4 Tahap Perkembangan Motor untuk Kanak-kanak 0-12 Bulan

, Jakarta - Pada tahun pertama, bayi akan mengalami pengembangan kemampuan yang cepat dan luar biasa. Pertumbuhan dan kekuatan fizikal juga akan meningkat yang ditandai dengan peningkatan kemahiran motor kasar dan halus. Sebagai ibu bapa, ibu perlu mengetahui tahap perkembangan motor bayi agar dapat membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan bayi. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Tahap Perkembangan Motor Kanak-kanak Hingga Umur 1 Tahun

Perkembangan motorik anak-anak adalah salah satu perkara penting yang memerlukan perhatian khusus daripada ibu bapa kerana ia berkaitan dengan kemampuan anak untuk mengawal pergerakan tubuhnya. Keupayaan anak untuk bergerak dipengaruhi oleh perkembangan kekuatan otot, tulang, dan koordinasi otak untuk menjaga keseimbangan tubuh.

Baca juga: 4 Tahap Pembangunan Motor untuk Kanak-kanak Berusia 2 Tahun

Kemahiran motorik kanak-kanak terbahagi kepada dua kategori, iaitu kemahiran motor kasar dan kemahiran motor halus. Kemahiran motor kasar berkaitan dengan pergerakan otot yang besar yang dicirikan oleh kemampuan anak untuk duduk, berjalan, berlari, melompat, dan sebagainya. Sementara itu, kemahiran motor halus berkaitan dengan pergerakan otot-otot kecil seperti jari seperti yang ditunjukkan oleh kemampuan anak untuk menggerakkan objek, coretan, dan menyusun blok.

Berikut adalah beberapa perkembangan motor bayi umum:

0-3 bulan

Selama tiga bulan pertama kehidupan, bayi akan mula mengembangkan kemampuan dan kekuatan yang mereka perlukan untuk bergerak kemudian. Pada masa pertumbuhan ini, anak hanya dapat mengangkat kepalanya sebentar apabila terdedah. Ibu juga dapat membantu melatih kemampuan si kecil ini sehingga otot lehernya semakin kuat. Ibu boleh meletakkan bayi dalam keadaan rawan untuk mengembangkan otot kepala dan leher, walaupun mereka mesti berada di bawah pengawasan.

Di samping itu, bayi pada usia ini juga mula suka menendang kaki mereka. Ini bermanfaat untuk menguatkan otot kaki. Refleks bayi juga mula berlaku dengan memanjangkan tangan dan menjulurkan jari sebagai tindak balas kepada bunyi. Oleh itu, ibu dapat melatih kemahiran motor halus mereka dengan memberi mereka sesuatu yang dapat mereka pegang atau menyilangkan tangan dengan lembut untuk menguatkan otot lengan mereka.

Baca juga: Tahap Perkembangan Motor untuk Kanak-kanak Berusia 3 Tahun

4-6 bulan

Semasa anda memasuki usia ini, keseimbangan dan pergerakan bayi anda meningkat secara mendadak dengan penggunaan dan koordinasi otot-otot besar. Di samping itu, tahap perkembangan kanak-kanak pada masa ini telah mula dengan sengaja berguling dari depan ke belakang atau sebaliknya dan kiri dan kanan. Anak kecil anda juga dapat mengangkat kepala dan dadanya ketika dia sedang berbaring di perutnya. Keupayaan untuk mendorong kepala dan dadanya lebih jauh ke atas.

Dengan kekuatan leher dan badannya yang semakin bertambah, dia dapat belajar duduk dengan bantuan ibunya. Latih anak kecil anda untuk duduk dengan menyandarkan badan ibu atau bantal. Di samping itu, kemahiran motor halus anak anda juga berkembang. Dia boleh mula meneroka mainan dengan menggenggam dan mencarinya. Pastikan mainan yang dipegangnya tidak berbahaya, kerana mungkin akan dimasukkan ke dalam mulutnya.

7-9 bulan

Tahap perkembangan motorik kanak-kanak pada usia ini adalah penyambungan sistem saraf yang terus terbentuk sehingga kawalan ke atas otot mereka semakin kuat. Di samping itu, kaki si kecil semakin kuat, dan ibu dapat membantu meningkatkan kekuatan otot kakinya dengan melatihnya berdiri sambil menyokong tubuhnya. Namun, jangan paksa anak kecil anda berdiri jika dia tidak kelihatan bersedia dan kuat.

Cara melatih bayi untuk berdiri, pertolongan pertama anak kecil anda dari posisi duduk dan menyokong badannya selama 3 kali. Biarkan dia melantun beberapa kali sehingga anda mengembalikannya ke posisi duduk. Kebanyakan bayi berusia 7 bulan sangat suka berdiri dan memantulkan badan ke atas dan ke bawah ( melantun ).

Kemahiran motor halus bayi juga berkembang pada usia ini. Kanak-kanak boleh menggunakan tangan untuk menyokong keseimbangan ketika duduk. Anak kecil anda mula dapat mengambil objek yang boleh dicapai tanpa jatuh. Dia bahkan dapat mengambil benda yang lebih kecil dengan ibu jari dan jari telunjuknya.

Baca juga: Ketahui Perkembangan Fizikal Kanak-kanak 6-9 Bulan

10-12 bulan

Tidak percaya anak kecil anda berusia hampir setahun! Tahap perkembangan motor kanak-kanak pada masa ini adalah bahawa dia dapat mengubah kedudukannya sendiri, misalnya dari rentan ke merangkak. Jadi ketika berada di perutnya, si kecil dapat mendorong tangan dan lutut ke posisi asas pada keempat-empat dan bergerak ke belakang dan ke belakang tanpa melangkah. Pergerakan ini sangat berguna untuk melatih otot-otot tangan dan kakinya sehingga dia bersedia merangkak. Latih kemampuan merangkak anak kecil anda dengan meletakkan mainan di hadapannya untuk dicapai.

Ketika mereka menghampiri usia satu tahun, kaki si kecil semakin kuat, jadi dia dapat mula berjalan sambil memegang apa-apa di sekelilingnya untuk membantu menjaga keseimbangannya. Anak kecil anda juga dapat mengambil benda kecil, melempar bola, dan bertepuk tangan sebagai perkembangan motor halus mereka. Lama kelamaan, anak dapat berjalan beberapa langkah dengan risiko terjatuh.

Itu adalah beberapa peringkat perkembangan motor anak yang perlu diketahui oleh ibu. Memang, ini boleh menjadi penanda aras umum untuk semua kanak-kanak, tetapi tahap pertumbuhan anak dapat berbeza antara satu sama lain. Sekiranya perkembangan anak anda dianggap terlambat, jangan putus asa, mungkin pada satu masa ia akan dapat melakukan semuanya dalam waktu yang singkat.

Adakah si kecil sakit? Tidak perlu panik, puan, hanya gunakan aplikasi untuk mendapatkan nasihat perubatan daripada doktor. Hanya lewat Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu dapat berhubung dengan doktor dan bercakap mengenai masalah kesihatan yang dialami oleh anak-anak. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
HealthLink BC. Diakses pada tahun 2021. Pengembangan Sensori dan Motor, Berumur 1 hingga 12 Bulan.
Louise Shaders. Diakses pada tahun 2021. Perkembangan Fizikal & Emosi Bayi Anda: 0-12 bulan.

Recent Posts