus. Semua orang mungkin unik dalam hal ini, tetapi juga dapat menunjukkan kesihatan anak. Berikut adalah beberapa ciri pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak:

  • Warna najis

Warna najis dapat dipengaruhi oleh metabolisme sisa makanan, bakteria, dan hempedu. Warna kuning-coklat najis berasal dari hempedu, cairan yang dihasilkan oleh hati untuk mencerna lemak. Perlu diingat, jika bayi yang baru lahir mengambil susu ibu, ia akan menghasilkan warna najis yang berbeza setiap masa. Ini bergantung pada jenis protein yang dimakan oleh ibu. Sementara bayi yang mengambil susu formula akan menghasilkan najis yang cenderung sama warna setiap hari.

Ciri-ciri hasil buang air besar kanak-kanak termasuk variasi warna dari kuning, hijau, atau coklat. Namun, jika najis yang keluar berwarna merah dan hitam, maka ini dapat menunjukkan pendarahan gastrousus. Sebagai tambahan, jika hasil akhir badan yang keluar berwarna putih, kemungkinan anak itu mempunyai penyakit hati dan / atau kekurangan zat makanan. Perlu pemeriksaan untuk mendapatkan rawatan segera.

Baca juga: Ketahui frekuensi pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak

  • Ketekalan najis

Pada bayi yang hanya menyusu, ciri-ciri pergerakan usus yang normal pada kanak-kanak dapat dilihat dari najis yang lembut dan mungkin menyerupai selai kacang atau yogurt dengan warna umum menjadi kuning. Seiring bertambahnya usia dan makanan yang mereka makan menjadi lebih bervariasi, najis mereka juga berubah menyerupai bentuk najis dewasa, yang panjang seperti pisang dan juga lebih padat.

Walau bagaimanapun, jika najis yang dihasilkan terlalu keras, anak kemungkinan besar mengalami sembelit, juga dikenali sebagai sembelit. Najis yang dihasilkan kelihatan keras dan berbentuk bulat kecil seperti tahi kambing. Tetapi, jika najis yang keluar lembut dan cair, maka anak itu mengalami cirit-birit. Penting untuk memberi anak banyak cecair jika ini berlaku.

  • Masa BAB

Faktor lain yang dapat mencirikan pergerakan usus normal pada kanak-kanak adalah seberapa kerap ini berlaku. Sekiranya anak anda membuang air besar 3 kali sehari dan disertai dengan najis cair, kemungkinan anak itu mengalami cirit-birit. Tetapi, jika anak tidak mengalami pergerakan usus lebih dari 3 hari, ini mungkin disebabkan oleh sembelit.

Perlu diingat bahawa bayi yang disusui bayi cenderung mengalami sembelit kerana susu ibu mengandungi semua nutrien yang tepat untuk memastikan najis bayi menjadi lembut. Sementara itu, bayi yang diberi susu ibu cenderung lebih mudah mengalami sembelit.

Baca juga: Periksa Najis Anak Kecil Anda di Rumah, Ketahui 3 Fakta Ini

Kini, ibu sudah tahu apa petunjuk yang dapat dinilai mengenai hasil buang air besar anak. Dengan menilai secara langsung hasil tinja yang kelihatan, sudah tentu rawatan perubatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Oleh itu, jika kanak-kanak mempunyai masalah dalam sistem pencernaannya, maka keadaan tersebut tidak menimbulkan kesan yang besar.

Sekiranya ibu bimbang dengan keadaan najis si kecil, tidak ada salahnya bertanya kepada pakar pediatrik di sana . Pertanyaan yang ada boleh diajukan melalui perkhidmatan sembang, suara, dan Panggilan video secara langsung dengan profesional perubatan. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang untuk akses mudah ke kesihatan tanpa had!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Panduan Baby Poop: Apa yang Biasa, Yang Tidak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Poop and You.

Recent Posts