Penyakit Kulit Yang Boleh Menular dari Kucing ke Manusia

Jakarta - Memiliki haiwan peliharaan memang boleh menjadi teman ketika anda merasa kesepian. Meski begitu, menjaga bukan hanya memberi makan dan minum serta menyediakan tempat tidur untuknya, tetapi juga menjaga dan menjaga kesihatan dan kebersihannya.

Kucing adalah jenis haiwan kesayangan yang paling popular selain anjing. Tubuhnya yang kecil juga mempunyai watak manja yang menjadi sebab banyak orang memutuskan untuk memelihara haiwan berkaki empat ini.

Walaupun begitu, anda masih perlu berhati-hati, kerana terdapat beberapa jenis penyakit kulit yang bersifat radang zoonosis alias boleh dihantar dari haiwan ke manusia, berikut adalah beberapa di antaranya:

  • kurap

Bukan hanya anjing, kurap adalah sejenis penyakit kulit yang juga boleh berlaku pada kucing. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan kulat, berkembang dengan perlahan dengan memakan sel-sel kulit mati, hingga akhirnya merebak ke bahagian tubuh haiwan yang lain. Sekiranya anda cedera, penghantaran akan sangat mudah.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Merawat Anak Kucing

Kadang-kadang, kurap pada kucing sukar dikesan kerana gejalanya agak ringan. Sekiranya anda melihat ada luka, seperti cincin pada kucing, tekstur bersisik dan kelemumur pada bulu kucing, tompok bulat dan menebal disertai dengan keguguran rambut, tompok-tompok merah dan berkerak, segera minta doktor haiwan anda mendapatkan rawatan melalui aplikasi tersebut. . kurap pada kucing, termasuk penyakit serius yang sangat menular, tetapi masih dapat disembuhkan dengan rawatan dan perawatan yang betul.

  • kudis

Fanga sarcoptic manga adalah penyakit kulit pada anjing dan kucing yang disebabkan oleh tungau Sarcoptes scabei . Penyakit ini sangat biasa berlaku pada kucing. Kadang-kadang, penyakit ini juga dikenal sebagai kudis, kudis terjadi kerana tungau dengan bentuk badan bujur, berwarna terang, tetapi bersifat mikroskopik.

Manga Notoedrik atau Kucing Notredes kadang-kadang juga disebut kudis kucing , kerana penyakit ini mirip dengan kudis yang terjadi pada anjing. Tungau ini akan bersembunyi di lapisan luar kulit, membentuk terowong dan memakan sel hidup dan cecair tisu kulit. Akibatnya, kerak atau kerak akan terbentuk pada kulit yang dijangkiti, biasanya bermula dari muka dan telinga, kemudian menyebar ke seluruh badan, dan sangat mudah berjangkit.

Baca juga: Boleh menyerang kanak-kanak, ini adalah cara mencegah kudis

Penyakit ini boleh menyebabkan kucing menjadi gelisah, mengalami gatal yang teruk, dan menggaru secara agresif. Gejala biasanya muncul kira-kira seminggu selepas pendedahan. Gejala khas kudis adalah adanya kerak putih, kekuningan hingga kelabu di mana kulit menjadi menebal. Kucing juga akan mengalami gatal yang teruk sehingga mereka suka menggaru hingga berdarah. Kawasan yang sering dijangkiti adalah muka dan telinga.

Apabila manusia bersentuhan dengan kucing dengan kudis, tungau boleh menyebabkan ruam muncul dalam bentuk lebam merah yang serupa dengan gigitan nyamuk. Sebilangan besar kudis yang menyerang manusia dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi masih akan menyebabkan rasa tidak selesa.

  • Dermatitis Flea Bites

Salah satu keadaan perubatan kucing yang paling biasa adalah alahan. Keadaan ini berlaku apabila sistem imun kucing bertindak balas secara berlebihan atau sangat sensitif terhadap alergen. Terdapat empat jenis alahan yang biasa terjadi pada kucing, iaitu serangga atau kutu, makanan, penyedut, dan kontak. Masing-masing mempunyai ciri tersendiri pada haiwan tersebut.

Baca juga: Mengapa Anjing Boleh Setia kepada Pemiliknya?

Kutu menggigit dermatitis merujuk kepada alergi terhadap protein dan antigen tertentu yang terdapat di dalam air liur kutu yang menggigit haiwan peliharaan. Sebenarnya, kucing normal hanya mengalami kerengsaan kulit ringan sebagai tindak balas terhadap gigitan kutu. Walau bagaimanapun, pada kucing yang alah kepada air liur kutu, reaksi boleh sangat berbeza. Reaksi ini adalah tindak balas alahan terhadap protein yang terdapat di dalam air liur kutu.

Kucing dengan keadaan ini akan mengalami gatal yang teruk dan akan menggaru, menggigit, atau menjilat kawasan yang dijangkiti tanpa henti. Keadaan ini boleh menyebabkan keguguran rambut dan luka terbuka atau luka pada kulit yang memungkinkan penyebaran jangkitan sekunder.

Jadi, selalu perhatikan keadaan kucing peliharaan anda, ya. Lakukan penyelenggaraan atau mandi secara rutin, sekurang-kurangnya dua minggu sekali agar kesihatan dan kebersihan sentiasa terjaga.Rujukan:
proplan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Kulit Yang Boleh Menular kepada Manusia.
Ambil oleh WebMD. Diakses pada 2020. Kudis dan Kudis di Kucing.
Pusat Kesihatan Cornell Feline. Diakses pada tahun 2020. Kurap: Penderitaan yang serius tetapi mudah disembuhkan.
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Alergi Kutu pada Kucing.

Recent Posts