5 Tindakan Berkesan Yang Boleh Menyembuhkan Selsema Kanak-kanak

, Jakarta - Selsema adalah masalah kesihatan yang sering dialami oleh anak-anak. Sebenarnya, kebanyakan kanak-kanak akan mengalami sekurang-kurangnya 6-8 selsema setahun, dan kanak-kanak yang bermain di jagaan kanak-kanak mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapnya.

Walaupun kebanyakan selsema dapat sembuh sendiri, gejala yang dapat muncul akibat selesema, seperti bersin, batuk, dan sakit tekak tentu dapat membuat si kecil merasa tidak selesa. Ibu bapa perlu mengetahui apakah tindakan berkesan yang boleh digunakan sebagai ubat selesema anak.

Baca juga: Mengapa Kanak-kanak Sering Mengalami Selsema dan Batuk dalam Tempoh Pertumbuhannya?

Punca Selsema pada Kanak-kanak

Selsema biasa disebabkan oleh virus yang menyerang dan merengsakan lapisan hidung dan tekak. Terdapat lebih daripada 200 virus berbeza yang menyebabkan jangkitan ini, tetapi rhinovirus adalah penyebab selesema yang paling biasa.

Anak-anak dapat demam jika mereka bersentuhan dengan seseorang yang dijangkiti virus selesema. Inilah cara penyebaran virus selesema:

  • Melalui udara. Apabila seseorang yang demam bersin atau batuk, sejumlah kecil virus dapat merebak ke udara. Jika anak anda menghirup udara yang telah tercemar dengan virus, virus akan tersekat di hidung dan menyebabkan selesema.
  • Melalui Kenalan Langsung. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak dapat selesema ketika mereka bersentuhan dengan orang yang dijangkiti. Selesema mudah merebak di kalangan kanak-kanak, kerana mereka sering menyentuh hidung, mulut, dan mata, kemudian menyentuh orang lain atau benda lain. Ini boleh menyebarkan virus. Virus boleh merebak melalui objek, seperti mainan yang disentuh oleh orang yang demam.

Rawatan Selsema Kanak-kanak

Kerana disebabkan oleh virus, selsema tidak dapat diobati dengan antibiotik. Selsema sebenarnya tidak dapat disembuhkan, tetapi masalah kesihatan ini biasanya mereda dalam satu atau dua minggu. Selsema pada kanak-kanak juga biasanya menjadi lebih baik sendiri tanpa ubat.

Bagi kanak-kanak yang lebih tua, beberapa ubat bebas boleh melegakan simptom selesema, tetapi tidak akan membuat penyakit itu cepat hilang. Bagi kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, Pentadbiran Makanan & Dadah A.S. menyarankan agar tidak memberi ubat batuk dan selesema di kaunter. Ini kerana bukti menunjukkan bahawa ubat sejuk kanak-kanak tidak benar-benar membantu masalah kesihatan ini, tetapi boleh menimbulkan risiko kesan sampingan (walaupun kecil).

Baca juga: 5 Petua Memilih Perubatan Selsema dan Batuk yang Betul untuk Kanak-kanak

Daripada memberi ubat, tindakan berikut tidak kurang berkesan daripada ubat selesema kanak-kanak yang dapat membantu menghilangkan gejala selesema kanak-kanak:

1. Beri Anak Minum Banyak Cecair

Minuman seperti air, larutan elektrolit, jus epal, dan sup suam adalah baik untuk diberikan kepada anak-anak yang mengalami selesema. Dengan minum banyak cecair, si kecil dapat mengelakkan dehidrasi.

2. Pastikan anak mendapat rehat yang banyak

Rehat yang mencukupi adalah penting bagi kanak-kanak yang mengalami selesema, kerana dapat membantu mempercepat penyembuhan dan pemulihan badan. Untuk melegakan kesesakan hidung, ibu dapat menyediakan bantal tambahan sehingga kepala anak sedikit lebih tinggi ketika rehat.

3. Gunakan Penyembur Salin

Untuk melegakan kesesakan hidung anak kecil anda kerana selesema, ibu boleh berusaha mengatasinya dengan semburan hidung masin yang boleh dibeli tanpa preskripsi. Tidak seperti semburan dekongestan hidung, yang boleh memburukkan lagi gejala, semburan hidung masin selamat untuk kanak-kanak.

4. Jauhkan Kanak-kanak dari Asap Rokok

Asap rokok akan memperburuk kerengsaan hidung dan tekak si kecil.

5. Gunakan Pelembap Udara Sejuk

Pasang pelembap sejuk di bilik anak anda pada waktu malam untuk memudahkan pernafasan.

Ibu juga dapat meredakan gejala demam pada anak yang demam dengan memberi ubat yang betul, seperti asetaminofen. Namun, sebelum memberikan sebarang ubat kepada anak anda, pastikan ibu membincangkannya dengan doktornya terlebih dahulu.

Jangan berikan ibuprofen kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah. Elakkan juga memberi aspirin kepada kanak-kanak berumur 19 bulan ke bawah kerana boleh menyebabkan sindrom Reye.

Baca juga: Bilakah Anda Perlu Membawa Anak Anda ke Doktor Apabila Anda Mengalami Selesema?

Untuk membeli ubat selesema anak, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut . Jadi, tidak perlu keluar dari rumah untuk membeli ubat, cukup buat pesanan melalui aplikasi dan pesanan ubat ibu anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang aplikasi .

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada 2021. Selsema Biasa pada Kanak-kanak.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ubat Sejuk Kanak-kanak: Garis Panduan

Recent Posts