Kenali 7 Gejala dan Pengesanan Awal Kanser Serviks

Jakarta - Kanser serviks adalah tumor malignan yang muncul pada serviks wanita. Penyakit ini biasanya dihidapi oleh wanita yang berada dalam usia produktif dan telah aktif secara seksual. Penyebab barah ini adalah Human papillomavirus (HPV), yang merupakan virus yang dapat menular melalui hubungan seksual. Jenis HPV yang berbahaya adalah HPV 16 dan HPV 18. Apakah gejala kanser serviks yang perlu diperhatikan, berikut adalah 7 daripadanya:

Baca juga: Kenali Gejala Kanser Serviks pada Usia Muda

1. Pendarahan pada Miss V

Gejala barah serviks yang biasa adalah pendarahan pada vagina, baik dalam jumlah besar atau hanya dalam bentuk bintik-bintik. Pendarahan ini boleh berlaku selepas hubungan seksual ( hubungi pendarahan ), di luar tempoh haid atau selepas menopaus.

2. Tompok bau atau keputihan

Kanser serviks juga dicirikan oleh penampilan bintik-bintik atau keputihan yang berbau dan berwarna merah jambu atau coklat.

3. Perubahan Kitaran Menstruasi

Simptom lain adalah perubahan kitaran haid, iaitu jangka masa yang lebih lama (lebih dari 1 minggu dalam 3 bulan atau lebih) atau jumlah darah yang dikeluarkan meningkat lebih banyak dari biasanya.

Baca juga: Inilah Kepentingan Pengesanan Awal Kanser Serviks

4. Kemunculan kesakitan

Kesakitan boleh berlaku di perut bawah atau pelvis, biasanya berlaku setiap kali anda melakukan hubungan seks. Kesakitan juga boleh muncul di bahagian belakang dan pinggang yang menunjukkan komplikasi dalam bentuk pembengkakan ginjal, serta rasa sakit pada tulang akibat sel barah yang telah merebak ke bahagian-bahagian ini.

5. Perubahan Tabiat Mengencing

Ini termasuk perubahan dalam kekerapan buang air kecil serta penampilan darah dalam air kencing (hematuria).

6. Berat Badan

Penurunan berat badan yang ketara dalam masa yang agak singkat. Biasanya, gejala ini juga disertai dengan penurunan selera makan.

7. Bengkak di Satu Kaki

Gejala barah serviks yang satu ini akan berlaku sekiranya tumor menekan saluran darah.

Itulah sejumlah gejala barah serviks yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami sejumlah gejala, segera lakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk mendapatkan langkah rawatan perubatan yang diperlukan. Sekiranya dikesan lebih awal, penyembuhan tidak mustahil bagi penghidapnya.

Baca juga: 8 Ciri-ciri Kanser Serviks yang Perlu Diperhatikan

Lakukan Pap Smear sebagai Langkah Pengesanan Awal Kanser Serviks

Pap smear dilakukan untuk mengesan sel yang berpotensi menjadi barah. Walau bagaimanapun, ujian ini bukan ujian untuk kanser, tetapi untuk memeriksa kesihatan sel-sel di serviks (serviks). Bagi wanita yang telah melakukan hubungan seksual dan berusia 25-49 tahun, disarankan untuk melakukan Pap smear secara rutin setiap tiga tahun. Bagi wanita berusia 50-64 tahun, disarankan untuk melakukan Pap smear secara rutin setiap lima tahun.

Melakukan pemeriksaan berkala menjadikan sel barah serviks dikesan lebih awal, sehingga peratusan penyembuhan menjadi lebih besar. Perlu diperhatikan bahawa pemeriksaan rutin harus dilakukan dengan mempertimbangkan bahawa barah serviks tidak menyebabkan tanda dan gejala pada awal kemunculannya. Inilah yang membuat ramai wanita tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti HPV. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan Gejala Kanser Serviks.
Persatuan Onkologi Klinikal Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kanser Serviks: Faktor Risiko.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kanser Serviks: 9 Gejala Setiap Wanita Perlu Tahu.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Kanser Serviks.

Recent Posts