Adakah Air Beralkali Mencetuskan Alkalosis?

, Jakarta - Trend penggunaan air alkali mulai menjamur. Air jenis ini popular kerana dikatakan mengandungi tahap pH yang lebih tinggi dan diklaim baik untuk kesihatan tubuh. Sebenarnya, pengambilan air alkali secara berkala dikatakan dapat membantu mencegah barah dan penyakit jantung. Dalam air minum biasa, pH yang terkandung adalah netral 7, sedangkan dalam air alkali dapat mencapai pH 8 atau 9.

Walaupun kandungan pHnya lebih tinggi, tidak semestinya penggunaan air jenis ini akan lebih baik. Pada dasarnya, air alkali dapat diperoleh secara semula jadi, tetapi akhir-akhir ini banyak produk air botol yang dijual di pasaran dan disebut alkali. Perbezaannya adalah dalam proses mendapatkan air. Walaupun dikatakan sihat, anda harus mengetahui risiko yang mungkin timbul akibat pengambilan air alkali, salah satunya adalah alkalosis. Boleh?

Baca juga: Hati-hati, alkalosis boleh menyebabkan komplikasi serius

Risiko Alkalosis Kerana Pengambilan Air Alkali

Ramai yang percaya air alkali dapat menstabilkan tahap pH dalam badan dan mempunyai beberapa manfaat sihat yang lain. Air jenis ini dikatakan dapat memperlambat proses penuaan, merawat tekanan darah tinggi, diabetes, batu karang, mencegah barah, merawat penyakit jantung, dan menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Tetapi perlu diingat, tidak ada penyelidikan yang dapat membuktikan tuntutan ini.

Malah, ada yang mengatakan bahawa air alkali boleh mencetuskan kesan sampingan untuk kesihatan. Sebenarnya ia tidak ada kaitan dengan air minum yang dikatakan tinggi pH menyebabkan alkalosis. Sama seperti orang yang sering minum jeruk (air dengan pH berasid) tidak akan mengalami asidosis. Alkalosis lebih kerap berlaku pada orang yang mengalami muntah / cirit-birit atau kerosakan buah pinggang. Sekiranya alkalosis, ini bermakna pH badan lebih tinggi kerana ion H + menumpuk di dalam darah.

Air alkali mengandungi tahap pH yang lebih tinggi daripada air minum biasa. Walaupun risikonya kecil, minum air alkali dikatakan dapat meningkatkan risiko menyerang alkalosis. Jenis penyakit ini cenderung menyerang orang dengan penyakit buah pinggang atau paru-paru yang teruk. Alkalosis menyebabkan penurunan kadar kalsium dalam badan, menyebabkan kerosakan pada tulang.

Baca juga: Tidak memerlukan masa yang lama, hanya memerlukan 2 jam untuk membuat badan yang sihat

Penyakit ini berlaku apabila darah di dalam badan mengandungi terlalu banyak asas atau alkali. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan penyakit ini menyerang, mulai dari penurunan kadar asam atau karbon dioksida dalam tubuh, dan penurunan kadar elektrolit klorida dan kalium dalam tubuh. Tahap asid dan alkali dalam darah ditentukan dengan memeriksa skala pH.

Nilai pH normal adalah sekitar 7.4. Tahap pH yang lebih rendah daripada biasa menunjukkan bahawa tubuh mengandungi lebih banyak asid, sementara pH yang lebih tinggi daripada biasa menunjukkan lebih banyak kandungan alkali dalam tubuh. Oleh itu, anda harus berhati-hati dalam pengambilan air alkali.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala alkalosis seperti mual dan muntah, kekejangan otot, kelemahan, rasa bingung, gegaran, hingga kesemutan. Daripada memaksa meminum air alkali tanpa mengetahui pasti faedah dan kesan sampingannya, anda harus sentiasa menjaga kesihatan badan anda dengan mengambil air secukupnya. Ini penting untuk mengelakkan dehidrasi aka kekurangan cecair di dalam badan yang boleh mencetuskan penyakit.

Baca juga: Kurang Minum, Kenali 5 Tanda Dehidrasi pada Kulit

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2019. Apa itu Air Beralkali, dan Bolehkah Ia Membantu Mulas?
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Air Alkali: Faedah dan Risiko.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Dadah & Penyakit. Alkalosis Metabolik.

Recent Posts