Ketahui 7 Kebaikan Jintan untuk Kesihatan Tubuh, Lihat Ulasan!

Jintan telah lama dikenali sebagai ramuan untuk menambah rasa pada hidangan. Tetapi anda tahu, ternyata tanaman yang satu ini juga mempunyai banyak manfaat kesihatan, dari menjaga kesehatan pencernaan, mengawal gula darah dan kolesterol, hingga membantu menurunkan berat badan.

, Jakarta - Jintan terkenal sebagai bahan memasak, tetapi siapa sangka bahawa tanaman berasal dari tanaman Jintan cyminum Ia mempunyai banyak faedah kesihatan. Mencampurkan jintan ke dalam memasak atau memakan benih secara langsung dikatakan dapat membantu memberi manfaat untuk menjaga kesihatan pencernaan untuk mengawal kolesterol.

Bahan satu ini cukup dikenali di Indonesia, dan sering digunakan untuk memasak. Jintan dapat memperkaya rasa makanan, terutama rasa pedas dan hangat. Selain menambah rasa makanan yang enak, apa faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari ramuan yang satu ini? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: 6 Khasiat Kunyit Putih untuk Kesihatan

Manfaat Kesihatan Jintan yang Perlu Anda Ketahui

Menurut sejumlah kajian, jintan mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  1. Menjaga Kesihatan Pencernaan

Salah satu kelebihan jintan adalah mengatasi gangguan pencernaan. Sekiranya diminum secara berkala, ramuan ini dikatakan dapat membantu meningkatkan dan mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Bahan ini juga dikatakan dapat meningkatkan pelepasan hempedu dari hati, sehingga dapat membantu mencerna lemak dan nutrien tertentu di dalam usus.

  1. Kaya dengan Kandungan Besi

Biji jintan kaya dengan kandungan zat besi, jadi baik untuk kesihatan tubuh. Satu sudu jintan dikatakan mengandungi hingga 1.4 miligram besi. Pengambilan nutrien diperlukan oleh badan untuk membantu mencegah anemia atau penyakit lain yang berkaitan dengan kekurangan darah.

  1. Antioksidan Semula jadi

Jintan juga dapat bertindak sebagai antioksidan semula jadi kerana mengandungi banyak sebatian semula jadi, seperti terpena, fenol, flavonoid, dan alkaloid. Dengan memakan makanan yang mengandungi antioksidan, risiko kerosakan pada tubuh akibat radikal bebas dapat dielakkan.

Baca juga: Ingin Diet, Gantikan Perasa di Dapur dengan Rempah Sedap

  1. Baik untuk pesakit kencing manis

Orang yang menghidap diabetes mungkin menganggap "berkawan" dengan jintan. Ramuan ini dikatakan dapat membantu mengawal gula dalam darah dan dapat mengatasi beberapa kesan jangka panjang diabetes.

  1. Pengawalan Kolesterol

Selain gula darah, pengambilan jintan juga dapat membantu mengawal kadar kolesterol. Mengkonsumsi tanaman ini diyakini dapat membantu menurunkan kadar "kolesterol jahat" dan pada masa yang sama akan meningkatkan tahap "kolesterol baik".

  1. Menurunkan berat badan

Adakah anda cuba menurunkan berat badan? Mungkin jintan boleh menjadi jawapannya! Terdapat kajian klinikal yang mendapati bahawa pengambilan makanan tambahan atau makanan yang mengandungi jintan dapat membantu menurunkan berat badan. Walaupun begitu, kajian lanjutan diperlukan untuk membuktikan ini dan mengetahui kaitan jintan dengan penurunan berat badan.

  1. Melawan Keradangan

Jintan mempunyai sifat anti-radang, sehingga dapat membantu melawan atau menghambat peradangan. Tumbuhan ini juga dikatakan mempunyai sifat anti-bakteria. Maksudnya, pengambilan jintan boleh membantu membunuh bakteria yang masuk ke dalam badan, misalnya melalui makanan. Dengan cara itu, bakteria ini tidak dapat menyebabkan penyakit atau masalah kesihatan. Jintan dikatakan mampu membunuh pelbagai jenis bakteria yang memasuki tubuh, termasuk bakteria E coli.

Baca juga: Adakah benar bahawa Diet Sup Kubis Boleh Menurunkan Berat Dengan Cepat?

Selain mengkonsumsi jintan, menjaga tubuh yang sehat juga dapat dilakukan dengan menerapkan gaya hidup sehat, diet berkhasiat seimbang, dan mengambil multivitamin jika diperlukan. Untuk mempermudah dan menjaga kesihatan, beli suplemen vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar segera ke rumah anda. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Manfaat Kesihatan Jintan Kuat.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Jintan.

Recent Posts