Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Anda Mengalami Bronkitis

, Jakarta - Bronkitis adalah penyakit paru-paru yang biasa, terutama di kalangan perokok. Kebanyakan orang hanya tahu bahawa bronkitis boleh menyebabkan penghidap batuk selama berhari-hari. Tetapi, adakah anda tahu apa yang sebenarnya berlaku di dalam badan anda ketika anda menghidap bronkitis? Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Di paru-paru manusia, terdapat bronkus yang merupakan saluran pernafasan utama. Bronchi berfungsi sebagai saluran yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Tetapi, apabila seseorang menderita bronkitis, saluran udara paru-paru yang besar, iaitu trakea dan bronkus, menjadi radang akibat jangkitan virus atau bakteria. Bronkitis paling kerap disebabkan oleh jangkitan virus seperti rhinovirus, virus sinsitial respiratori (RSV), virus influenza, dan coxsakievirus . Orang yang menghidap bronkitis biasanya akan mengalami batuk yang boleh berlangsung selama seminggu atau lebih.

Bronkitis boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

 • Bronkitis akut. Jenis bronkitis ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Bronkitis akut biasanya hilang sendiri dalam masa 7-10 hari. Walau bagaimanapun, gejala batuk dapat bertahan lebih lama.

 • Bronkitis kronik. Manakala bronkitis kronik, lebih dialami oleh orang dewasa berusia 40 tahun ke atas. Tempoh pemulihan juga lebih lama, yang boleh bertahan hingga dua bulan. Bronkitis kronik juga boleh termasuk dalam kategori penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara radang paru-paru dan bronkitis, penyakit yang menyerang kedua-dua paru-paru

Penyebab Bronkitis

Bronkitis disebabkan oleh jangkitan virus. Jenis virus yang secara amnya menyebabkan bronkitis adalah virus yang sama yang menyebabkan ARI, salah satunya adalah virus selesema. Virus ini dapat disebarkan melalui percikan kahak ketika seseorang dengan bronkitis batuk atau bersin.

Percikan kahak akan berada di udara untuk sementara waktu, kemudian melekat pada permukaan objek dan bertahan hingga sehari. Sekiranya tersedut atau tertelan secara tidak sengaja, virus akan memasuki badan dan menyerang sel-sel tiub bronkus dan akhirnya menyebabkan keradangan.

Selain dijangkiti virus secara langsung dari orang yang dijangkiti, anda juga berisiko tinggi terkena bronkitis jika anda mempunyai faktor berikut:

 1. Berumur di bawah 5 tahun atau lebih dari 40 tahun.

 2. Merokok atau sering menghirup asap rokok.

 3. Selalunya terdedah kepada bahan berbahaya, seperti habuk, amonia, atau klorin, baik di tempat kerja dan dalam aktiviti seharian.

 4. Tidak pernah mempunyai vaksin influenza atau radang paru-paru.

 5. Mempunyai sistem ketahanan badan yang rendah. Ini boleh disebabkan oleh penyakit akut yang lain, seperti selesema atau penyakit kronik yang merosakkan imuniti badan.

 6. Mempunyai masalah kesihatan yang lain, seperti penyakit refluks asid (GERD). Pedih ulu hati yang teruk ini boleh merengsakan tekak anda, menjadikan anda lebih mudah terkena bronkitis.

Baca juga: Merokok yang kerap menjadikan pengeluaran lendir meningkat

Inilah yang dapat dialami oleh penghidap Bronkitis

Gejala yang paling biasa pada orang dengan bronkitis adalah batuk. Jenis batuk yang dialami oleh setiap penderita boleh berbeza, batuk kering atau kahak. Pada orang dengan kahak batuk, kahak yang keluar biasanya berwarna putih, kuning, kelabu, atau hijau. Selain batuk, berikut adalah gejala bronkitis lain yang dapat dialami oleh penderita:

 • Lemah

 • Sakit tekak

 • Susah bernafas

 • Hidung berair atau tersumbat

 • Kesakitan atau ketidakselesaan di dada

 • Demam ringan

 • Sakit kepala

 • Badan terasa sakit.

Gejala lain selain batuk biasanya mereda dalam seminggu atau lebih. Walaupun batuk dapat berlarutan, berlangsung selama beberapa minggu hingga beberapa bulan sesudahnya.

Tetapi, anda perlu menyedari gejala bronkitis berikut:

 • Batuk yang berlangsung lebih dari tiga minggu atau menyebabkan sakit dada.

 • Batuk berlaku secara berterusan (30 batuk dalam satu minit), bahkan hingga mengeluarkan suara yang keras dan mengganggu waktu tidur.

 • Darah atau kahak gelap ketika batuk.

 • Berat badan turun secara drastik.

 • Kehilangan kesedaran.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala di atas. Sebabnya, gejala di atas juga boleh menjadi tanda penyakit lain, seperti asma, sinusitis, atau GERD. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor untuk memastikan penyakit yang anda alami, serta mendapatkan rawatan yang sesuai.

Baca juga: Ingin Mengelakkan Bronkitis? Berikut adalah 5 cara untuk mencegahnya

Itulah penjelasan mengenai apa yang berlaku pada tubuh apabila anda menghidap bronkitis. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bronkitis, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasinya . Anda boleh membincangkan masalah kesihatan dan meminta nasihat kesihatan daripada doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts