Melegakan Sakit Belakang dengan Cara Ini

, Jakarta - Sakit belakang adalah masalah biasa yang sering mengganggu banyak orang dalam aktiviti seharian mereka. Nasib baik, terdapat banyak rawatan di rumah yang boleh digunakan untuk melegakan sakit belakang yang mengganggu. Ayuh, dapatkan penjelasan di bawah.

Kira-kira 80 peratus orang dewasa mengalami sakit belakang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Sakit belakang boleh berlaku di mana sahaja di sepanjang tulang belakang, dari kawasan lumbar (punggung bawah) hingga ke leher. Keseleo atau ketegangan otot lumbar adalah penyebab sakit pinggang yang paling biasa.

Otot punggung dan tulang belakang menyokong sebahagian besar berat badan kita. Selain itu, kita juga sering menggunakan otot-otot ini untuk bergerak ketika melakukan aktiviti harian, seperti duduk, berdiri dan berjalan. Itulah sebabnya otot punggung dan tulang belakang terdedah kepada ketegangan atau kekakuan yang mengakibatkan sakit belakang.

Sekiranya anda mengalami simptom sakit belakang, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung disyorkan di bawah:

  • Dr. Alvin Danio Harta Da Costa, SpOT (K). Pakar Ortopedik dan Traumatologi yang aktif melayani pesakit di Hospital Hermina Pasteur. Doktor Alvin Danio mendapat ijazah pakar setelah menamatkan pendidikan di Universiti Padjadjaran, Bandung.
  • Dr. Pramono Ari Wibowo, Sp. OT (K). Pakar Ortopedik dan Traumatologi yang aktif melayani pesakit di Hospital Nasional Surabaya dan Hospital Mitra Keluarga Kenjeran. Doktor Pramono Ari memperoleh gelar pakar setelah menamatkan pendidikan di Universiti Airlangga, Surabaya. Dia juga merupakan anggota Persatuan Pakar Ortopedik dan Traumatologi Indonesia.

Baca juga: 6 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Sakit Belakang

Dadah over-the-counter, seperti ibuprofen atau asetaminofen boleh diambil untuk melegakan kesakitan. Namun, ada juga kaedah semula jadi yang boleh anda lakukan untuk melegakan sakit belakang.

1. Tidur dalam kedudukan yang baik

Sakit belakang mungkin menyukarkan anda tidur. Namun, tidak cukup tidur juga boleh membuat sakit belakang anda semakin teruk. Kedudukan tidur yang buruk juga boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

Oleh itu, cubalah berbaring di sisi anda. Kemudian, letakkan bantal di antara lutut anda untuk memastikan tulang belakang anda berada pada kedudukan yang neutral, sehingga melegakan ketegangan di punggung anda. Sekiranya anda ingin tidur di punggung, letakkan bantal di bawah lutut. Pastikan anda tidur di tilam yang selesa.

2. Senaman ringan

Mungkin sukar bagi anda untuk bangun dan bergerak ketika sakit belakang. Namun, berjalan kaki singkat, yoga, berenang, atau senaman ringan yang lain dapat membantu melegakan sakit belakang.

Ini kerana senaman dapat mengendurkan otot yang tegang dan melepaskan endorfin, yang merupakan ubat penahan sakit semula jadi.

Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan memulakan rutin senaman, termasuk latihan kekuatan dan peregangan, agar otot anda tetap lentur dan kuat. Bersenam secara teratur dapat mengelakkan sakit belakang berulang di masa depan.

3. Menjaga Postur Yang Baik

Sekiranya ibu bapa anda sering mengingatkan anda untuk tidak membungkuk, lakukanlah. Kerana slouching boleh memperburuk sakit belakang, terutama jika anda duduk lama. Jadi, duduk tegak dengan bahu anda santai dan badan anda disokong oleh bahagian belakang kerusi. Cuba letakkan bantal kecil di antara punggung bawah dan kerusi anda. Pastikan kaki anda rata di atas lantai.

4. Kompres Sejuk dan Hangat

Melampirkan bungkus ais secara teratur ke kawasan tulang belakang yang menyakitkan dapat membantu melegakan kesakitan dan keradangan akibat kecederaan. Lakukan ini beberapa kali sehari, selama 20 minit pada satu masa. Setelah beberapa hari menggunakan kompres sejuk, beralih ke kompres hangat. Sapukan alas pemanas atau tuala suam untuk membantu merehatkan otot dan meningkatkan aliran darah ke kawasan yang terjejas. Anda juga boleh mencuba mandi air suam untuk menenangkan.

Baca juga: Ini adalah Tindakan Perubatan untuk Mengatasi Sakit Belakang Kronik

5. Cuba Regangkan

Beberapa peregangan berikut juga dapat membantu melegakan sakit belakang. Lakukan setiap regangan selama 30 saat atau selagi terasa selesa.

  • Menyentuh jari kaki. Selain dapat meregangkan bahagian belakang paha anda, membongkok ke depan, mencapai kaki anda juga dapat membantu merehatkan otot di punggung bawah anda.
  • Cobra Pose. Berbaring di perut anda dengan tangan anda di bawah bahu anda, kemudian perlahan-lahan angkat dada sehingga bahagian atas kepala anda menunjuk ke siling.
  • Pose Kanak-kanak. Duduk di atas tumit dengan lutut selebar pinggul, kemudian bersandar ke depan untuk meletakkan kepala anda di lantai, memanjangkan lengan di hadapan kepala anda.

Baca juga: Atasi Sakit Belakang dengan Melakukan 4 Pergerakan Ini

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk melegakan sakit belakang. Anda juga boleh menggunakan krim penahan sakit otot untuk menghilangkan sakit belakang yang disebabkan oleh tabiat harian. Beli krim di hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Meringankan Sakit Belakang.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Ubat rumah untuk menghilangkan sakit belakang yang cepat.

Recent Posts