Adakah Hydroquinone Selamat dalam Kosmetik?

, Jakarta - Semasa memilih kosmetik atau produk penjagaan kulit, sangat penting untuk selalu memperhatikan ramuannya. Salah satu bahan yang perlu diperhatikan adalah hidrokuinon ( hidrokuinon ). Secara amnya, ramuan ini sering dijumpai dalam krim muka dan digunakan untuk mencerahkan kulit. Hydroquinone juga dapat digunakan untuk menyamarkan bintik-bintik gelap pada kulit.

Penggunaan krim yang mengandungi hidrokuinon bertujuan untuk merawat bintik-bintik gelap akibat pengumpulan melanin. Keadaan ini dikenali sebagai hiperpigmentasi. Hydroquinone dapat digunakan untuk mengobati beberapa keadaan hiperpigmentasi, termasuk melasma, bintik gelap, dan chloasma. Oleh itu, adakah kandungan hidrokuinon dalam kosmetik atau produk penjagaan kecantikan selamat untuk kulit?

Baca juga: Pigmentasi Mempengaruhi Warna Kulit Wanita

Had Selamat untuk Penggunaan Hydroquinone

Hydroquinone digunakan untuk merawat bintik-bintik gelap, menyamarkan bintik-bintik gelap, dan mencerahkan kulit. Sebenarnya, kandungan yang biasa terdapat dalam krim muka ini cukup selamat digunakan. Dengan catatan, digunakan di bawah pengawasan ahli dermatologi dan tidak melebihi dos selamat. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan risiko kesan sampingan berbahaya daripada menggunakan krim dengan hidrokuinon.

Hydroquinone dalam krim kecantikan berfungsi dengan menghalang pembentukan melanin. Ini dapat membantu mengurangkan risiko penumpukan melanin, yang boleh menyebabkan kulit lebih gelap. Selain itu, kandungan hidrokuinon dapat menjadikan kulit lebih cerah dan mempunyai warna yang sama dengan kulit di sekitarnya. Penggunaan krim ini mesti disertakan dengan preskripsi dan di bawah pengawasan pakar dermatologi.

Baca juga: 5 Penjagaan Kulit yang Betul untuk Mengatasi Titik Gelap

Walaupun cenderung selamat digunakan, hidrokuinon mungkin dapat mencetuskan beberapa kesan sampingan pada kulit. Penggunaan hidrokuinon dapat menjadikan kulit lebih sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari. Terdapat juga kesan sampingan lain yang boleh muncul, termasuk membakar, merah, kulit kering, sensasi seperti menyengat, melepuh, menghitam, dan retak. Walau bagaimanapun, penggunaan yang betul dan dos yang tepat dapat membantu mengurangkan risiko ini.

Had selamat aka dos hidrokuinon dalam krim kecantikan tidak lebih daripada 2 peratus. Di Indonesia, penggunaan hidrokuinon dalam produk kecantikan dan kecantikan telah dilarang. Ini dinyatakan dalam Peraturan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (Badan POM) nombor HK.00.05.42.1018 bertarikh 25 Februari 2008. Dalam surat pekeliling itu, BPOM menyatakan bahawa kosmetik yang mengandungi hidrokuinon mesti dikeluarkan dari edaran.

Terdapat kajian yang mendapati kandungan hidrokuinon boleh merosakkan kesihatan tubuh. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikannya. Walaupun begitu, hidrokuinon tidak boleh digunakan secara sembarangan, kerana boleh mencetuskan kesan sampingan dan reaksi alergi. Reaksi alergi yang muncul termasuk gatal, bengkak, atau lecet pada kulit yang diuji, jadi berhenti menggunakan krim. Penggunaan krim hidrokuinon juga boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk seperti sakit kepala, ruam, gatal-gatal, bengkak muka dan tekak, dan kesukaran bernafas. Elakkan menggunakan krim pada kulit di sekitar mata, juga di bahagian dalam hidung, mulut, atau pada kulit yang sakit, kering, atau jengkel.

Baca juga: Ketagihan Krim Doktor, Inilah Cara Menghentikannya

Ketahui lebih lanjut mengenai dos hidrokuinon yang selamat dengan meminta doktor anda di aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Suarapanggil dan Berbual . Anda juga boleh menyampaikan simptom atau masalah kulit yang anda alami dan mendapatkan cadangan rawatan dari pakar dermatologi yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apakah hidrokuinon?
Kosmetik Selamat. Diakses pada tahun 2021. Hydroquinone.
Byrdie. Diakses pada tahun 2021. Adakah Hydroquinone Selamat? Berat Pakar Bedah Kosmetik Di.
BPOM. Diakses pada tahun 2021. Pekeliling mengenai Produk Kosmetik yang Mengandungi Hydroquinone.

Recent Posts