Untuk menjadi lebih baik di dalam air, pastikan usia bayi tepat sebelum berenang

"Berenang boleh dan dapat dilakukan oleh siapa saja. Namun, penting untuk memastikan keselamatan dan keselesaan sebelum melakukan sukan air ini. Bagi bayi, salah satu cara untuk meningkatkan keselamatan adalah dengan memastikan anak kecil anda cukup tua sebelum mula berenang."

, Jakarta - Berenang adalah salah satu sukan air yang paling popular, termasuk oleh kanak-kanak. Bukan hanya bersenang-senang, berenang secara teratur dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh. Di samping itu, faedah berenang dapat diperoleh oleh sesiapa sahaja. Mengajar berenang kepada anak-anak sebenarnya tidak apa-apa, walaupun sejak kecil lagi.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa anak kecil anda sudah cukup umur dan dapat mengikuti pelajaran renang yang diberikan. Mengajar sukan air ini dari usia dini dapat membantu perkembangan motor pada kanak-kanak. Kerana sebagai bayi, otak mempunyai kecenderungan untuk meniru dan menyerap semua perkara seperti maklumat dan rangsangan yang diberikan.

Baca juga: 3 Sukan yang Baik untuk Kesihatan Anak Kecil Anda

Ibu, Ketahui Masa yang tepat untuk mengajar anak-anak berenang

Oleh itu, bilakah masa terbaik untuk bayi mula belajar berenang? Apakah faedah mengajar berenang kepada bayi?

Menurut laman laman web Pusat Bayi Pada dasarnya, tidak ada batasan usia yang jelas ketika bayi dapat diajak berenang. Maksudnya, anak kecil anda boleh diajak bermain di air walaupun dari usia dini atau kurang dari sebulan. Namun, lebih baik bagi ibu-ibu untuk menangguhkan rancangan untuk mengajar bayi berenang. Sekurang-kurangnya sehingga dia dapat mengawal tubuhnya sendiri.

Oleh itu, masa terbaik untuk mengambil bayi anda berenang adalah setelah dia memasuki usia 4 hingga 6 bulan atau setelah anak kecil anda dapat duduk tegak dan dapat menopang kepalanya ketika dibawa. Perkara asas ini penting untuk memastikan bayi dapat mengawal posisi terbaik dan selesa semasa berada di dalam air.

Tidak hanya usia bayi, juga memperhatikan keadaan kolam dan air yang akan digunakan untuk mengajar anak-anak berenang. Kami mengesyorkan agar anda memastikan air yang digunakan untuk berenang mempunyai suhu sekitar 32 darjah Celsius. Suhu air akan menjadikan bayi lebih selesa dan tidak merasa sejuk.

Sekiranya bayi berusia di bawah 6 bulan, elakkan berenang di kolam renang awam. Selain suhu air yang lebih sejuk, kolam yang digunakan oleh banyak orang dikhuatiri menjadikan kulit bayi mengalami gangguan kulit. Selain itu, jangan segera memasukkan bayi ke dalam kolam. Lakukan dengan perlahan semasa meletakkan bayi di kolam. Ciptakan suasana yang selesa agar bayi tidak merasa panik dan takut.

Baca juga: Ibu, berikut adalah petua untuk memilih kolam renang yang selamat untuk bayi

Yang perlu diingat, ibu tidak boleh meninggalkan bayi ketika berada di dekat air. Menurut Bayi Kelahiran Kehamilan, bayi tidak dapat mengawal diri sehingga berbahaya untuk meninggalkan bayi di dekat air. Umumnya, bayi berasa selesa ketika berada di dalam air tetapi tidak dapat berenang dengan baik. Sama seperti berjalan kaki, bayi juga harus belajar untuk berenang dengan baik.

Kelebihan Sukan Air untuk Bayi

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh daripada mengajar bayi untuk berenang. Kerana membiarkan anak-anak bermain di air dapat membuatnya merasa bahagia. Dilaporkan dari Persatuan Pediatrik Kanada Mengajak kanak-kanak berenang secara berkala dapat menguatkan keberanian dan keyakinan diri anak-anak. Ini kerana ketika memasuki kolam, anak kecil anda mesti "menangani" luasnya air dan mesti menaklukkannya.

Mengajar berenang juga akan menjadikan kanak-kanak kurang takut dengan air dan menjadi lebih berdikari. Teknik berenang juga bagus untuk perkembangan motor, pernafasan bayi, kardio dan mencegah kegemukan pada masa akan datang. Kanak-kanak yang diajar berenang sejak usia dini mempunyai kemahiran keseimbangan dan koordinasi fizikal yang lebih baik.

Baca juga: 6 Faedah Mengajar Anak Berenang

Walaupun tidak ada had umur, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika membawa anak kecil anda berenang. Perkara yang paling penting adalah memastikan bayi dalam keadaan sihat atau tidak mengalami penyakit.

Ibu tidak perlu menunggu imunisasi bayi selesai, selagi bayi itu sihat dan berusia lebih dari 6 bulan, ini bermakna dia sudah cukup bersedia untuk berenang. Sekiranya anak mengalami masalah kesihatan setelah berenang, tidak ada salahnya memeriksa kesihatan anak di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Cari senarai hospital yang boleh dikunjungi dengan aplikasi . Muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Pediatrik. Diakses pada tahun 2021. Pelajaran Berenang untuk Bayi dan Kanak-kanak.
Bayi Kelahiran Kehamilan. Diakses pada 2021. Bayi dan Berenang.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Berenang dengan Bayi Anda .

Recent Posts