Tahap Pembukaan dalam Tenaga Kerja yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Ketika kehamilan telah memasuki bulan ke-9, ini berarti waktu untuk bersalin akan semakin dekat. Ramai orang mengatakan bahawa saat itu adalah saat yang penuh dengan perjuangan dan sangat penting agar bayi dapat dilahirkan secara normal. Oleh itu, persiapan yang berkaitan dengan ini mesti dirancang dengan betul.

Salah satu pengetahuan yang harus diketahui oleh ibu sebelum bersalin adalah peringkat awal bersalin. Dengan mengetahui tahap pembukaan yang berlaku, ibu dapat menentukan masa yang tepat untuk pergi ke hospital untuk bersalin dengan selamat. Berikut adalah beberapa peringkat pembukaan yang mesti diketahui!

Baca juga: Ketahui 3 Tahap dalam Buruh Normal

Tahap Pembukaan di Buruh

Bersalin adalah proses semula jadi pada wanita hamil untuk membuang janin dari badan atau melahirkan. Tenaga kerja secara amnya berlaku dalam 12 hingga 14 jam untuk kelahiran pertama. Secara amnya, tenaga kerja yang berlaku untuk kali kedua akan menjadi lebih pendek daripada yang pertama.

Persalinan yang berlaku terbahagi kepada beberapa peringkat pembukaan dan sangat penting untuk diketahui oleh ibu hamil. Ini dapat menunjukkan sejauh mana bayi berusaha keluar dari badan dan membandingkannya dengan peredaran masa. Sekiranya bersalin terlalu lama juga boleh membahayakan janin. Berikut adalah beberapa peringkat awal kelahiran anak yang harus diketahui oleh ibu hamil:

1. Pembukaan Satu

Tahap awal dilatasi persalinan berlaku apabila serviks dibuka 1 sentimeter. Ini boleh berlaku selama beberapa hari tanpa pengecutan. Namun, sebilangan wanita boleh mengalami kontraksi selama 2-6 jam. Ini boleh membuat wanita hamil mengalami rasa mual dan sakit di bahagian belakang atau pinggang. Kadang kala, lendir bercampur darah juga dapat dijumpai keluar dari faraj.

2. Pembukaan Dua

Pembukaan dua tenaga kerja bermaksud serviks telah dibuka 2 sentimeter. Masih di peringkat awal persalinan yang boleh berlaku dalam beberapa jam. Wanita hamil yang mengalami saat ini akan merasakan kontraksi yang lebih kerap disertai dengan pedih ulu hati dan kekejangan. Cubalah berjalan ringan di sekitar rumah agar kontraksi yang timbul tidak terlalu ketara.

3. Pembukaan Tiga

Pembukaan buruh ketiga menjelaskan jika serviks telah dibuka sebanyak 3 sentimeter. Pengecutan semakin sengit dengan hanya tinggal setengah jam. Janin telah mula berusaha secara aktif untuk mencapai serviks sehingga kelahirannya dapat berjalan lancar. Apabila ini berlaku, adalah idea yang baik untuk terus ke tempat bersalin.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda melahirkan pada usia 38 minggu

4. Membuka Empat

Semasa pembukaan buruh ini, wanita hamil akan merasa jika serviks semakin terbuka, iaitu sekitar 4 sentimeter. Detik ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami pecahnya selaput dan kedudukan janin semakin hampir dengan saluran kelahiran menuju ke serviks.

5. Membuka Lima

Pembukaan tenaga kerja ini boleh menyebabkan jangka masa kontraksi lebih lama daripada sebelumnya. Anda dapat merasakannya berlaku kira-kira 1–5 minit setiap kali ia berlaku. Apabila ini berlaku, kepala janin bersiap untuk bersalin.

6. Pembukaan Enam

Pada peringkat ini, pengecutan akan terasa lebih kuat dengan jangka masa yang sangat dekat. Pakar perubatan yang menghadiri kelahiran mungkin sudah dapat merasakan kepala janin ketika dia memasukkan tangannya dari rahim.

7. Pembukaan Tujuh

Apabila keadaan ini, serviks semakin luas sehingga mencapai 7 sentimeter. Janin juga terus berusaha menuju ke saluran kelahiran. Wanita hamil disarankan mengatur pernafasan agar lebih santai dan menjaga tenaga sehingga pakar kesihatan memberitahu mereka untuk mendorong janin keluar.

Baca juga: Ini adalah 20 syarat kelahiran yang perlu diketahui oleh ibu

8. Pembukaan Lapan

Pelebaran serviks telah mencapai 8 sentimeter dan kontraksi menjadi semakin sukar ditanggung. Ibu juga boleh merasa letih kerana mereka telah menghabiskan banyak tenaga ketika pengecutan berterusan. Sokongan dari suami dan keluarga sangat penting agar si ibu tetap kuat untuk bersalin secara normal.

9. Pembukaan Sembilan

Serviks terbuka lebar, tetapi belum masanya ibu mendorong. Cuba jangan menolak walaupun anda merasakan desakan kuat dari badan anda untuk melakukannya. Siapkan semua tenaga apabila pembukaan seterusnya berlaku.

10. Pembukaan Sepuluh

Momen ini menunjukkan bahawa pembukaan persalinan selesai dengan pembukaan serviks sebanyak 10 sentimeter. Apabila anda telah memasuki fasa ini, ibu mesti berusaha keras untuk membantu janin untuk berusaha keluar dari badan ibu. Terus lakukan ini sehingga bayi dilahirkan dengan sempurna.

Itulah beberapa bukaan yang berlaku semasa melahirkan anak. Setiap wanita hamil harus mengetahui tahap-tahap ini agar tidak terlalu risau ketika waktu kelahiran telah tiba. Pengetahuan asas ini juga dapat menekan rasa panik yang mungkin timbul ketika tiba masanya untuk melahirkan sehingga semua hasilnya seperti yang diharapkan.

Ibu juga boleh meminta pakar obstetrik dari berkaitan dengan tahap pembukaan buruh. Cuba gunakan ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video, untuk mendapatkan interaksi yang mudah dengan pakar perubatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Oleh itu, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Tahap Tenaga Kerja.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Tahap tenaga kerja.

Recent Posts