12 Perwatakan Anak Tunggal Yang Perlu Dipahami oleh Ibu Bapa

, Jakarta - Membesarkan anak tunggal boleh dikatakan senang dan sukar. Kerana, membesarkan satu-satunya anak boleh menjadi ibu bapa 'tekanan tinggi'. Ibu bapa yang hanya mempunyai anak biasanya tidak mahu melakukan kesalahan keibubapaan. Itulah sebabnya, mereka sangat berhati-hati dalam membesarkan si kecil. Anda boleh katakan, semuanya mesti 'sempurna'.

Cabaran membesarkan anak tunggal bukan hanya itu. Ibu bapa juga perlu mengetahui pelbagai ciri anak tunggal. Sebabnya jelas, dengan mengetahui ciri-ciri Si Kecil, lebih mudah bagi ibu dan ayah untuk memahaminya. Oleh itu, apakah ciri-ciri anak tunggal yang perlu diketahui oleh ibu bapa?

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

Dari Kritikal hingga Rentan hingga Tekanan

Anak tunggal atau satu-satunya umumnya mendapat semua sumber sosial, emosi, dan material yang diberikan oleh ibu bapanya. Oleh kerana ibu bapa biasanya membuat pelaburan yang tinggi dalam menjaga dan menyediakan anak-anak mereka, mereka sering mempunyai harapan yang tinggi terhadap anak-anak mereka di masa depan. Pendek kata, ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka membesar menjadi individu yang lebih baik.

Kembali ke soalan di atas, apakah ciri-ciri anak tunggal? Ada yang percaya bahawa satu-satunya anak manja, enggan berkongsi, sukar bersosial, dan sukar berkompromi. Sebenarnya, ciri anak tunggal sangat berbeza, berikut adalah contoh:

 1. Bersikap kritis terhadap diri anda apabila tingkah laku dan prestasi yang lebih tinggi tidak dipenuhi.
 2. Suka perhatian sosial dan suka menjadi pusat perhatian keluarga di rumah.
 3. Sensitif dari segi emosi atau emosi dengan ibu bapa.
 4. Lebih suka berkawan dengan beberapa rakan atau rakan karib, daripada berkawan dengan banyak orang.
 5. Berkeinginan kuat.
 6. Merasa sangat terikat dengan ibu bapa, sering memikul tanggungjawab dan tanggungjawab untuk menjaga mereka.
 7. Rasa tidak selesa dengan konflik kerana mereka tidak mengalami kesukaran atau persaingan dengan adik beradik.
 8. Bercita-cita tinggi untuk mencapai kehendak ibu bapa.
 9. Bergantung pada ibu bapa untuk sokongan emosi mereka.
 10. Dipercayai oleh ibu bapa.
 11. Enggan membuat keputusan bersama, terutama dalam situasi di mana hasilnya boleh mempengaruhi kesejahteraan mereka.
 12. Rentan terhadap tekanan kerana tekanan terpaksa menjadi orang yang bertanggungjawab atau berprestasi.

Baca juga: Jangan Sama, Ini Berbagai Corak Keibubapaan untuk Kanak-kanak dan Remaja

Perhatikan Sindrom Anak tunggal

Adakah anda pernah mendengar teori " hanya sindrom kanak-kanak ” atau sindrom tunggal? Teori ini berasal dari dua ahli psikologi pada awal tahun 1900-an. Kedua-duanya menggunakan soal selidik untuk mengkaji dan mengkategorikan kanak-kanak dengan sebilangan sifat yang berbeza. Menurut hasil kajian, hanya anak-anak atau tanpa anak beradik tanpa senarai panjang sifat tingkah laku negatif.

Pakar di atas menggambarkan anak tunggal sebagai seorang yang manja, mementingkan diri sendiri, bos, kesepian, dan sukar untuk bersosial (cenderung antisosial). Sebilangan pakar berpendapat watak ini dapat dibawa ke masa dewasa.

Sebagai contoh, pada masa akan datang mereka akan mengalami kesukaran untuk bergaul dengan rakan sekerja, menunjukkan perasaan sensitif terhadap kritikan, dan mempunyai kemahiran sosial yang buruk.

Mereka yang bersetuju dengan teori ini percaya bahawa keadaan itu boleh berlaku pada anak-anak yang manja, atau terbiasa mendapatkan apa sahaja yang mereka inginkan dari ibu bapa mereka, termasuk perhatian yang tidak berbelah bagi.

Mereka yang mempercayai teori ini percaya bahawa hanya kanak-kanak yang tumbuh menjadi individu yang mementingkan diri sendiri, yang hanya memikirkan tentang diri mereka sendiri dan keperluan mereka sendiri.

Baca juga:Mengenal RIE Parenting, Ibu Bapa Anak Kontemporari

Apa yang perlu ditekankan ialah teori di atas hanya berdasarkan hasil tinjauan. Walaupun teori ini telah memasuki budaya popular (bersama dengan teori pesanan kelahiran), hasilnya sebahagian besarnya tidak berasas.

Kerana, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa menjadi anak tunggal, tidak menjadikan mereka berbeza dengan rakan sebaya mereka yang mempunyai adik beradik. Di samping itu, ketiadaan adik beradik tidak semestinya menjadikan anak tunggal mementingkan diri sendiri atau antisosial.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ciri anak tunggal dan keibubapaan yang paling sesuai? Anda boleh meminta psikologi secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Anak Sahaja Remaja
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hanya Sindrom Kanak-kanak: Realiti Terbukti atau Mitos yang Sudah Lama?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found