Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara rhinitis dan sinusitis

, Jakarta - Kerana banyak penyakit yang boleh menyerang hidung, rhinitis dan sinusitis sering menimpa penghidapnya. Kedua-duanya sering membuat kesesakan hidung untuk mengurangkan kepekaan deria bau. Namun, adakah anda tahu perbezaan antara dua syarat tersebut?

Rhinitis adalah keradangan atau kerengsaan membran mukus. Penyakit ini terbahagi kepada dua, iaitu rhinitis alergi dan bukan alergi. Rinitis alergi disebabkan oleh alahan.

Contohnya, debu, pengelupasan haiwan, dan debunga. Walaupun bukan alahan disebabkan oleh alahan, tetapi keadaannya, seperti jangkitan virus dan bakteria.

Sementara itu, sinusitis disebabkan oleh jangkitan virus atau alahan yang menyebabkan pembengkakan pada dinding hidung. Tepatnya dinding tulang pipi dan dahi yang fungsinya mengatur suhu dan kelembapan udara sebelum memasuki paru-paru. Rongga ini juga dikenali sebagai rongga sinus. Jadi, apa perbezaan antara rhinitis dan sinusitis?

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Rhinitis Kehamilan

Terdapat hubungan sebab-akibat

Rhinitis dan sinusitis adalah dua penyakit yang berbeza tetapi berkaitan. Rhinitis yang menyerang keradangan mukosa hidung lebih dikenali sebagai selesema. Sementara sinusitis adalah keradangan sekurang-kurangnya satu rongga sinus kerana lendir atau lendir.

Lalu, bagaimana perbezaan antara rhinitis dan sinusitis? Biasanya sebelum sinusitis berlaku, seseorang akan mengalami rhinitis terlebih dahulu. Ini kerana rongga mukosa hidung dan rongga sinus saling berkaitan. Sekiranya rhinitis tidak dirawat dengan baik, akhirnya boleh menjadi sinusitis. Macam mana boleh jadi?

Penyumbatan saluran pernafasan pada orang dengan rhinitis sering menyebabkan jangkitan. Nah, sinusitis sering disebabkan oleh jangkitan pada saluran pernafasan.

Ringkasnya, perbezaan antara rhinitis dan sinusitis dapat dilihat dari lokasi keradangan yang berlaku di rongga hidung.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Sinusitis Ringan di Rumah

Simptom yang hampir serupa

Walaupun simptom kedua penyakit ini hampir serupa, perbezaan antara rhinitis dan sinusitis juga dapat diterokai dari gejala tersebut. Gejala sinusitis akut pada orang dewasa biasanya muncul selepas selesema yang tidak hilang, atau bertambah buruk selepas 7 hingga 10 hari.

Menurut Institut Kesihatan Nasional, beberapa gejala sinusitis akut termasuk:

 • Nafas berbau atau kehilangan deria bau.
 • Kesesakan hidung dan pelepasan.
 • Keletihan dan rasa sakit umum.
 • Demam.
 • Batuk, selalunya lebih teruk pada waktu malam.
 • Sakit tekak dan titisan postnasal.
 • Kesakitan seperti tekanan, sakit di belakang mata, sakit gigi, atau sakit di muka.
 • Sakit kepala.

Baca juga: 15 Petua Untuk Mencegah Sinusitis Berulang

Sementara itu, gejala sinusitis kronik adalah sama dengan gejala sinusitis akut. Walau bagaimanapun, gejala cenderung lebih ringan dan bertahan lebih lama daripada 12 minggu. Walaupun gejala sinusitis pada kanak-kanak, termasuk:

 • Batuk, hidung berair atau gangguan pernafasan yang pada mulanya mula bertambah baik dan kemudian menjadi lebih teruk.
 • Demam tinggi, disertai dengan pelepasan hidung yang gelap, berlangsung sekurang-kurangnya 3 hari.
 • Pembuangan hidung, dengan atau tanpa batuk, sudah lebih dari 10 hari dan tidak bertambah baik.

Bagaimana dengan gejala rhinitis? Rinitis alergi atau tidak, biasanya menyebabkan gejala yang sama. Gejala yang dialami oleh penderita kira-kira menyerupai selesema, seperti:

 • Bersin.
 • Hidung gatal.
 • Hidung tersumbat atau berair.
 • Mata gatal atau berair.
 • Batuk.

Gejala rhinitis biasanya muncul sejurus penderita terdedah kepada alergen. Contohnya, debunga bunga, rambut haiwan, atau debu. Sebilangan besar orang dengan rhinitis alergi mempunyai gejala ringan yang dapat dirawat dengan mudah dan berkesan.

Namun, ada juga beberapa orang yang mengalami gejala yang cukup parah dan berterusan secara berterusan, sehingga menyebabkan masalah tidur dan mengganggu kehidupan seharian.

Nah, bagi anda yang mengalami keadaan di atas, bagaimana anda boleh membeli ubat menggunakan aplikasi tersebut? untuk menyelesaikan aduan tersebut. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Rhinitis alergi.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Rhinitis Bukan Alergi.

Recent Posts