Inilah Sebab Latihan Berat Bagus

Jakarta - Latihan berat atau mengangkat berat mungkin tidak bagus, berbanding dengan jenis sukan yang lain. Sebenarnya, tidak jarang sukan ini dianggap sukan untuk lelaki. Walaupun, latihan berat boleh dan telah dilakukan oleh banyak wanita, anda tahu.

Dari segi faedah, latihan berat tidak kalah dengan jenis sukan yang lain. Manfaatnya pelbagai dan tidak terhad kepada peningkatan kekuatan otot. Latihan berat dapat membantu menurunkan berat badan dan membentuk badan ideal yang mungkin anda impikan.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Manfaat Myriad dari Latihan Berat Badan

Latihan berat mempunyai banyak faedah, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Melatih dan Menguatkan Otot

Tidak dapat dinafikan bahawa salah satu faedah utama yang dapat dirasakan jika anda terlibat dalam latihan berat badan adalah menguatkan otot. Namun, jangan harap badan anda akan segera berotot seperti pembina badan, okey? Kerana, untuk membentuk tubuh seperti pembina badan, juga perlu menetapkan diet khusus dan konsistensi dalam latihan.

Menguatkan otot dalam kes ini bermaksud memudahkan anda melakukan sesuatu. Kerana, untuk dapat bergerak dengan bertenaga, kekuatan otot diperlukan. Selain itu, bentuk badan anda juga akan perlahan-lahan kelihatan lebih menawan.

2. Menurunkan Berat Badan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, latihan berat boleh menjadi sukan yang baik untuk dicuba. Latihan ini membantu membakar kalori dalam badan. Tubuh akan terus membakar kalori setelah bersenam. Meningkatkan jisim otot juga meningkatkan keupayaan badan untuk membakar kalori.

Baca juga: Lakukan 3 petua sukan ini agar anda tidak cedera

3. Meningkatkan Daya Tahan Badan

Selain meningkatkan kekuatan otot, latihan berat juga merupakan salah satu latihan untuk meningkatkan daya tahan. Semasa melakukan sukan ini, anda perlu menambahkan lebih banyak berat badan yang dapat meningkatkan daya tahan.

4. Mencegah Kehilangan Jisim Otot

Seiring bertambahnya usia, anda akan kehilangan tiga hingga lapan peratus jisim otot setiap 10 tahun. Sekiranya anda melakukan secara rutin latihan berat , penurunan jisim otot dapat dicegah dan tulang menjadi kuat pada usia tua kemudian.

5. Menjaga Kesihatan Jantung

Selain meningkatkan dan mengekalkan jisim otot, latihan berat Ia juga membantu melindungi jantung dengan menurunkan tekanan darah dan meningkatkan peredaran darah.

5. Mencegah Kecederaan

Semasa menjalani latihan berat , anda juga menguatkan tulang dan tisu badan. Ini mengurangkan risiko anda cedera.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

7. Meningkatkan Fleksibiliti dan Keseimbangan Badan

Latihan berat membolehkan anda menggerakkan otot dan badan anda dengan lebih cekap. Di samping itu, penguatan otot disebabkan latihan berat Ia juga mempengaruhi keseimbangan badan. Otot akan lebih baik dalam menjaga keseimbangan dan menjadikan anda lebih kuat, dan tidak mudah jatuh.

8. Mengurangkan Gejala Keresahan dan Kemurungan

Apabila anda menaikkan berat badan, anda juga meningkatkan keyakinan anda. Kerana latihan ini dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan gejala kemurungan, dan membuat anda lebih bahagia.

Itulah pelbagai faedah yang boleh anda perolehi jika anda melakukannya latihan berat . Sekiranya anda berminat untuk melakukannya, anda harus berjumpa doktor jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit jantung atau diabetes. Untuk mempermudahnya, anda juga boleh meminta doktor dalam permohonannya .

Sekiranya anda menghadapi kesukaran atau tidak memahami postur semasa melakukan latihan berat , lebih baik bertanya kepada seseorang yang mempunyai lebih banyak pengalaman atau meminta bimbingan daripada pelatih profesional.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Latihan Berat.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. 7 Sebab Mengapa Saya Mengangkat Berat (Dan Anda Harus Terlalu).
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. 12 Manfaat Latihan Kekuatan Yang Akan Meyakinkan Anda untuk Meningkatkan Berat.

Recent Posts