Membezakan Vertigo Pening dan Darah Rendah

Jakarta - Mengalami pening pasti membuat seseorang merasa tidak selesa untuk melakukan aktiviti. Ketika seseorang mengalami pening, tentu ada sensasi yang dirasakan, seperti berputar, melayang, meluncur, sakit kepala, hingga dia merasa seperti pingsan. Ramai yang berpendapat bahawa pening adalah penyakit yang dapat diatasi dengan ubat-ubatan, walaupun pening adalah gejala masalah kesihatan.

Baca juga: Selalunya Pening, Mungkin Terpengaruh dengan 5 Penyakit Ini

Walaupun biasa, anda tidak boleh memandang rendah pening yang dialami. Pening boleh menjadi tanda penyakit serius di badan anda, beberapa di antaranya adalah vertigo dan tekanan darah rendah. Lalu, apakah perbezaan dari pening yang disebabkan oleh dua penyakit ini?

Kenali Pening Yang Dialami

Secara amnya, pening yang anda alami muncul secara perlahan atau tiba-tiba. Pening yang dialami seseorang biasanya terasa lebih teruk apabila seseorang yang mengalami pening melakukan aktiviti, seperti berdiri, berjalan, berbaring, atau menggerakkan kepalanya.

Kami mengesyorkan agar anda tidak segera mengambil ubat secara sembarangan, tidak ada salahnya untuk mengetahui punca pening yang anda rasakan dengan melakukan pemeriksaan kesihatan di hospital terdekat dan memastikan penyebabnya. Pening yang dialami oleh setiap orang terasa berbeza mengikut masalah kesihatan yang mereka alami.

Baca juga: Jaga kesihatan tubuh anda, ini adalah 3 perbezaan antara pening dan sakit kepala

Begitu juga dengan pening yang disebabkan oleh vertigo atau tekanan darah rendah. Pening yang disebabkan oleh kedua penyakit ini sebenarnya berbeza. Kenali sensasi pening yang disebabkan oleh dua penyakit ini, iaitu:

1. Vertigo

Vertigo terbahagi kepada dua, iaitu pusat dan periferal. Vertigo pusat berlaku kerana terdapat kelainan pada cerebellum, ia boleh disebabkan oleh: strok, tumor otak atau gangguan lain. Sementara vertigo perifer berlaku kerana gangguan pada organ vestibular di telinga, seperti pada penyakit Meniere atau gangguan pendengaran.

Secara amnya, pening yang disebabkan oleh vertigo membuat penghidap mengalami sensasi berpusing di kepala. Orang yang mengalami vertigo juga mengalami gejala lain, seperti mual, muntah, berpeluh, pergerakan mata yang tidak sesuai, dan kehilangan pendengaran.

2. Darah Rendah

Seseorang dikatakan mempunyai tekanan darah rendah atau hipotensi ketika mereka mempunyai tekanan darah di bawah 90/60 mmHg. Seseorang yang mempunyai tekanan darah rendah dicirikan oleh sensasi pening, tetapi pening yang dirasakan akan berbeza dengan orang yang mengalami vertigo. Darah rendah pusing akan terasa seperti kliyengan. Sensasi ini juga disertai dengan gejala lain, seperti kelemahan, penglihatan kabur, penurunan tumpuan, rasa badan tidak stabil, dan sesak nafas.

Tetapi bukan hanya dua penyakit ini, pening dapat dialami sebagai tanda penyakit lain dalam tubuh, seperti masalah telinga, masalah peredaran darah, gangguan saraf, anemia, kekurangan gula darah, gangguan kecemasan, dan dehidrasi yang disebabkan oleh cuaca yang terlalu panas.

Lakukan Pemeriksaan untuk Mengesahkan Punca Pening

Anda harus memeriksa di hospital terdekat apabila anda mengalami pening disertai dengan rasa mati rasa, demam, dan kejang. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui permohonan . Pemeriksaan perlu dilakukan untuk mengetahui punca pening yang dialami, seperti ujian keseimbangan, imbasan MRI atau CT, dan ujian darah.

Baca juga: Kepala Sering Pening? Lakukan Dengan Cara Ini untuk Mengatasinya

Tidak ada salahnya melakukan perkara-perkara sederhana yang dapat dilakukan untuk mengatasi keadaan pening, seperti minum air secukupnya setiap hari, berehat di bilik dengan suhu yang selesa dalam suasana redup, berhenti minum minuman yang mengandung kafein, makan makanan yang sihat dan hangat , dan bersenam secara teratur.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Pening
WebMD. Diakses 2020. Vertigo
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Perlu Diketahui Mengenai Tekanan Darah Rendah

Recent Posts