Perbezaan Antara Sakit Dada akibat GERD dan Serangan Jantung

Jakarta - Panik ketika anda mengalami sakit dada dan menganggapnya sakit jantung? Sebenarnya, tidak semua sakit dada menunjukkan penyakit atau serangan jantung. Gejala ini juga boleh menjadi tanda keadaan lain, seperti GERD. penyakit refluks gastroesophageal ), atau dikenali sebagai penyakit refluks asid. Ini kerana GERD boleh menyebabkan asid perut naik ke kerongkongan, dan menyebabkan rasa sakit dan terbakar di dada. Keadaan ini juga dikenali sebagai pedih ulu hati .

Lihat, faktor risiko anda ada di sini.

Jadi, bagaimana anda mengetahui perbezaan antara sakit dada akibat GERD dan serangan jantung?

Baca juga: 7 Kemungkinan Penyebab Sakit Dada Kiri

Ini adalah perbezaan antara sakit dada kerana GERD dan serangan jantung

Sakit dada akibat GERD mirip dengan serangan jantung, kerana kedua-duanya menyebabkan sensasi terbakar dan tekanan di dada. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang menjadikan kedua-duanya berbeza.

Dalam kes GERD, sakit dada berlaku kerana asid perut naik ke esofagus. Walaupun terdapat sakit di dada, keadaan ini tidak mempengaruhi jantung.

Ini kerana esofagus dan jantung berdekatan, menyebabkan rasa sakit pada esofagus kerana asid perut, membuat orang sering salah menganggapnya sebagai sakit dada akibat serangan jantung.

Salah satu ciri sakit dada akibat GERD disertai oleh sensasi rasa pahit pada lidah dan perut yang kembung atau kembung. Walaupun sakit dada kerana serangan jantung, ciri-ciri ini tidak berlaku. Sakit dada akibat serangan jantung mempunyai sensasi kesakitan yang berbeza.

Gejala sakit dada akibat serangan jantung biasanya membuat penghidap merasakan dadanya ditekan, diperah, dan sangat tidak selesa. Selain itu, sakit dada juga sering disertai dengan gejala lain, seperti mual, sesak nafas, berpeluh sejuk, pening kepala, dan keletihan.

Perlu juga difahami bahawa tidak semua orang yang mengalami serangan jantung akan mengalami sakit dada. Memetik dari halaman Klinik Cleveland Sakit dada akibat serangan jantung lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Pada wanita, gejala serangan jantung yang paling biasa adalah sakit di lengan, leher, dan rahang.

Baca juga: Serangan Dingin dan Jantung, Inilah Perbezaannya

Untuk lebih memahami perbezaan antara sakit dada akibat GERD dan serangan jantung, berikut adalah titik perbezaan yang perlu diperhatikan:

  • Sakit dada akibat GERD biasanya bertambah teruk setelah makan, membongkok, berbaring, atau menukar posisi yang boleh menyebabkan asid perut naik. Walaupun sakit dada kerana serangan jantung tidak berlaku.
  • Sakit dada akibat GERD dapat diatasi dengan mengambil ubat yang dapat mengurangkan asam lambung, sementara sakit dada akibat serangan jantung tidak dapat diatasi ketika mengambil ubat penghilang asam lambung.
  • Sakit dada akibat GERD mungkin disertai dengan gejala kembung perut, sementara sakit dada akibat serangan jantung tidak disertai dengan gejala ini.

Itulah sedikit penjelasan mengenai perbezaan antara sakit dada akibat GERD dan serangan jantung. Ini dapat dilihat bahawa ciri-ciri sakit dada disebabkan oleh kedua-duanya jelas berbeza, ya. Walaupun begitu, sakit dada kerana GERD atau serangan jantung tidak boleh dipandang rendah.

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami simptom sakit dada, sama ada disebabkan oleh GERD atau serangan jantung, berjumpa doktor dengan segera. Gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya keadaan dapat dirawat dengan segera.

Baca juga: 6 Gejala Serangan Jantung yang Berlaku Pada Wanita

GERD yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lebih serius, seperti keradangan jangka panjang esofagus (esofagitis), penyempitan esofagus, dan juga keabnormalan sel esofagus yang boleh menyebabkan barah.

Sementara itu, serangan jantung adalah keadaan kecemasan perubatan yang memerlukan pertolongan segera. Oleh itu, jika anda mengalami sakit dada atau gejala lain, segera dapatkan bantuan perubatan, agar tidak mengancam nyawa penghidapnya.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diperoleh pada 2021. Adakah Sakit di Pedih Dada Anda atau Serangan Jantung?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pedih ulu hati atau Serangan Jantung: Bila Perlu Bimbang.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Heartburn atau Heart Attack?

Recent Posts