Tahap Nilai Normal SGPT yang Anda Perlu Tahu

Jakarta - SGPT bermaksud Transaminase Serum Glutamic Pyruvate juga dikenali sebagai ALT ( alanine aminotransferase , sama dengan SGOT yang merupakan enzim yang terdapat dalam sel hati. Apabila sel hati rosak, enzim ini akan keluar dan mengalir ke aliran darah. Pada pemeriksaan ujian darah di makmal akan dilihat peningkatan kadar SGPT.

Sebilangan besar SGPT dijumpai terletak di hati. SGPT akan dilepaskan ke aliran darah jika terdapat kerosakan pada hati. Oleh itu, hasil SGPT lebih pasti menunjukkan adanya gangguan hati.

Tahap normal SGPT adalah maklumat penting untuk anda ketahui, jadi anda dapat melihat nilai hasil SGPT yang tinggi atau tidak. Tahap normal untuk SGPT ialah 7-56 unit per liter serum atau 0-34 u / L (mikro per liter). Nilai ini tidak pasti. Ini kerana tahap normal SGPT juga ditentukan oleh jantina. Pada lelaki, had normal untuk SGPT lebih tinggi daripada pada wanita. Sebagai tambahan, julat normal SGPT mungkin berbeza dari sumber lain. Ini kerana teknik dan protokol yang digunakan berbeza.

Baca juga: Inilah Cara Alkohol Mempengaruhi Kesihatan Hidup

Nilai SGPT adalah ujian darah hati yang dapat digunakan untuk mengesan kerosakan atau gangguan hati. Nilai SGPT yang tinggi mungkin menunjukkan satu atau lebih masalah dengan hati. Walau bagaimanapun, SGPT yang tinggi tidak selalu menunjukkan masalah hati.

Terdapat sedikit variasi dari nilai normal untuk dua enzim ini (SGOT dan SGPT) dan ini sangat bergantung pada makmal masing-masing. Walaupun begitu, setiap makmal akan mencetak hasil ujian anda dan nilai normal yang mereka gunakan, jadi bandingkan dengan nombor di kertas hasil ujian.

Keputusan SGPT yang normal tidak semestinya menunjukkan bahawa seseorang itu bebas dari penyakit hati. Ini kerana, dalam kes penyakit hati kronik (kronik dan lambat berkembang), tahap enzim SGPT dapat dijumpai yang normal atau sedikit meningkat hanya sedikit. Keadaan ini sering dijumpai dalam kes hepatitis B kronik atau hepatitis C. kronik.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mempunyai Gangguan Hati

Enzim hati akan mengikat apabila sel hati masing-masing rosak, sementara pada jangkitan hati kronik (kronik), sel hati rosak perlahan, sehingga kenaikan SGPT tidak signifikan dan bahkan kelihatan normal. Oleh itu, dalam penyakit hati seperti ini, diperlukan beberapa jenis pemeriksaan.

Pelbagai keadaan perubatan selain gangguan hati juga dapat dilihat melalui nilai SGPT. Sebagai contoh, kecederaan otot atau serangan jantung juga dapat ditunjukkan dengan nilai SGPT yang tinggi. Oleh itu, ujian darah hati, iaitu SGPT, harus dilakukan oleh doktor yang berpengalaman untuk menafsirkan SGPT dengan betul. Doktor harus mempunyai pengalaman dalam menilai penyakit hati dan penyakit organ lain yang berkaitan dengan hasil ujian SGOT dan SGPT.

Sekiranya SGPT normal, ia juga tidak dapat menjamin bahawa anda selamat dari penyakit hati. Nilai SGPT yang rendah mungkin disebabkan oleh sebab lain. Nilai normal SGPT juga dapat dilihat pada orang dengan penyakit hati kronik.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Kesihatan Hati untuk Menghindari Hepatomegali

Itulah maklumat mengenai tahap normal SGPT yang perlu anda ketahui. Untuk mengetahui tahap SGPT, anda perlu membuat pemeriksaan terlebih dahulu. Sebelum melakukannya, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai masalah yang anda alami. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Recent Posts