Kepentingan Peranan Ibu Bapa dalam Pendidikan Anak-anak

, Jakarta - Tidak hanya memastikan pertumbuhan dan perkembangan anak yang optimum, ibu bapa juga mempunyai peranan penting dalam pendidikan anak-anak. Sebelum memasuki sekolah formal, ibu bapa berperanan dalam pengajaran bahasa, komunikasi, dan pengiraan sederhana. Kemudian, apabila anak itu memasuki usia sekolah rendah, peranan ibu bapa sudah tentu lebih besar lagi.

Memetik halaman Perkongsian Global untuk Pendidikan , peranan dan penglibatan ibu bapa adalah kunci kejayaan pendidikan anak-anak. Apabila ibu bapa terlibat, anak-anak dapat lebih memperhatikan kerja sekolah mereka, dan mencapai hasil pembelajaran yang lebih baik. Dalam jangka masa panjang, ini pasti dapat memberi manfaat kepada kehidupan anak-anak pada masa akan datang.

Baca juga: Jangan cuai, ketahui petua ini untuk memilih sekolah untuk kanak-kanak

Apa Peranan Ibu Bapa dalam Pendidikan Anak-Anak?

Peranan ibu bapa dalam pendidikan anak-anak sebenarnya akan berkembang seiring bertambahnya usia anak-anak. Sebagai contoh, apabila kanak-kanak memasuki tahap pendidikan yang lebih tinggi, kanak-kanak biasanya lebih baik belajar secara bebas tanpa ditemani, seperti di sekolah rendah. Namun, sikap ibu bapa terhadap pendidikan dapat memberi inspirasi dan memperkasa anak-anak ketika mereka meneruskan pendidikan.

Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk terlibat secara aktif dalam pendidikan anak-anak mereka. Namun, itu tidak bermaksud memonopoli dan menguruskan semua perkara tanpa mempertimbangkan pendapat anak, ya. Peranan ibu bapa dalam pendidikan anak-anak adalah bagaimana ibu bapa menyokong dan memastikan anak-anak mereka menerima dan menjalani pendidikan yang berkualiti.

Ibu bapa perlu menyedarkan anak bahawa pembelajaran itu penting, menyeronokkan, dan mesti dilakukan. Pada usia prasekolah kanak-kanak lebih bergantung pada ibu bapa mereka, jadi mereka akan mendengar dan menerima arahan ibu bapa mereka dalam semua yang mereka lakukan. Jadi, ibu bapa perlu mengarahkan anak-anak mereka kepada perkara-perkara baik. Ini termasuk menanamkan kepentingan melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Baca juga: Ini adalah muslihat yang perlu dilakukan agar anak-anak tidak takut pergi ke sekolah

Oleh itu, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menyokong pendidikan anak-anak mereka?

1. Memastikan Kanak-kanak Sihat dan Sedia Menerima Pelajaran

Untuk dapat menerima banyak bahan yang diajar di sekolah, keadaan badan anak mestilah sangat baik. Siapa yang boleh mengesahkannya? Sudah tentu, ibu bapa. Pastikan anak anda cukup tidur pada waktu malam, makan makanan berkhasiat, termasuk menyediakan makanan dan minuman secukupnya untuk sekolah.

Sekiranya kesihatan anak optimum, pembelajaran yang dia lalui di sekolah tentu akan lebih lancar. Sekiranya anak anda kelihatan tidak sihat, jangan abaikan. Pantas muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui berbual , sebagai pertolongan cemas.

2. Menjalin Komunikasi dengan Kanak-kanak

Ibu bapa pastinya tidak dapat mengetahui apa yang berlaku kepada anak-anak mereka di sekolah. Jadi, ketika dia pulang, jangan lupa untuk bercakap dengannya secara santai. Tanyakan apa yang berlaku di sekolah, jika ada yang buruk berlaku, atau jika ada yang menggembirakan.

Menjalin komunikasi yang baik dengan anak-anak, sehingga mereka terbiasa memberitahu apa sahaja dan merasa selesa bergantung kepada ibu bapa mereka.

Baca juga: 5 Cara Mendapatkan Anak-anak Suka Mengira dan Matematik

3. Sentiasa berhubung dengan guru

Selain mendengarkan dari sisi anak, cuba lakukan hubungan biasa dengan guru, untuk menanyakan perkembangan anak di sekolah. Adakah terdapat masalah yang mungkin tidak anda ketahui, atau apakah kemampuan anak untuk menyerap bahan yang disampaikan oleh guru.

Sekiranya ibu bapa menjalin komunikasi yang baik dengan guru, ini juga berguna untuk mengetahui perubahan atau peristiwa dalam jadual sekolah. Kerana, kadang-kadang anak-anak lupa memberitahu jadual peperiksaan, perjumpaan ibu bapa, atau peristiwa penting lain.

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menyokong pendidikan anak-anak mereka di sekolah. Yang paling penting, jangan terlalu menakutkan pencapaian akademik mereka. Kerana setiap anak mempunyai minat dan bakat yang berbeza. Cari minat dan bakat anak-anak, bukan memaksa keinginan ibu bapa terhadap anak-anak.

Rujukan:
Media Keluarga Kiwi. Diakses pada tahun 2020. Peranan ibu bapa dalam pendidikan.
Perkongsian Global untuk Pendidikan. Diakses pada tahun 2020. Penglibatan ibu bapa dalam pendidikan anak-anak mereka: Kunci kejayaan.

Recent Posts