6 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Gigi Susu

, Jakarta - Gigi susu berbeza, gigi kekal berbeza. Gigi susu adalah gigi pertama pada manusia. Apa yang perlu dititikberatkan, memahami pertumbuhan gigi susu adalah sangat penting untuk memastikan kesihatan gigi anak-anak.

Fakta Gigi Susu - Penting untuk Tahu!

Nah, berikut adalah fakta penting mengenai gigi bayi yang perlu anda ketahui.

1. Tarikh Segalanya

Kira-kira gigi bayi ini akan mula tumbuh ketika anak berusia 8-12 bulan. Gigi ini akan terus tumbuh satu persatu. Apa yang mesti diingat, gigi susu ini akhirnya akan jatuh atau jatuh satu persatu. Kehilangan gigi susu ini bermula dari gigi seri, dan diikuti oleh taring hingga gigi geraham. Baiklah, semua gigi bayi yang hilang ini akan digantikan oleh gigi kekal apabila tiba waktunya.

Lalu, pada usia berapa gigi susu akan mula gugur? Secara amnya, gigi bayi ini akan mula jatuh satu persatu pada usia 6-7 tahun. Dalam kebanyakan kes, geraham primer akan jatuh pada saat anak berusia 9-12 tahun.

Baca juga: Ini adalah perkembangan gigi kanak-kanak yang tumbuh mengikut usia

2. Jumlahnya berbeza

Terdapat 32 gigi kekal kekal untuk orang dewasa. Bagaimana dengan gigi bayi? Nah, gigi yang akhirnya akan jatuh adalah 20 keping. Inilah sebabnya mengapa gigi kekal jaraknya lebih dekat daripada gigi bayi, kerana gigi itu jauh lebih banyak.

3. Berkembang Setiap Bulan

Menurut pakar di Stanford Children's Health , Secara amnya, gigi bayi ini akan tumbuh setiap bulan sejak gigi pertama muncul. Nah, ketika si kecil sudah mencapai usia tiga tahun, biasanya gigi susu lengkap dengan 20 biji.

4. Carian Muda

Dikatakan bahawa gigi bayi "lebih lemah" daripada gigi kekal. Adakah itu mitos atau fakta? Sebenarnya, kekukuhan susu dan gigi kekal berbeza. Gigi kekal mempunyai enamel lebih tebal daripada gigi bayi. Enamel ini adalah permukaan gigi terluar, dan berguna untuk melindungi gigi dari kerosakan.

Baiklah, menurut halaman Persatuan Doktor Gigi Pediatrik Indonesia Enamel nipis ini memudahkan karies badan dan merebak ke gigi bayi. Oleh itu, jangan terkejut jika anda sering melihat kanak-kanak pada usia prasekolah yang mempunyai gigi depan berwarna coklat atau hitam.

Baca juga: Petua Merawat Gigi Tanpa Gigi Anak Kecil Anda

5. Akar yang berbeza

Gigi susu mempunyai perbezaan lain jika dibandingkan dengan gigi kekal. Gigi susu mempunyai akar yang lebih pendek dan nipis. Keadaan ini akan membolehkan gigi kekal tumbuh di bawah gigi bayi. Nah, akar pendek ini juga membantu mempermudah gigi bayi jatuh.

6. Sejak di dalam kandungan

Walaupun badan pada umumnya berusia 6-12 bulan, sebenarnya gigi susu mula tumbuh sejak di dalam kandungan. Secara amnya, pada usia kehamilan enam minggu. Pada masa ini bahan asas gigi sudah mula terbentuk. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk mengambil kalsium, vitamin D, vitamin C, dan fosfor yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan gigi bayi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts