Bilakah Endoskopi Perlu Dilakukan?

, Jakarta - Pernah dengar prosedur endoskopi? Prosedur ini biasanya diperlukan oleh doktor untuk memeriksa masalah pada saluran pencernaan, telinga, hidung, tekak atau bahagian badan yang lain. Endoskopi bukan prosedur pembedahan. Ini dilakukan dengan memasukkan tiub fleksibel yang dilengkapi dengan kamera dan cahaya. Melalui endoskopi, doktor dapat melihat keadaan saluran pencernaan, telinga, hidung dan tekak dengan jelas.

Kemasukan tiub endoskopi ke dalam badan kadangkala membuat pesakit tidak selesa. Lebih-lebih lagi jika pesakit tidak mendapat ubat bius sebelum prosedur dimulakan. Walaupun tidak selesa, prosedur ini pada amnya tidak memerlukan waktu lama. Oleh itu, bilakah prosedur endoskopi perlu dilakukan?

Baca juga: 8 Perkara yang Perlu Tahu mengenai Pemeriksaan Endoskopi

Bilakah Endoskopi Diperlukan?

Dilaporkan dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan , endoskopi diperlukan apabila seseorang mengalami gejala yang tidak biasa, jadi doktor perlu memeriksa organ dalaman untuk mencari sumber penyakitnya. Endoskopi sering diperlukan semasa prosedur pembedahan tertentu. Sebagai tambahan, endoskopi dapat digunakan untuk mengambil sampel tisu kecil (biopsi) untuk melihat lebih dekat. Beberapa contoh gejala penyakit yang umumnya memerlukan pemeriksaan endoskopi, iaitu;

 • Kesukaran menelan (disfagia);

 • Sakit perut yang tidak hilang atau terus kembali;

 • Mengalami cirit-birit yang berpanjangan;

 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas;

 • Pedih ulu hati atau senak yang kerap;

 • Mempunyai najis berdarah.

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut. Sebelum berkunjung ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: ENT Endoskopi dan Endoskopi Hidung, apa bezanya

Jenis Endoskopi Berdasarkan Organ

Endoskopi terbahagi kepada beberapa jenis berdasarkan organ yang mempunyai masalah kesihatan. Jenis endoskopi ini digunakan untuk menyiasat gejala pada organ tubuh tertentu, seperti:

 • Gastroskopi . Jenis endoskopi ini bertujuan untuk memeriksa esofagus, perut, atau bahagian atas usus kecil.

 • Kolonoskopi untuk melihat bahagian dalam usus besar.

 • Bronkoskopi digunakan untuk melihat saluran pernafasan. Ini dilakukan apabila seseorang mengalami batuk yang tidak sembuh atau batuk darah.

 • Histeroskopi adalah sejenis endoskopi untuk memasuki rahim (rahim) sekiranya seorang wanita mempunyai masalah seperti period tidak teratur atau mengalami lebih daripada satu keguguran.

 • Cystoscopy digunakan untuk melihat ke dalam pundi kencing jika seseorang mengalami masalah seperti kencing atau darah dalam air kencing.

 • Sigmoidoskopi fleksibel Ini adalah endoskopi untuk melihat usus bawah.

 • ultrasound endoskopi dilakukan untuk mengambil gambar organ dalaman, seperti pankreas, dan mengambil sampel tisu (biopsi).

 • Laparoskopi untuk melihat keadaan di perut.

 • arthroscopy Ia sering dilakukan untuk membantu pembedahan memperbaiki kerosakan pada sendi.

Bagaimana Endoskopi Berfungsi?

Melancarkan dari WebMD , tiub endoskopi boleh dimasukkan melalui mulut atau rektum bergantung pada bahagian badan yang sedang diperhatikan. Endoskopi dimasukkan ke dalam mulut bertujuan untuk melihat kerongkong, esofagus, perut hingga ke bahagian atas usus kecil. Sementara itu, tiub endoskop dimasukkan ke dalam rektum untuk melihat keadaan usus besar.

Bentuk khas endoskopi yang dipanggil kolangiopancreatografi retrograde endoskopi ( ERCP) membolehkan doktor melihat gambar pankreas, pundi hempedu, dan struktur sekitarnya. ERCP juga sering digunakan untuk penempatan stent dan biopsi.

Baca juga: Pemeriksaan Endoskopi, Apa Risiko?

Untuk ultrasonografi endoskopi (EUS) dilakukan dengan menggabungkan pemeriksaan endoskopi dan ultrasound atas untuk mendapatkan gambar dan maklumat mengenai bahagian saluran pencernaan yang berlainan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Pencernaan dan Endoskopi.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Endoskopi.

Recent Posts