Perkembangan Bayi 5 Bulan

, Jakarta - Ramai ibu bapa sangat gembira melihat pertumbuhan anak mereka dari semasa ke semasa. Sejak awal dia dilahirkan yang hanya dapat tidur dan menangis, akhirnya dia dapat memakan tangannya, memusingkan badannya, dan berbaring di perutnya. Dengan ini, perasaan kebahagiaan yang dirasakan dirasakan.

Salah satu perkara yang dapat dilihat pertumbuhannya adalah ketika bayi telah mencapai usia 5 bulan. Bayi telah mengalami banyak pertumbuhan dan menjadi sangat aktif. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda mesti mengetahui petunjuk yang mesti dilalui oleh bayi pada usia 5 bulan. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: Ini adalah perkembangan janin di rahim pada usia 5 bulan

Perkembangan Bayi pada 5 Bulan

Perkembangan bayi ketika mencapai usia 5 bulan adalah tempoh peralihan yang penting untuknya. Anda boleh mengharapkan dia melihat usaha untuk kata-kata pertamanya dalam lingkungan usia ini. Selain itu, tubuhnya juga siap merangkak, eloklah disiapkan sehingga dia mempunyai cukup ruang.

Walau bagaimanapun, setiap bayi berbeza dan mempunyai perkembangan mereka sendiri. Namun, petunjuk bayi ketika mencapai usia 5 bulan adalah berat badannya yang meningkat dua kali ganda daripada melahirkan. Rata-rata pertumbuhan bayi selepas kelahiran adalah kira-kira 0.5 kilogram berat dan panjangnya 2 sentimeter.

Apakah perkara-perkara yang ketara meningkat pada bayi pada usia 5 bulan? Inilah perbincangan penuh:

  1. Kemahiran Motor

Salah satu perkembangan bayi yang boleh berlaku pada usia 5 bulan adalah peningkatan kemahiran motor. Bayi yang telah mencapai usia ini sudah lama boleh duduk tegak. Walaupun begitu, mungkin bayi anda masih perlu disokong dengan bantal. Namun, tanpa sokongan juga boleh duduk selama beberapa saat.

Sebilangan kanak-kanak berumur 5 bulan dapat melabuhkan punggung dan kembali ke posisi terlentang. Setelah bayi berguling, anda mungkin akan melihat kakinya bergerak dan goyang. Tidak lama sebelum dia bersedia merangkak. Anda harus menjaga keselamatan bayi anda agar tidak terluka.

Bayi juga mempunyai pegangan tangan yang lebih kuat. Anak ibu dapat menarik objek yang berada dekat dengan tangannya dan memindahkannya dari satu tangan ke tangan yang lain. Sebenarnya, botol minuman yang biasanya harus dipegang sudah mula dipegang oleh diri sendiri.

Baca juga: Tahap Penting Pertumbuhan Bayi pada Tahun Pertama

  1. Peningkatan Rasa

Pada usia 5 bulan, perkembangan anak yang berkaitan dengan penglihatan semakin baik. Walaupun bayi belum mempunyai penglihatan yang sempurna, dia dapat melihat dengan baik dari jarak tertentu. Selain itu, rendering warna telah terjadi di antara dua warna yang berbeza. Namun, warna utama masih menjadi kegemarannya, iaitu merah, biru, dan kuning.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan anak pada usia 5 bulan, doktor dari sedia menolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dengan aplikasi ini.

  1. Peningkatan Komunikasi

Perkembangan bayi ketika berusia 5 bulan adalah dia mula mengoceh dan pertuturannya sudah mendekati kata-kata asalnya. Anak anda mungkin sudah mula mencampurkan konsonan dan vokal. Walaupun begitu, bayi belum mempunyai makna khusus mengenai kata-kata yang keluar dari mulut mereka.

Bayi juga mula memahami bunyi yang mereka dengar, seperti bunyi motor atau televisyen ketika dihidupkan. Walaupun mereka tidak memahami kata-katanya, anak akan mencari sumber suaranya ketika seseorang memanggil namanya atau mendengar suara yang biasa.

Baca juga: Umur Perkembangan Janin 20 Minggu

  1. Cara tidur

Sebilangan besar bayi juga akan tidur sepanjang malam ketika berumur 5 bulan, walaupun tidak semuanya. Supaya bayi dapat tidur sepanjang malam, cubalah mewujudkan irama tidur yang tetap. Anda boleh memandikannya dengan air suam, kemudian menyanyikan lagu atau bercerita, yang akhirnya akan membuat matanya mengantuk.

Pada siang hari, bayi masih memerlukan dua tidur siang, satu pada waktu pagi dan satu selepas makan tengah hari. Cuba jangan menangguhkannya sehingga bayi anda rewel dan menangis. Sesuaikan kedudukan untuk tidur jika terdapat tanda-tanda mengantuk.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Perkembangan Bayi: Umur Anda 5 Bulan
Ibu bapa. Diakses 2019. Perkembangan Bayi Tua 20 Minggu

Recent Posts