Abses gigi dibiarkan terlalu lama, inilah kesannya

, Jakarta - Abses gigi tidak boleh dipandang ringan dan mesti dirawat dengan segera. Sebabnya, masalah kesihatan yang menyerang rongga mulut boleh mencetuskan kesan buruk jika dibiarkan terlalu lama. Abses gigi adalah penyakit yang berlaku kerana jangkitan bakteria dan sering menyerang orang yang tidak menjaga kebersihan gigi. Keadaan ini mencetuskan pembentukan poket atau benjolan yang dipenuhi nanah pada gigi.

Abses gigi biasanya muncul di hujung akar gigi dan menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan. Kesakitan yang muncul sebagai gejala penyakit ini disebabkan oleh nanah yang berkumpul di benjolan di sekitar gigi dan mulut. Abses gigi yang tidak dirawat dengan baik dapat membuat nanah menumpuk dan menyebabkan rasa sakit menjadi semakin teruk, yang mengakibatkan komplikasi pada mulut. Sebenarnya, abses gigi perlu segera dirawat untuk mengelakkan kesan buruk pada gigi dan mulut.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu Abses Gigi Anak

Bahaya Mengabaikan Abses Gigi

Abses gigi boleh berlaku pada sesiapa sahaja tetapi paling kerap dijumpai pada kanak-kanak. Selain kesakitan yang menjengkelkan, keadaan ini juga sering dicirikan oleh beberapa gejala lain. Penyakit ini mencetuskan gejala peningkatan suhu badan yang menyebabkan demam, sakit dan kepekaan ketika mengunyah makanan, bengkak muka dan pipi, dan kemerahan mulut dan wajah.

Abses gigi timbul kerana bakteria di rongga mulut merebak ke tisu lembut dan tulang muka dan leher. Setelah dijangkiti, bakteria akan mula memasuki pulpa gigi melalui celah-celah di bahagian tersebut. Risiko abses gigi meningkat disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kebiasaan memakan makanan yang terlalu manis dan mengandungi banyak gula, dan tidak menjaga kebersihan dan kesihatan gigi yang baik.

Penyakit ini dapat dicegah dengan membersihkan gigi secara berkala, iaitu dengan menggosok gigi, menggunakan benang gigi, dan memeriksa dengan doktor gigi secara berkala. Sebenarnya, melakukan pemeriksaan gigi secara berkala dapat membantu mencegah kerosakan gigi, termasuk abses gigi. Pemeriksaan kepada doktor gigi juga harus dilakukan dengan segera apabila abses menyerang. Mengabaikan keadaan ini dapat meningkatkan risiko komplikasi.

Baca juga: Bolehkah Abses Gigi Menyebabkan Keradangan Otak?

Terdapat komplikasi yang boleh timbul jika abses gigi dibiarkan terlalu lama. Komplikasi pertama yang boleh berlaku adalah penyebaran jangkitan ke bahagian tubuh yang lain. Pada mulanya, bakteria yang menyebabkan penyakit ini hanya akan menyerang rongga mulut. Namun, jika tidak dirawat, jangkitan dengan abses gigi dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti rahang, leher, atau kepala.

Pada tahap yang lebih parah, jangkitan yang telah merebak juga dapat memicu komplikasi lain. Dalam kes ini, komplikasi akibat abses gigi boleh menyebabkan sepsis, yang merupakan jangkitan mematikan yang menyebar ke seluruh badan. Komplikasi ini boleh menyebabkan tekanan darah turun secara mendadak dan merosakkan banyak organ. Berita buruknya ialah sepsis yang berlaku akibat abses gigi boleh mengakibatkan kematian.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Abses pada Bahagian Tubuh

Oleh itu, sangat penting untuk sentiasa menjaga kesihatan dan kebersihan rongga gigi dan mulut. Dengan cara itu, risiko penyakit termasuk abses gigi dapat dielakkan. Anda boleh menjadualkan lawatan ke doktor gigi setiap 6 bulan. Sekiranya terdapat aduan sakit gigi sebelum waktu lawatan, anda boleh mencuba bertanya dan menyampaikan masalah yang timbul kepada doktor gigi dalam aplikasi. . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat kesihatan dan cadangan rawatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts