5 Fungsi Usus Kecil dalam Pencernaan Makanan Manusia

, Jakarta - Sejak Anda bersekolah, khususnya dalam bidang biologi, anda pasti tahu bahawa makanan yang anda makan mesti dicerna terlebih dahulu ke dalam zat yang cukup kecil sehingga dapat diserap oleh tubuh dengan betul. Fungsi penting ini dimainkan oleh usus kecil. Walaupun ia juga sering disebut sebagai usus kecil, usus kecil adalah bahagian terpanjang dari saluran pencernaan manusia.

Usus kecil berfungsi dengan organ-organ lain dari sistem pencernaan untuk mencerna makanan lebih jauh setelah meninggalkan perut dan menyerap nutrien. Seluruh sistem pencernaan kemudian bekerjasama untuk menukar makanan yang anda makan menjadi tenaga. Ketahui lebih lanjut mengenai fungsi usus kecil di sini.

Baca juga: Berhati-hati dengan 4 jenis radang usus ini

Mengenal Usus Kecil

Sebelum memahami fungsi usus kecil, lebih baik mengetahui terlebih dahulu anatomi usus kecil. Usus ini berbentuk seperti tiub berliku panjang yang terletak di antara perut dan usus besar. Pada orang dewasa, usus kecil hampir 6 meter. Sebab usus ini disebut usus kecil adalah kerana diameternya lebih kecil daripada usus besar (usus besar), iaitu sekitar 2.5 sentimeter.

Usus kecil terdiri daripada tiga bahagian, iaitu:

Usus Dua Belas Jari (Duodenum)

Ia adalah bahagian terpendek dari usus kecil yang panjangnya hanya 25-38 sentimeter. Duodenum berfungsi untuk mengambil makanan separa pencernaan dari perut melalui pilorus (injap yang membuka dan menutup yang membolehkan makanan mengalir dari perut ke usus kecil) dan meneruskan proses pencernaan. Duodenum menggunakan hempedu dari pundi hempedu, hati, dan pankreas untuk membantu mencerna makanan.

Usus Kosong (Jejunum)

Jejunum adalah bahagian tengah usus kecil yang terletak di antara duodenum dan ileum. Di jejunum, makanan diproses secara kimia dengan bantuan enzim yang dihasilkan oleh usus kecil, dan kemudian diangkut dengan cepat, oleh kontraksi otot seperti gelombang ke ileum.

Ileum

Bahagian terakhir ini adalah bahagian terpanjang usus kecil. Ileum adalah tempat sebahagian besar nutrien dari makanan diserap sebelum ditolak ke usus besar.

Baca juga: Ini adalah 2 fungsi utama pankreas dalam badan

Fungsi Usus Kecil

Setelah memahami bahagiannya, berikut adalah beberapa fungsi usus kecil yang perlu anda fahami:

Menyerap Nutrien dari Makanan

Tahukah anda bahawa 90 peratus pencernaan dan penyerapan makanan berlaku di usus kecil? Pencernaan melibatkan dua bahagian yang berbeza, yang pertama adalah pencernaan mekanikal dengan mengunyah, mengisar, dan mencampurkan yang berlaku di mulut dan perut. Sementara bahagian kedua pencernaan adalah pencernaan kimia yang menggunakan enzim, asid hempedu, dll untuk memecah bahan makanan menjadi bentuk yang dapat diserap, yang kemudian diedarkan ke dalam tisu badan. Nah, pencernaan kimia berlaku di usus kecil (dan selebihnya berlaku di beberapa bahagian lain dari saluran pencernaan).

Selain mencerna makanan, fungsi utama usus kecil juga menyerap nutrien dari makanan ini, seperti lemak, karbohidrat, protein, vitamin, dan mineral. Nutrien yang diserap kemudian akan mengalir ke dalam darah.

Memudahkan nutrien digunakan oleh badan

Duodenum di usus kecil mempunyai dua saluran utama, iaitu saluran empedu dan pankreas. Saluran empedu akan menghasilkan hempedu yang berguna untuk menukar lemak menjadi bentuk emulsi.

Sementara saluran pankreas berfungsi memecah beberapa nutrien, seperti lemak, protein dan karbohidrat dengan jenis enzim yang ada sehingga makanan mudah diserap oleh tubuh.

Dengan kata lain, fungsi usus kecil adalah untuk menerima enzim pencernaan dari pankreas dan hempedu, dan kemudian memecah makanan dengan enzim pencernaan ini, menjadikan tubuh lebih mudah dicerna dan digunakan.

Meneutralkan Makanan

Fungsi lain usus kecil dalam pencernaan adalah meneutralkan makanan. Duodenum atau duodenum akan mengeluarkan hormon secretin. Hormon ini memicu pankreas menghasilkan natrium bikarbonat yang berfungsi untuk meneutralkan makanan berasid dari perut sebelum sampai ke jejunum.

Membantu Mengekalkan Keseimbangan Cecair dan Elektrolit

Usus kecil membantu menjaga keseimbangan cairan dengan menyerap 80 peratus air yang dicerna oleh tubuh dan juga menyerap elektrolit, seperti natrium.

Peranan dalam Sistem Imun

Fungsi usus kecil dalam sistem kekebalan tubuh adalah untuk membantu melawan bakteria penyebab penyakit yang dimakan dalam makanan dengan menggerakkan sel-sel sistem imun.

Baca juga:Ini adalah 5 Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan

Itulah fungsi usus kecil dalam proses pencernaan makanan yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai penyakit pencernaan yang mudah berulang seperti bisul, asid perut atau ulser perut, anda harus memastikan bahawa anda mempunyai ubat doktor untuk mengatasi masalah ini. Sekiranya anda perlu menebus ubat preskripsi, sekarang anda juga boleh melakukannya di . Terutama dengan perkhidmatan penghantaran, anda boleh membeli ubat tanpa meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Apa tunggu lagi, gunakannya sekarang untuk penyelesaian untuk setiap masalah kesihatan anda dan keluarga anda.

Rujukan:
Berita Sains Kehidupan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang dilakukan oleh Usus Kecil ?.
Hospital Kanak-kanak UPMC Pittsburgh. Diakses pada tahun 2021. Perbezaan Antara Usus Kecil dan Besar.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Anatomi Usus Kecil.

Recent Posts