Hives sering berulang, bagaimana mengatasinya?

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami lebam merah secara tiba-tiba? Anda mungkin mengalami gatal-gatal atau juga dikenali sebagai urtikaria. Hives itu sendiri adalah ruam merah yang berlaku pada kulit kerana terdedah kepada pencetus. Namun, bukan hanya reaksi alahan yang mencetuskan gatal-gatal. Bermula dari keadaan tekanan, kesan sampingan ubat-ubatan, gigitan serangga, hingga jangkitan yang berisiko menyebabkan gatal-gatal pada kulit.

Baca juga: Adakah benar bahawa gatal-gatal boleh berjangkit? Inilah Fakta

Selain lebam, kulit gatal juga merupakan tanda lain dari gatal-gatal. Namun, adakah benar bahawa gatal-gatal menjadi penyakit berulang? Kemudian, adakah keadaan ini dapat diatasi? Sebenarnya, terdapat banyak cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk merawat gatal-gatal yang sering berulang. Untuk itu, tidak ada salahnya mendengar beberapa ulasan di bawah!

Kenali Punca Gatal-gatal

Hives juga dikenali sebagai urtikaria atau gatal-gatal . Gejala utama keadaan ini adalah kemunculan lebam merah pada kulit. Selain ukuran yang berbeza, kadang-kadang lebam yang muncul disertai dengan gatal-gatal. Keadaan ini akan muncul pada bahagian badan yang terdedah kepada pencetus, seperti tangan dan kaki.

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Gatal-gatal berlaku kerana reaksi badan terhadap faktor pencetus alergi. Keadaan ini menjadikan badan dilepaskan histamin pada permukaan kulit, menyebabkan keradangan dan penumpukan cecair.

Hives mempunyai dua jenis, iaitu gatal-gatal akut dan kronik. Gatal-gatal akut adalah jenis yang boleh berlaku secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, kebanyakan gatal-gatal akut akan hilang dengan sendirinya. Tidak seperti gatal-gatal akut, gatal-gatal kronik memerlukan rawatan perubatan untuk merawat gejala.

Baca juga: Muka bengkak kerana gatal-gatal, inilah rawatannya

Lalu, apa yang menyebabkannya? Hives sendiri disebabkan oleh penggunaan dadah, alergi makanan, pendedahan kepada debunga tumbuhan, pendedahan kepada parasit, perubahan cuaca, gigitan serangga, dan pendedahan kepada bahan kimia. Pada gatal-gatal akut, gejala yang muncul biasanya berbentuk lebam disertai dengan gatal-gatal. Secara amnya, gejala akan hilang dengan sendirinya apabila orang dengan gatal-gatal akut mengelakkan faktor pencetus gatal-gatal.

Sementara itu, gatal-gatal kronik akan mengalami simptom yang serupa dengan gatal-gatal akut, tetapi disertai oleh beberapa keadaan lain, seperti bengkak bibir, kelopak mata, tekak, dan sesak nafas. Segera kunjungi hospital terdekat apabila anda mengalami gejala ini!

Mengendalikan Gatal-gatal yang Selalunya Berulang

Untuk mengelakkan keadaan ini berulang, sudah tentu anda perlu mengelakkan pelbagai pencetus yang boleh meningkatkan risiko gatal-gatal. Kemudian, bagaimana jika gatal-gatal berlaku berulang kali atau sering berulang? Untuk gatal-gatal akut, anda boleh melakukan beberapa rawatan sederhana di rumah, seperti mandi dengan air suam dan kompres sejuk di kawasan yang bengkak.

Lancarkan American College of Allergy, Asthma, and Immunology , menggunakan pakaian yang longgar dapat dilakukan sehingga gatal yang dirasakan akan mereda. Selain itu, jangan lupa untuk memastikan suhu bilik tetap selesa sehingga gatal-gatal yang anda rasa pulih. Sebagai tambahan kepada rawatan ini, gatal-gatal kronik perlu dirawat dengan beberapa jenis penggunaan ubat. Orang yang menghidap gatal-gatal kronik perlu mendapatkan antibiotik.

Baca juga: Kunyit Berkesan Untuk Menghilangkan Gatal-Gatal, Apa Kata Doktor?

Itulah beberapa rawatan yang perlu dilakukan untuk mengatasi gatal-gatal yang sering berulang. Gatal-gatal kronik kadang-kadang menyebabkan keadaan tidak selesa, memberi tekanan kepada penghidap. Untuk itu, gunakan dan tanyakan terus kepada doktor agar keadaan ini dapat ditangani dengan baik. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Diakses pada tahun 2020. Hives (Urtikaria).
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Gatal-gatal Kronik.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa Itu Hives (Urtikaria).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gatal-gatal dan Kulit Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found