Betel Lime dan Daun sirih, Ketahui Manfaatnya

, Jakarta - Sejak zaman kuno, orang tua selalu percaya bahawa penggunaan kapur dengan sirih ditambah dan dikunyah setiap hari, bermanfaat untuk menguatkan dan memutihkan gigi. Sehingga hari ini, whiting masih digunakan sebagai peluntur selangkangan untuk wanita hamil yang mengalami pigmentasi. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa kapur mengandungi sebatian yang berbahaya bagi kesihatan, jika digunakan dengan cara yang tidak sesuai.

Dari segi perubatan, tidak diketahui sama ada kapur benar-benar mempunyai faedah. Kalsium hidroksida dalam kapur putih mempunyai formula kimia yang tepat dalam bentuk Ca (OH) 2. Kalsium dihasilkan kerana reaksi kalsium oksida (CO) terlarut di dalam air. Apabila ia berinteraksi dengan air, kalsium hidroksida dapat membentuk kristal dan mendakan.

Sebaliknya, sebatan sebenarnya membawa bahaya kepada tubuh. Sejumlah bahaya yang perlu diperhatikan dari penangkapan ikan kapur termasuk:

 1. Mencetuskan kemunculan barah lidah.
 2. Mencetuskan sariawan.
 3. Pertumbuhan tahi lalat semakin teruk.
 4. Menyebabkan dehidrasi.
 5. Menyebabkan kelainan kromosom pada janin.
 6. Rambut gugur berlebihan.
 7. Mencetuskan cirit-birit akut.
 8. Mengganggu pencernaan.

Berbeza dengan Betel Leaf

Harap maklum bahawa kapur berbeza dari daun sirih. Daun sirih bermanfaat untuk kesihatan, sedangkan kapur tidak. Daun sirih dikelaskan sebagai tanaman yang mengandungi banyak air. Sebanyak 85-90 peratus daun sirih terdiri dari air. Itulah sebabnya daun sirih mengandungi kalori dan lemak rendah. Setiap 100 gram daun sirih hanya mengandungi 44 kalori dan 0,4-1 persen lemak. Kandungan daun sirih lain adalah:

 1. Protein: 3 peratus setiap 100 gram.
 2. Lodin: 3.4 mcg setiap 100 gram.
 3. Natrium: 1.1-4.6 peratus setiap 100 gram.
 4. Vitamin A: 1.9-2.9 mg setiap 100 gram.
 5. Vitamin B1: 13-70 mcg setiap 100 gram.
 6. Vitamin B2: 1.9-30 mcg setiap 100 gram.
 7. Asid nikotinik: 0.63-0.89 miligram setiap 100 gram.

Kelebihan Daun Betel

1. Menurunkan Gula Darah

Satu kajian melaporkan bahawa minum air rebusan daun sirih atau daun sirih yang dikeringkan dan kemudian digiling menjadi serbuk, dapat membantu menurunkan kadar gula darah pada orang yang baru saja didiagnosis menderita diabetes jenis 2. Daun sirih juga dapat melindungi kesihatan hati .

Daun sirih mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi, sehingga dapat mengurangi tekanan oksidatif yang menyebabkan kerosakan pada sel tubuh yang memicu ketidakseimbangan hormon insulin. Kajian yang sama juga melaporkan bahawa daun sirih tidak mempunyai kesan sampingan yang perlu dibimbangkan.

2. Merendahkan Kolesterol dan Tekanan Darah

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, daun sirih mengandungi antioksidan yang tinggi. Di dalam badan, eugenol antioksidan berfungsi melawan radikal bebas yang mencetuskan tekanan oksidatif yang menyebabkan pelbagai penyakit kronik. Salah satu kelebihan daun sirih yang berkaitan dengan ini adalah menurunkan kadar trigliserida, kolesterol LDL, dan lemak buruk di dalam badan. Selain itu, daun sirih juga diketahui dapat membantu mengurangkan jumlah lemak dalam darah.

3. Mempercepat Penyembuhan Bakar

Manfaat lain dari daun sirih adalah mempercepat penyembuhan luka, terutama luka bakar. Ini masih ada kaitan dengan kandungan antioksidan di dalamnya. Seseorang yang mengalami luka bakar juga mengalami tekanan oksidatif yang tinggi di dalam badannya. Tekanan oksidatif akan menghalang proses penyembuhan luka.

4. Menjaga Kesihatan Pergigian dan Pergigian

Mulut adalah salah satu bahagian tubuh yang rentan terhadap pertumbuhan bakteria kerana makanan yang dimakan. Mengunyah daun atau berkumur dengan air daun sirih rebus telah terbukti menghalang pertumbuhan bakteria di mulut. Tidak hanya itu, daun sirih juga berguna untuk mencegah rongga dengan melawan asid yang dihasilkan oleh bakteria.

5. Merawat Sakit Mimisan

Anda pasti sudah biasa mengetahui khasiat daun sirih yang satu ini sejak kecil. Cara daun sirih berfungsi untuk menyembuhkan mimisan adalah serupa dengan cara daun ini menyembuhkan luka bakar. Tannin antioksidan dalam sirih mempercepat tindak balas badan terhadap penyembuhan luka, dengan pembekuan darah lebih cepat, dan menutup air mata pada saluran darah di hidung.

Itulah beberapa kelebihan daun sirih yang perlu anda ketahui. Walau bagaimanapun, jika anda masih tidak pasti, tidak ada salahnya membincangkannya dengan doktor anda di . Anda boleh berbincang tanpa perlu keluar rumah melalui aplikasi . Kerana komunikasi dapat dilakukan oleh Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video . Ayuh, jangan teragak-agak muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

 • Adakah boleh membersihkan Miss V dengan air rebusan daun sirih?
 • Inilah faedah tersembunyi dari daun jambu biji
 • Khasiat Daun Katuk untuk Kesihatan Ibu Mengandung dan Menyusui

Recent Posts