Ketahui 6 Khasiat Daun Bay untuk Kesihatan Tubuh

"Selain khasiatnya sebagai perasa, daun salam juga memberi manfaat untuk kesihatan tubuh. Terdapat beberapa vitamin, mineral, dan antioksidan yang terkandung dalam daun salam. Daun salam mempunyai sifat antikanker, anti-radang, dan antibakteria, yang dapat membantu menguruskan keadaan kesihatan tertentu. "

, Jakarta - Daun salam adalah salah satu bahan dalam memasak, biasanya digunakan untuk memasak sup dan rebusan. Selain khasiatnya sebagai perasa, daun salam juga memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh. Daun salam telah lama digunakan sebagai diuretik, bahan yang memicu peluh atau mengeluarkan garam atau air yang berlebihan dari badan.

Terdapat beberapa vitamin, mineral, dan antioksidan yang terkandung dalam daun salam. Itulah yang menyebabkan daun salam baik untuk kesihatan. Tidak hairanlah daun salam sangat popular. Kerana selain digunakan dalam memasak, daun salam juga dapat digunakan sebagai jamu dengan mengisar.

Baca juga: 7 Tumbuhan Herba Diklaim Mampu Mencegah Corona

Manfaat Daun Bay untuk Kesihatan

Daun salam mempunyai sifat antikanker, anti-radang, dan antibakteria, yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Lihat faedah daun salam berikut:

  1. Kesan antibakteria

Dalam kajian makmal, didapati bahawa daun salam mempunyai sifat antibakteria. Ini bermaksud bahawa daun ini dapat menghentikan bakteria daripada tumbuh. Secara khusus menghalang pertumbuhan Staphylococcus aureus dan E coli. Dari kajian makmal, juga didapati bahawa daun salam dapat melawan H. Pylori, bakteria yang menyebabkan ulser, malah barah.

  1. Baik untuk Kesihatan Gula Darah

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan kapsul daun salam dapat menurunkan kadar gula darah pada penderita diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut mungkin diperlukan, sama ada kesan ini berlaku apabila seseorang mengambil daun salam dalam jumlah yang lebih kecil. Walaupun pada orang yang tidak menghidap diabetes, terdapat penurunan kadar gula darah yang lebih rendah setelah makan daun salam.

  1. Pencegahan dan Pengurusan Kanser

Penyelidikan sel makmal juga menunjukkan bahawa daun salam mampu memperlambat pertumbuhan sel barah payudara dan sel barah kolorektal. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memahami seberapa berkesan daun salam dalam membantu penghidap barah.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

  1. Merawat Batu Ginjal

Satu kajian tahun 2014 menyiasat sama ada ekstrak daun bay dapat membantu mencegah batu karang. Kajian mendapati bahawa, bersama dengan lapan ubat tradisional yang lain, daun salam dapat mengurangkan jumlah urease di dalam badan.

Urease adalah enzim yang dapat menyebabkan beberapa gangguan perut, termasuk batu ginjal, ketika tahap enzim tidak seimbang. Namun, untuk ini, saintis mencadangkan penyelidikan lebih lanjut untuk memahami bagaimana ramuan daun salam berfungsi untuk batu ginjal.

  1. Meningkatkan Pencernaan

Daun salam mempunyai kesan yang baik pada sistem pencernaan dengan mencegah kerosakan perut dan memudahkan buang air kecil. Ini membantu tubuh mengeluarkan toksin dan baik untuk kesihatan buah pinggang. Di samping itu, sebatian organik yang terdapat pada daun salam sangat berkesan untuk merawat sakit perut, melegakan sindrom iritasi usus atau bahkan lebih mudah mencerna makanan.

  1. Mengurangkan Tekanan dan Kegelisahan

Sentiasa mengalami tekanan? Sekiranya demikian, anda perlu tahu bahawa linalool pada daun salam dapat mengurangkan tekanan dan tahap kegelisahan di dalam badan. Daun salam juga mempunyai sifat menenangkan semula jadi yang dapat membantu tubuh menenangkan dan mengurangkan kemungkinan mengalami kemurungan.

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

Petua Mengonsumsi Daun Salam

Umumnya, daun salam dijadikan bahan dalam resipi sehingga makanan menyerap rasa. Malangnya, kaedah ini bukanlah yang paling berkhasiat kerana orang biasanya tidak memakan daun salam.

Makanan perasa dengan daun salam yang dihancurkan adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan nilai pemakanan sepenuhnya. Daun bay segar yang diadun juga boleh digunakan dalam makanan, walaupun kaedah itu jarang digunakan. Daun bay segar mempunyai rasa yang lebih kuat, jadi lebih baik menggunakannya dalam jumlah kecil.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai faedah kesihatan daun salam. Masih mungkin ada jenis daun yang biasa digunakan dalam masakan yang mempunyai manfaat kesihatan. Anda boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Daun Bay

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 5 Kemungkinan Penggunaan untuk Bay Leaf

Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Fakta Pemakanan Daun Bay dan Faedah Kesihatan

Recent Posts