Tangan Bengkak Selepas Infusi, Apa yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Ketika anda dirawat di hospital, umumnya perawatan akan diberikan melalui IV atau infusi intravena . Sama seperti rawatan lain, sebenarnya disuntik boleh meningkatkan risiko pelbagai kesan sampingan pada kesihatan, salah satunya adalah pembengkakan di kawasan atau tangan yang disuntik.

Baca juga : Infusi Besi di Tangan, Inilah Kelebihannya

Proses infusi dilakukan dengan memasukkan kateter infusi yang dimasukkan ke dalam vena. Kateter ini akan berfungsi sebagai lokasi pemberian ubat dengan dosis yang sesuai, sehingga pasukan perubatan tidak perlu berulang kali menyuntik rawatan yang akan diberikan.

Namun, mengapa infusi ini sering membuat tangan mengalami bengkak? Lihat ulasan penuh dalam artikel ini!

Sebab-sebab Pembengkakan Tangan selepas Infusi

Proses infusi diberikan untuk mempercepat proses pentadbiran ubat, terutama bagi orang yang mengalami keadaan kecemasan. Contohnya, apabila seseorang mengalami muntah, serangan jantung, strok, hingga keracunan.

Bagi pengidap penyakit ini, pengambilan pil dianggap memakan masa yang lama sehingga ubat akhirnya bertindak balas. Sementara itu, dengan proses infus, ubat akan masuk terus ke aliran darah dan memproses rawatan yang diperlukan dengan lebih cepat. Dengan kata lain, ubat tersebut akan lebih berkesan sekiranya diberikan melalui proses infusi.

Lalu, mengapa tangan atau bahagian badan yang lain sering membengkak ketika disuntik? Untuk melekatkan infusi, biasanya jarum akan dimasukkan ke dalam urat di tangan, siku, atau belakang tangan. Setelah jarum di tempat, kateter akan ditolak melalui jarum. Kemudian, jarum dikeluarkan dan kateter tetap di urat.

Walau bagaimanapun, meletakkan kateter di saluran darah tidak semudah itu. Dalam beberapa keadaan, pasukan perubatan mesti melakukan penyisipan jarum berulang kali untuk mendapatkan saluran darah yang betul. Sekiranya ini berlaku, tentu saja saluran darah dapat mengalami pembengkakan disertai dengan pembengkakan pada tempat infusi.

Baca juga : Ini adalah faedah Paracetamol Infusion

Bukan hanya itu, proses infus juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti jangkitan. Jangkitan boleh berlaku di tempat suntikan. Anda harus mengetahui gejala jangkitan di kawasan suntikan infus dalam bentuk pembengkakan tangan, sakit, dan kemerahan yang disuntik. Gejala yang lebih teruk boleh bermula dari demam hingga menggigil.

Bengkak di kawasan infus juga boleh disebabkan oleh sebab lain. Seperti kerosakan saluran darah. Urat boleh rosak semasa penggunaan infus.

Apabila ini berlaku, ubat boleh bocor ke tisu yang paling dekat dengan saluran darah. Keadaan ini boleh mencetuskan kerosakan pada rangkaian. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami bengkak disertai dengan rasa sakit dan kehangatan di tempat suntikan infus.

Tetapi jangan risau, biasanya pasukan perubatan akan mengambil langkah berjaga-jaga yang tepat agar keadaan ini tidak berlaku. Proses infusi mesti dilakukan dengan berhati-hati dan steril agar keadaan ini dapat dielakkan.

Kesan Lain Menggunakan Infusi

Selain bengkak di tangan yang menerima suntikan intravena, terdapat beberapa kesan sampingan lain yang dapat dialami dengan menggunakan infus, seperti:

1. Embolisme udara

Embolisme udara juga boleh berlaku dari picagari kosong atau beg IV. Sekiranya beg IV mengering, kemungkinan gelembung udara memasuki urat.

2. Gumpalan Darah

Selain embolisme udara, rawatan melalui IV juga dapat menyebabkan pembekuan darah. Gumpalan darah yang tidak dirawat dapat menyekat saluran darah dan menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Baca juga : Paracetamol Infusion, Bagaimana Ia Berbeza dari Biasa?

Walau bagaimanapun, secara amnya, kesan sampingan akibat infusi sangat jarang berlaku. Untuk itu, jangan lupa untuk selalu memberitahu keadaan kesihatan anda kepada doktor, misalnya sejarah alahan, sebelum memasang infus.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penjagaan yang betul ketika tangan disuntik? Anda boleh menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor yang terbaik agar anda mendapat rawatan yang betul. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pentadbiran Ubat Intravena: Apa yang Perlu Diketahui.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Cecair Intravena.

Recent Posts