Ketahui Perbezaan antara Bronkitis Akut dan Kronik

, Jakarta - Bronkitis adalah keadaan ketika saluran yang membawa udara ke paru-paru atau saluran bronkial yang disebut menjadi radang. Bronkitis terbahagi kepada dua jenis, iaitu bronkitis akut dan kronik. Ayuh, ketahui perbezaan antara dua jenis bronkitis di bawah.

1. Bronkitis Akut

Selalunya berkembang dari jangkitan pernafasan yang sejuk atau lain-lain, bronkitis akut adalah jenis bronkitis yang paling biasa. Bronkitis akut, juga dikenali sebagai "selesema dada," biasanya menjadi lebih baik dalam seminggu hingga 10 hari tanpa kesan jangka panjang, walaupun batuk dapat berlangsung selama berminggu-minggu.

2. Bronkitis Kronik

Walaupun bronkitis kronik adalah keadaan yang lebih serius. Ini adalah keadaan apabila terdapat kerengsaan atau keradangan membran bronkus berulang, yang sering disebabkan oleh merokok. Sekiranya anda mengalami serangan bronkitis berulang, ada kemungkinan anda mengalami bronkitis kronik, jadi anda perlu mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Bronkitis kronik adalah salah satu keadaan yang termasuk dalam penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Baca juga: Inilah perbezaan antara bronkitis dan radang paru-paru yang perlu diketahui oleh ibu bapa

Perbezaan Antara Gejala Bronkitis Akut dan Kronik

Kedua-dua bronkitis akut dan kronik menyebabkan gejala pernafasan yang merangkumi:

 • Sakit dada, perasaan ketika dada terasa penuh atau tersumbat.

 • Batuk lendir yang jelas, putih, kuning, atau hijau.

 • Susah bernafas.

 • Suara berdesing atau bersiul ketika bernafas.

Walau bagaimanapun, gejala bronkitis akut juga boleh merangkumi:

 • Badan terasa sakit dan sejuk, seperti demam.

 • Demam ringan.

 • Hidung berair, hidung tersumbat.

 • Sakit tekak.

Gejala bronkitis akut yang lain biasanya membaik dalam masa sekitar seminggu, tetapi batuk mungkin berterusan selama beberapa minggu. Bronkitis kronik sering ditakrifkan sebagai batuk produktif yang dapat bertahan sekurang-kurangnya 3 bulan, dengan serangan berulang berlaku sekurang-kurangnya dua tahun berturut-turut.

Perbezaan Antara Bronkitis Akut dan Kronik

Bronkitis akut biasanya disebabkan oleh virus. Jenis virus yang paling sering menyebabkan bronkitis akut adalah jenis virus yang sama yang menyebabkan selesema dan selesema (influenza).

Manakala penyebab bronkitis kronik yang paling biasa adalah merokok. Pencemaran udara, habuk, atau gas beracun di persekitaran atau tempat kerja juga boleh mempengaruhi berlakunya penyakit ini.

Pada kedua-dua jenis bronkitis, apabila badan anda melawan kuman, tiub bronkus anda membengkak dan menghasilkan lebih banyak lendir. Ini bermakna anda mempunyai bukaan yang lebih kecil untuk udara beredar, yang menyukarkan anda untuk bernafas.

Baca juga: 4 Langkah Mencegah Penularan Bronkitis

Perbezaan antara Rawatan Bronkitis Akut dan Kronik

Dalam kebanyakan kes, bronkitis akut hilang sendiri dalam beberapa minggu. Sekiranya bronkitis akut disebabkan oleh bakteria (yang sangat jarang berlaku), doktor anda mungkin menetapkan antibiotik untuk merawatnya. Sekiranya anda menghidap asma atau alahan, atau mengi, doktor mungkin memberi anda: penyedut yang dapat membantu membuka saluran udara, memudahkan anda bernafas.

Manakala rawatan bronkitis kronik bertujuan untuk melegakan simptom. Terdapat pelbagai pilihan rawatan untuk bronkitis kronik, termasuk:

 • Memberi ubat, seperti antibiotik, anti-radang, dan bronkodilator untuk membuka saluran udara penderita.

 • Gunakan pembersih lendir untuk membantu anda mengeluarkan lendir dengan lebih mudah.

 • Terapi oksigen, supaya anda dapat bernafas dengan lebih baik.

 • Pemulihan pulmonari, yang merupakan program senaman yang dapat membantu anda bernafas dengan lebih mudah dan lebih banyak bersenam.

Baca juga: Hati-hati, Bronkitis Boleh Menyebabkan 4 Komplikasi Ini

Nah, itulah perbezaan antara bronkitis akut dan kronik yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan gejala bronkitis yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Untuk melakukan pemeriksaan kesihatan, anda juga boleh membuat temu janji secara langsung di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.

Recent Posts