7 Penyakit Ini Boleh Diketahui Dari Sinar X Dada

, Jakarta - X-ray dada atau juga dikenal sebagai X-ray dada adalah pemeriksaan menggunakan radiasi gelombang elektromagnetik untuk memaparkan gambar bahagian dalam dada. Melalui sinar-X dada, anda dapat melihat gambaran jantung, paru-paru, saluran pernafasan, saluran darah, dan kelenjar getah bening. X-ray dada juga dapat menunjukkan tulang belakang dan dada anda, termasuk tulang dada, tulang rusuk, tulang selangka, dan bahagian atas tulang belakang anda. Biasanya doktor akan mengesyorkan melakukan X-ray dada sekiranya anda mengalami masalah di bahagian dada. Ini adalah beberapa jenis penyakit yang dapat dikesan melalui sinar-X dada.

X-ray dada biasanya digunakan untuk menilai organ di dada, seperti paru-paru, jantung, dan dinding dada. Doktor juga akan mengesyorkan melakukan pemeriksaan ini sekiranya pesakit disyaki menghidap penyakit jantung atau paru-paru. X-ray dada juga berguna untuk membantu mendiagnosis penyakit pada orang yang mengalami gejala, seperti sesak nafas, batuk berterusan, demam, sakit, atau kecederaan dada. Orang yang mengalami simptom tuberkulosis, barah paru-paru, atau penyakit dada atau paru-paru juga perlu menjalani pemeriksaan ini.

Baca juga: 10 Gejala Tuberkulosis Yang Anda Perlu Tahu

Berikut adalah penyakit yang dapat dikesan dari sinar-X dada:

1. Masalah Paru-paru

X-ray dada dapat mengesan barah, jangkitan, atau sekumpulan udara di ruang sekitar paru-paru. pneumotoraks ). Pemeriksaan ini juga dapat menunjukkan keadaan paru-paru yang kronik, seperti emfisema atau radang paru-paru Sistik Fibrosis , serta komplikasi yang berkaitan dengan keadaan ini.

2. Masalah paru-paru yang berkaitan dengan jantung

X-ray dada boleh menunjukkan perubahan atau masalah pada paru-paru anda yang berasal dari jantung. Contohnya, cecair di paru-paru ( edema paru ) yang merupakan akibat daripada kegagalan jantung kongestif.

Baca juga: 7 Penyakit Ini Menyebabkan Sakit Dada

3. Ukuran dan Bentuk Jantung

Perubahan ukuran dan bentuk jantung boleh menjadi tanda kegagalan jantung, masalah injap jantung, atau cairan di sekitar jantung. efusi perikardial ).

4. Kapal Darah

Kerana saluran besar terletak dekat dengan jantung anda, seperti aorta, arteri paru-paru dan urat, sinar-X dada dapat mengesan masalah, seperti aneurisma aorta atau masalah saluran darah lain, dan penyakit jantung kongenital dapat dilihat.

5. Deposit Kalsium

X-ray dada juga boleh dilakukan untuk melihat kehadiran kalsium di jantung atau saluran darah. Sebabnya, kalsium di jantung boleh menjadi tanda kerosakan pada rongga jantung, arteri koronari, otot jantung, atau beg pelindung yang mengelilingi jantung. Deposit kalsium di paru-paru yang biasanya berasal dari jangkitan lama yang belum sembuh.

6. Tulang Patah

Patah tulang rusuk atau tulang belakang dapat dilihat pada sinar-X dada.

7. Prosedur Selepas Pembedahan

Pesakit yang baru menjalani pembedahan di dada, seperti jantung, paru-paru, atau kerongkongan, juga perlu menjalani X-ray dada. Pemeriksaan ini diperlukan untuk memantau proses penyembuhan. Melalui sinar-X dada, doktor dapat memeriksa kebocoran udara dan kawasan penumpukan cecair atau udara di dalam tiub yang diletakkan di dada semasa pembedahan.

Baca juga: Ketahui Prosedur Pembedahan Semasa Pembedahan

Prosedur sinar-X dada hanya memerlukan masa yang singkat dan mudah dilakukan, jadi pemeriksaan ini sangat berguna untuk mendiagnosis penyakit dan rawatan kecemasan. X-ray dada juga tidak memerlukan penyediaan khas. Walau bagaimanapun, bagi wanita, lebih baik memberitahu doktor atau ahli radiologi anda jika ada kemungkinan anda hamil. Sebab, biasanya ada beberapa ujian pencitraan yang tidak dilakukan selama kehamilan sehingga janin tidak terkena radiasi. Apabila sinar-X dilakukan, doktor atau ahli radiologi akan meminimumkan pendedahan radiasi kepada bayi.

Anda juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts