5 Penyakit Ini Menyekat Perokok Aktif

Jakarta - Bahaya merokok adalah kesihatan bagi tubuh, nampaknya sudah banyak orang tahu. Namun, hingga kini sebenarnya merokok masih menjadi kebiasaan yang sering dilakukan oleh banyak orang. Bukan hanya untuk perokok aktif, asap rokok yang dikeluarkan dapat membahayakan kesihatan mereka yang tidak merokok, termasuk kanak-kanak.

Baca juga: Sebab Rokok Boleh Menyebabkan Kanser

Lalu, apa yang menjadikan rokok membahayakan kesihatan? Sebatang rokok mengandungi pelbagai bahan kimia yang membahayakan kesihatan. Gas karbon monoksida, kandungan tar, gas oksidan, dan arsenik dalam setiap rokok meningkatkan risiko masalah kesihatan dalam badan. Lebih baik, kurangkan tabiat merokok kerana beberapa penyakit boleh mengintai.

Gangguan paru-paru terhadap risiko barah

Bahan kimia yang terkandung dalam rokok boleh menyebabkan sejumlah penyakit yang cukup berbahaya. Ketahui penyakit yang mengintai perokok aktif, seperti:

1. Gangguan Paru-paru

Terdapat banyak gangguan paru-paru yang dapat dialami oleh perokok aktif, seperti bronkitis kronik, emfisema, hingga barah paru-paru. Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Kanser paru-paru adalah masalah yang agak serius dan biasanya dialami oleh perokok aktif. Seseorang yang tidak pernah merokok masih berpotensi menghidap barah paru-paru, tetapi perokok aktif masih berisiko untuk menghidap penyakit ini.

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh penderita barah paru-paru, seperti batuk kahak, batuk dengan darah, kesukaran bernafas, sesak nafas, keletihan, dan penurunan berat badan. Tanya doktor anda jika anda mengalami gejala ini. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi .

2. Kanser Mulut

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Kanser mulut adalah perkara biasa kerana pengambilan alkohol dan rokok. Rokok mengandungi tembakau yang mengandungi bahan kimia di dalamnya dan berisiko merosakkan DNA dalam sel yang meningkatkan risiko barah.

Baca juga: Inilah yang berlaku sekiranya anda terlalu kerap terkena asap rokok

3. Gangguan Perut

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari , tabiat merokok dengan gangguan gastrik berkait rapat. Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan perokok terdedah kepada gangguan gastrik, seperti sfingter esofagus bawah yang lemah kerana kandungan nikotin dan tabiat merokok dapat menghasilkan lebih banyak asid perut.

4. Kanser Kulit

Merokok boleh meningkatkan risiko penuaan pramatang. Tabiat merokok boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti psoriasis. Psoriasis umumnya disebabkan oleh gangguan autoimun. Sekiranya anda merokok, maka risiko terkena psoriasis menjadi lebih tinggi.

Dilaporkan dari Fox News , merokok juga meningkatkan risiko terkena barah kulit. Tidak ada yang salah dengan menjaga kulit yang sihat dengan minum air yang cukup dan menghindari merokok.

5. Tahap Kesuburan

Tabiat merokok dan mengganggu tahap kesuburan seseorang. Pada lelaki, merokok boleh meningkatkan risiko mati pucuk, mengurangkan pengeluaran sperma, dan barah testis. Bukan hanya pada lelaki, merokok oleh wanita juga boleh menyebabkan kemandulan dan risiko barah serviks. Tabiat merokok menjadikan sistem ketahanan badan melemahkan dan mengurangkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan HPV yang menjadi penyebab barah serviks pada wanita.

Baca juga: Rokok Yang Lebih Berbahaya, Merokok atau Tembakau?

Itulah penyakit yang mungkin dialami oleh perokok aktif. Merokok secara keseluruhan meningkatkan risiko barah tekak dan penyakit kronik lain seperti gangguan saluran darah dan jantung, gangguan metabolik, dan penyakit lain.

Jadi, tidak ada salahnya untuk berhenti merokok dan menjalani gaya hidup yang lebih sihat. Tidak perlu teragak-agak untuk mengunjungi hospital terdekat apabila mengalami simptom masalah kesihatan tertentu. Rawatan awal menjadikan keadaan kesihatan pulih lebih cepat. Lebih mudah lagi, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi .

Rujukan:
Fox News. Diakses pada tahun 2020. Merokok Terikat dengan Satu Jenis Kanser Kulit
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Cara Merokok merosakkan Pandangan Anda
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Merokok Boleh Menjadi GERD
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kanser Mulut
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kanser Paru-paru

Recent Posts