Mana Yang Lebih Berbahaya, Mioma atau Cyst?

, Jakarta - Tuan-tuan, adakah anda tahu mengenai fibroid dan kista? Myoma dan sista adalah dua jenis tumor jinak yang menyerang organ pembiakan wanita. Selalunya dianggap sama, fibroid dan sista adalah dua keadaan yang berbeza yang memerlukan rawatan yang berbeza. Nah, kenali perbezaan antara kedua penyakit ini sehingga anda dapat menghindari risiko yang mungkin berlaku.

Baca juga: Mengenal Mioma di rahim dan Bahayanya

Perbezaan yang mencolok antara keduanya adalah bentuk dan lokasinya. Myomas terbentuk dari pertumbuhan sel jinak di dinding otot rahim. Sementara kista ovari berbentuk seperti kantung berisi cecair yang berkembang di ovari. Kista boleh tumbuh di sebelah kiri, kanan, atau kedua-dua ovari. Jadi, yang mana lebih berbahaya? Myoma atau sista? Ini adalah ulasan.

Tahu Miom

Laporan dari Manual MSD, fibroid atau fibroid adalah tumor jinak yang sebahagiannya terdiri daripada tisu otot. Myomas jarang berkembang pada serviks, tetapi jika mereka berkembang di serviks, mereka biasanya muncul di bahagian atas rahim yang lebih besar. Mioma yang tumbuh dengan saiznya mungkin sebahagiannya menyekat saluran kencing atau boleh menonjol (prolaps) ke dalam vagina.

Punca fibroid di rahim tidak diketahui. Sejumlah faktor dianggap mencetuskan pembentukan fibroid, salah satunya adalah hormon estrogen dan progesteron dan kehamilan pada wanita. Malangnya, kebanyakan wanita biasanya tidak menyedari pertumbuhan fibroid di rahim.

Baca juga: Ketahui Punca Kista pada Wanita Muda

Sebabnya adalah bahawa tumor ini sering tidak menyebabkan simptom sehingga bertambah buruk. Sekiranya sudah memasuki tahap yang teruk, fibroid menyebabkan pendarahan faraj, sakit perut, sakit pelvis, kerap membuang air kecil, dan sakit semasa melakukan hubungan dengan pasangan.

Apabila tumor sudah mula menunjukkan simptom, ini bermakna myoma memasuki tahap yang lebih teruk. Prosedur pembuangan pembedahan perlu dilakukan untuk merawat fibroid di rahim.

Tahu Cyst

Berbeza dengan fibroid, kista adalah keadaan apabila beg yang berisi cecair, udara, atau bahan asing lain melekat pada organ berdekatan. Melancarkan dari WebMD, kista adalah tumor jinak atau bukan barah, jadi tidak berbahaya. Seperti fibroid, penampilan sista tidak menyebabkan gejala. Akibatnya, kista diabaikan dan dibiarkan tumbuh lebih besar yang menjadikan keadaannya semakin teruk.

Kista boleh berkembang di mana sahaja, tetapi tumor ini paling sering dijumpai di rahim. Ini menyukarkan banyak wanita untuk membezakan antara fibroid dan sista. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih jelas mengenai perbezaan antara keduanya, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja. Lebih praktikal, bukan?

Baca juga: Kista ovari boleh berlaku pada remaja?

Apa Perbezaan dan Mana Yang Lebih Berbahaya?

Tidak sedikit wanita yang secara keliru menganggap fibroid dan kista adalah keadaan yang sama. Sebenarnya, kedua-dua syarat ini jelas berbeza jika dilihat dari isi kandungannya. Seperti yang dijelaskan di atas bahawa kista adalah cairan yang terkumpul, sementara mioma timbul kerana sel-sel yang terus tumbuh menjadi bahagian dari daging yang tumbuh.

Walaupun sista sering disebut tidak berbahaya, tetapi itu tidak bermakna penyakit ini harus dipandang rendah. Sebabnya, kista ovari semakin besar dan teruk menyebabkan pelbagai gejala mengganggu. Bermula dari sakit di pelvis, haid terhambat, kembung di perut, dan kencing lebih kerap.

Punca sebenar kista tidak diketahui, tetapi keturunan dan penyumbatan pada saluran atau aliran keluar cecair dikatakan berperanan dalam perkembangan kista ovari.

Ingat, apabila terdapat beberapa gejala yang menunjukkan fibroid atau kista, segera berjumpa doktor untuk mengelakkan pelbagai komplikasi yang berlaku.

Rujukan:
Manual MSD. Diakses 2019. Cervical Myomas.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Semua yang anda perlu ketahui mengenai sista ovari.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apa itu myoma ?.

Recent Posts