4 Cara Menghilangkan Parut Jerawat Secara Semula Jadi

"Parut jerawat biasanya ditinggalkan di kulit setelah jerawat hilang. Sebenarnya, tidak selalu jerawat pada kulit wajah akan meninggalkan parut. Namun, jika tidak dirawat dengan betul keadaan ini boleh berlaku. Adakah anda mengalami perkara yang sama? Jangan risau, ternyata ada cara semula jadi untuk menyingkirkannya!

, Jakarta - Parut jerawat masih ada di wajah, walaupun jerawat sudah hilang. Walaupun ini sebenarnya bukan masalah besar, parut yang tertinggal di kulit dapat membuat seseorang kurang percaya diri. Kesannya, pelbagai cara akan dilakukan untuk membuangnya dan menjadikan kulit wajah kembali bersih tanpa cela.

Secara umum, terdapat sejumlah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat parut jerawat. Biasanya, rawatan dijalankan di salon kecantikan atau klinik khas dengan bantuan profesional. Tetapi tahukah anda, ternyata ada cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk mengatasi keadaan ini. Selain lebih mudah, cara semula jadi juga cenderung lebih selamat untuk kulit.

Baca juga: Mudah Dilakukan, Inilah 5 Cara Menghilangkan Jerawat

Bahan Semula jadi untuk Mengatasi Parut Jerawat

Menghilangkan parut jerawat boleh dilakukan dengan cara semula jadi dan sederhana di rumah. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang boleh digunakan:

  1. Lidah buaya mengandungi sebatian yang dapat mencerahkan kawasan kulit gelap (sama). Sebatian ini terdapat dalam gel aloe vera, jadi anda disarankan untuk menggunakan gel aloe vera pada bekas jerawat yang telah dibersihkan.
  2. Lemon, masih memerlukan kajian lebih lanjut. Namun, kandungan vitamin C dan antioksidan dalam lemon dipercayai dapat memudarkan parut jerawat. Hati-hati ketika menggunakan lemon untuk kulit sensitif, kerana boleh mencetuskan kerengsaan.
  3. Baking soda dapat membantu pengelupasan kulit mati. Ini bererti dapat membantu mengurangkan parut jerawat pada kulit wajah. Campurkan dua sudu besar baking soda dan air, kemudian sapukan ke wajah anda. Biarkan selama 10-15 minit kemudian bilas dengan air. Lakukan kaedah ini 1-2 kali seminggu.
  4. Sayang, gunakan topeng madu untuk menghilangkan parut jerawat secara semula jadi. Menyapukan madu pada kulit juga dikatakan dapat membantu mempercepat penyembuhan luka.

Baca juga: 10 Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Jerawat

Petua Pencegahan Yang Boleh Dilakukan

Walaupun menghilangkan parut itu terdengar mudah, lebih baik mencegahnya dari awal. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya, termasuk:

  • Gunakan produk khas untuk kulit yang berjerawat;
  • Elakkan penambahan alkohol dalam produk pencuci muka;
  • Pakai pelindung matahari setiap hari, terutamanya semasa anda berada di luar rumah;
  • Jangan menyentuh atau memerah jerawat;
  • Gunakan langkah rawatan jerawat yang betul;
  • Laksanakan gaya hidup sihat dan diet berkhasiat seimbang,

Baca juga: Cara Unik untuk Menghilangkan Jerawat Wanita Korea

Itulah cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan atau mencegah parut jerawat secara semula jadi. Sekiranya masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu menukar ke pencuci muka yang lebih sesuai. Sekiranya anda telah menerima cadangan produk yang sesuai, beli di aplikasi hanya. Pesanan anda akan dihantar segera ke rumah anda. Muat turundi App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Lemon dapat Menyelesaikan Masalah Kecantikan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Baking Soda untuk Rawatan Jerawat.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Aloe Vera dan Jerawat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mencegah Jerawat.

Recent Posts