Inilah cara untuk mengelakkan asid perut naik semasa mengandung

, Jakarta - Kenaikan asid perut membuat pesakit tidak selesa. Sebabnya, kenaikan asid perut menjadikan perut terasa sakit dan panas di kawasan tekak. Ini disebabkan oleh kenaikan asid perut dari perut ke dalam esofagus. Perubahan tahap hormon semasa kehamilan boleh mempengaruhi otot saluran pencernaan, menjadikan wanita hamil rentan terhadap asid perut.

Sekiranya sebelum kehamilan ibu dapat makan apa-apa, mungkin semasa kehamilan ibu lebih peka terhadap jenis makanan tertentu. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang dialami oleh ibu. Rahim yang membesar juga dapat menekan perut, mendorong asid perut ke atas. Oleh itu, bolehkah kenaikan asid perut semasa kehamilan dapat dicegah?

Baca juga: 4 Gangguan Pencernaan Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Cara Mencegah Asid Perut Semasa Kehamilan

Melancarkan dari WebMD Penyakit refluks asid sering berlaku pada trimester kedua dan ketiga. Peningkatan asid perut semasa kehamilan dapat dicegah dengan cara berikut:

  • Elakkan makan terlalu banyak dalam satu masa. Cuba makan hanya bahagian yang sederhana dan teruskan dengan makanan yang lebih kecil pada jam berikutnya.
  • Makan perlahan-lahan dan jangan tergesa-gesa. Kunyah makanan sehingga halus untuk memudahkan kerja perut.
  • Elakkan makanan bergoreng, pedas, berlemak atau makanan yang boleh mencetuskan refluks asid.
  • Minum lebih sedikit dengan makanan. Minum dalam jumlah besar dengan makanan boleh meningkatkan risiko refluks asid.
  • Elakkan berbaring sebaik sahaja makan.
  • Pastikan kepala anda lebih tinggi daripada kaki semasa tidur. atau letakkan bantal di bawah bahu untuk membantu mencegah asid perut naik ke kerongkongan anda.
  • Pakai pakaian yang longgar. Pakaian yang ketat dapat meningkatkan tekanan pada perut
  • Elakkan keadaan sembelit. Untuk mengelakkan ini, ibu perlu mengambil banyak serat setiap hari untuk memudahkan pencernaan.

Sekiranya ibu mengalami kenaikan asid perut dan keadaannya tidak bertambah baik walaupun setelah melakukan rawatan di rumah, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan yang dialami oleh Wanita Hamil

Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Ubat?

Dipetik dari WebMD Wanita hamil boleh mengambil antasid bebas untuk merawat gejala pedih ulu hati. Antasid yang terbuat dari kalsium karbonat atau magnesium adalah pilihan yang baik. Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah mengelakkan magnesium pada trimester terakhir kehamilan kerana boleh mengganggu pengecutan semasa bersalin.

Sebilangan besar doktor mengesyorkan mengelakkan antasid yang mengandungi sodium yang tinggi. Sebabnya, jenis antasid ini menyebabkan penumpukan cecair di dalam tisu. Ibu harus mengelakkan antasid yang menyenaraikan aluminium pada label kerana antasid jenis ini boleh menyebabkan sembelit.

Baca juga: 6 Petua untuk Menjaga Kesihatan Ibu dan Janin Semasa Kehamilan Trimester Kedua

Walaupun masih dibenarkan, ibu perlu meminta doktor untuk memastikan ia selamat. Sekiranya dibenarkan, pastikan ibu mengambil ubat mengikut peraturan yang disyorkan. Sekiranya anda perlu bertanya mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Pedih ulu hati Semasa Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pedih ulu hati, Refluks asid, dan GERD Semasa Kehamilan.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan dan Pedih ulu hati.

Recent Posts