Gaya Hidup Sihat untuk Menjaga Kesihatan Perut

, Jakarta - Sudah tahu betapa pentingnya fungsi perut dalam badan? Organ ini bertugas menyimpan makanan, kemudian memecah, memproses, memproses, untuk mendorong dan menyebarkan makanan ke usus. Oleh itu, bolehkah anda bayangkan apa yang akan berlaku sekiranya kesihatan perut anda terganggu? Sudah tentu, terdapat pelbagai keluhan yang akan muncul dalam sistem pencernaan.

Cara menjaga perut sentiasa dalam keadaan sihat dan prima, maka anda mesti selalu menjaganya. Jadi, gaya hidup sihat apa untuk mengekalkan perut yang sihat?

Sebenarnya, bagaimana menjaga kesihatan gastrik tidaklah sukar, tetapi memerlukan niat, disiplin, dan tekad untuk menerapkan gaya hidup yang sihat. Nah, berikut adalah beberapa gaya hidup sihat yang perlu diamalkan untuk menjaga kesihatan perut.

Baca juga: Ketahui 4 jenis gangguan gastrik ini

1. Cecair Badan Cukup

Memenuhi keperluan cecair badan adalah salah satu kaedah termudah untuk menjaga kesihatan perut. Menurut National Health Service (NHS), penggunaan air dapat mendorong masuknya sampah melalui sistem pencernaan dan membantu melembutkan najis.

2. Makan tepat pada waktunya

Makan tepat pada waktunya agar perut sentiasa sihat. Makan mengikut jadual yang tidak teratur, dapat meningkatkan refluks asid gastrik, untuk mencetuskan gejala ulser pada penderita. Oleh itu, amalkan makanan dan makanan ringan yang sihat secara berkala. Kemudian, cuba duduk sambil makan, dan makan pada waktu yang sama setiap hari.

3. Jangan Lupa Sukan

Senaman bukan sahaja dapat menguatkan tulang dan otot badan. Aktiviti fizikal yang teratur juga dapat menjaga makanan bergerak melalui sistem pencernaan, mencegah sembelit dan masalah pencernaan lain. Selain itu, senaman juga dapat mengekalkan berat badan yang ideal yang baik untuk sistem pencernaan.

Baca juga: Apa Ciri-ciri Asid Perut Yang Meningkat?

4. Elakkan Pengambilan Alkohol dan Rokok

Elakkan tabiat minum alkohol dan merokok. Sebabnya, kedua-dua tabiat ini boleh mengganggu fungsi perut dan sistem pencernaan secara keseluruhan. Bukan hanya itu, dua tabiat ini juga boleh mencetuskan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti barah perut.

5. Hadkan Makanan Berlemak

Cara menjaga kesihatan gastrik juga dapat dengan membatasi makanan berlemak. Ingat, makanan yang kaya dengan lemak tidak baik untuk fungsi perut kerana cenderung melambatkan proses pencernaan. Jika seperti ini, jangan terkejut jika anda mengalami sembelit.

Sebagai alternatif, cuba hadkan pengambilan makanan berlemak. Kemudian, gabungkan makanan ini dengan makanan berserat tinggi untuk menjadikannya lebih mudah dicerna oleh badan.

6. Kepentingan Pengambilan Serat

Serat memainkan peranan penting dalam menjaga saluran pencernaan yang sihat, termasuk kesihatan perut. Anda boleh mendapatkan pengambilan serat dari buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Makanan kaya serat juga dapat membuat proses pencernaan berjalan lancar, membantu mencegah sembelit, dan menjaga berat badan yang sihat. Menariknya, diet tinggi serat dapat membantu mengatasi beberapa masalah pencernaan, seperti sindrom iritasi usus (IBS) dan buasir.

Baca juga: 4 Cara Memilih Makanan Terbaik untuk Ulser

7. Hadkan Makanan Pedas

Pengambilan makanan pedas sukar dielakkan oleh sebilangan orang. Namun, dalam beberapa kes ternyata kebiasaan ini mencetuskan masalah pada perut dan sistem pencernaan.

Menurut NHS, makanan pedas dapat menyebabkan pedih ulu hati, sakit perut, atau cirit-birit. Sekiranya anda mengalami masalah ini setelah memakan makanan pedas, hentikan atau hadkan pengambilan cili atau makanan pedas anda.

Itulah beberapa cara untuk menjaga kesihatan perut yang boleh anda lakukan. Bagaimana, berminat untuk mencubanya? Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga kesihatan gastrik atau perkara lain, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang baik untuk membantu pencernaan anda
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 11 Petua untuk Kesihatan Pencernaan yang Lebih Baik
Kumpulan Perubatan Intercoastal. Diakses pada tahun 2021. Makan untuk Dig yang Sihat e sistem stive

Recent Posts